İHD: Orantısız güç ve fiziksel şiddet uygulandı

İHD: Orantısız güç ve fiziksel şiddet uygulandı
İHD Diyarbakır Şubesi, Büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlar sonrasında kentte yaşanan hak ihlallerini değerlendirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ardından kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Belediye eşbaşkanların hukuksuz şekilde görevden alınması ardından yaşanan ihlallerin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtilen açıklamada, kayyum atamalarının ilk gününden itibaren, demokratik tepkilerini dile getiren seçilmiş kişi ve yurttaşlara karşı, kolluk güçleri tarafından sert müdahalelerde bulunulduğuna, işkence ve kötü muamelenin fütursuzca uygulandığı kaydedilen açıklamada, toplumsal tepkilere yapılan müdahale şeklinin tamamen hukuk dışı olduğu vurgulandı.

ii-002.jpg

 “Orantısız güç kullanımı, kadın, yaşlı ve çocuk ayırt etmeksizin fiziksel şiddete maruz bırakma gibi yaşanan tüm olaylar temel insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır, kabul edilemezdir” denilen açıklamada, Diyarbakır Valiliği, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden hemen bir gün sonra İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak kayyım atanmasını talep ettiği hatırlatıldı. Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı, kendilerini yargı makamlarının yerine koyarak hareket ettiği, hukuka aykırı davrandıkları kaydedilen açıklamada, milyonlarca seçmenin seçme hakkı elinden alınarak, Anayasa ve yasalara aykırı hareket edilerek suç işlendiği dile getirildi.

 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 Karardan sonra DBB binasının cezaevi görünümünü andırdığını vurgulanan açıklamada, “Belediye binalarına yapılan baskınlarla eş zamanlı olarak belediye meclis üyeleri, belediye yöneticileri ve HDP yöneticilerinin evlerine baskınlar düzenlenmiştir. Bu baskınlarda evlerin kapıları kırılmış, evlerdeki tüm eşyalar dağıtılmış ve haklarında gözaltı kararı olan kişiler darp edilerek gözaltına alınmıştır. Derneğimize yapılan başvurulara göre baskınlar sırasında evlerinde bulunmayanlar sabah geldiklerinde kapılarını kırık olarak bulmuş ve evlerinde bulunan para ve ziynet eşyalarının kayıp olduğunu görmüşlerdir. Diyarbakır, Van ve Mardin başta olmak üzere birçok kentte 19 Ağustos 2019 günü 420 civarında olan gözaltı sayısı, 23 Ağustos 2019 Cuma günü bin kişiyi aşmıştır. Yapmış olduğumuz tespit çalışmalarında; Diyarbakır’da 18 Ağustos 2019 gününden itibaren ev baskınları sonucu 138 kişi gözaltına alınmış, yine 32 kişi de toplumsal gösteriler sırasında gerçekleşen polis müdahalesi sonucu gözaltına alınmıştır. Diyarbakır’da gözaltına alınan ve en az 4 gün gözaltında tutulan yurttaşların bir kısmı emniyet ifadelerinin ardından bir kısmı ise adli birimlerce yapılan sorgu işlemleri sonrasında serbest bırakılmışlardır. 26 Ağustos 2019 tarihi itibari ile gözaltında bulunan 10 yurttaş da emniyet ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edilmiş adli kontrolle serbest bırakılmışlardır” denildi.

 ‘AJANLIK TEKLİFİ YAPILDI’

 Gözaltına alınan yurttaşlara hakaret edildiği, bulundukları terörle mücadele şubesi nezaretinde kendilerine ajanlık teklifi yapıldığı, yasadışı sorgu yapıldığı, yaşlı ve hasta yurttaşlara ilaç ve sağlık gereçlerinin verilmediği, çoğu zaman tuvalet ihtiyacının karşılanmadığı yönünde beyanlar bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kalanların tedavi edilmediğini beyan etmişlerdir. 19 Ağustos 2019 tarihi itibari ile Diyarbakır’da gözaltına alınanlara gözaltı biriminde usule aykırı ve üstünkörü şekilde sağlık kontrolü yapılıp adli raporları gözaltı biriminde düzenlenmiştir. Gözaltındaki kişiler, bu kötü muamelelere tepki olarak açlık grevine başladıklarını ve 25 Ağustos 2019 pazar günü bu şartların asgari düzeye gelmesi sonrasında açlık grevini sonlandırdıklarını ifade etmişlerdir.”

iii-005.jpg

 ‘EYLEMLERE KATILIYOR MUSUN?’

 Gözaltındaki kişilerden ifadesi alınanlara sorulan sorular, gözaltı gerekçelerinin tamamen keyfi olduğunun ortaya konulduğu belirtilen açıklamada, “Eylemlere katılıyor musun?”, “Eylemlere katılmayı düşünüyor musun?” gibi soruların yurttaşlara sorulduğu kaydedildi. Kolluk güçlerinin müdahalesinin bazıları doğrudan yaşam hakkına kastedecek nitelikte olduğu vurgulanan açıklamada, son bir hafta içerisinde milletvekili, siyasetçi, avukat, kadın, genç ve çocuklara yönelik ulusal ve uluslararası kanun ve sözleşmeler ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü, barışçıl protesto hakları ile işkence yasağı ihlal edildiğine dikkat çekti.

 ‘HABER VERME HAKKI İHLAL EDİLDİ’

 Protestolarda HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel, Gülistan Koçyiğit cop ve tekme darbeleriyle yaralandığı, linç girişimine maruz bırakıldığı kaydedilen açıklamada, Mardin ve Diyarbakır’da gerçekleşen gösteri ve yürüyüş, basın açıklamalarını takip eden gazeteciler Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Rojda Aydın, Nurcan Yalçın, Halime Parlak ve Yelda Çiçek’in gözaltına alınarak haber verme hakkının ihlal edildiği dile getirildi.

 ‘HALKIN İRADESİ YOK SAYILMIŞTIR’

 OHAL yetkililerinin devredilmesiyle valilerin, pek çok kentte basın açıklamaları, oturma eylemleri de dâhil olmak üzere gösterileri yasakladığı hatırlatılan açıklamada, “Son bir hafta içerisinde, milyonlarca kişinin seçme ve seçilme hakkı, toplantı, gösteri ve ifade hakkı, haber alma ve haber verme hakkı ihlal edilmiştir. Tüm bunlarla birlikte halkın iradesi yok sayılmıştır” denildi.

 İHD’NİN TALEPLERİ

 İHD, yetkililere yönelik şu talepleri dile getirdi: “Kayyım atamaları derhal geri alınsın. Görevden alınan Belediye eş başkanları görevlerine iade edilsin. Barışçıl gösteri ve protesto hakkı üzerindeki yasaklamalar son bulsun. Gösterilere müdahalede işkence ve kötü muamele yasağına aykırı uygulamalara son verilsin. İşkence ve kötü muamelede bulunan kolluk kuvvetleri ve emir aldıkları üst birimler hakkında etkin soruşturmalar başlatılsın. Haksız ve keyfi yakalama, gözaltı ve tutuklama işlemlerine son verilsin.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.