İHD ve CHP’den Kırgel için soruşturma talebi

İHD ve CHP’den Kırgel için soruşturma talebi
İHD ve CHP, Amedspor ve Afyonspor karşılaşması öncesi Amedspor’a karşı kışkırtıcı söylemiyle gündeme gelen Afyon İl Jandarma Komutanı Yılmaz Kırgel için adli ve idari soruşturma başlatılmasını istedi.

Haber - Salih YEŞİL

TİGRİS HABER - Dün oynanan Afyonspor-Amedspor karşılaşması öncesi Amedspor’a karşı kışkırtıcı ifadeler kullanan ve tepkilerin ardından sözlerinin maksadını aştığı açıklaması yapan Afyon İl Jandarma Komutanı Yılmaz Kırgel’in sözlerine tepkiler sürüyor. Kırgel’in“Gönlümüz sizlerle. Sizin işiniz futbol oynamak. Siz de onu gerçekten güzel yapıyorsunuz. Geri kalanı bize bırakın. Gerçekten Afyon’un sizin kazanmanıza ihtiyacı var. Hele hele Mersin’de yaşadığımız o terör eyleminden sonra, gönlümden geçeni söylüyorum: Şöyle bir 5-0 eze eze yenerseniz, buradan onları göndeririz.”sözlerine İHD Diyarbakır Şubesi ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik’ten de tepki geldi.

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kırgel’in halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği kaydedildi. Kırgel’in açıklamasında Amedspor’u Mersin’de yaşanan saldırıyla ilişkilendirerek hedef gösterdiği kaydedilen açıklamada, Kırgel hakkında etkili bir soruşturma başlatılması istendi. Açıklamada, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu alenen işlendiği sabit olan bu şahıs hakkında etkili bir soruşturma başlatılması, icra etmiş olduğu görevden el çektirilmesi, toplumsal infiale yol açabilecek bu tür nefret söylemlerine müsamaha gösterilmemesi, yeni saldırı ve mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. İnsan Hakları Derneği olarak, her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı kentimizin değerli takımı Amedspor’un yanında olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz” denildi.

CHP’den de tepki geldi

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik yaptığı açıklamada, Kırgel’in hiç bulunmayan konular, eylemler ve aktörler üzerinden yurttaşları ötekileştirdiğini ve toplumu ayrıştırdığını belirtti. Atik, “Mersin’de yaşanan elim hadiseden yola çıkarak, Amedspor ile Afyonspor karşılaşmasını, sanki bunun bir rövanşı olarak nitelendirip, ‘siz futbol oynayın, saha dışı bize ait’ diyen zihniyet, iktidarın ötekileştirme dilinin bir sonucudur” dedi.

Amedspor yıllardır mücadele verdiği liglerde sürekli olarak deplasman maçlarında, istenmeyen bir şekilde kategorize edildiğini dile getiren Atik, “Bir eylem nedeniyle bir takım üzerinden ülkenin ve yurttaşların bir bölümünü saldırganlıkla aynılaştırmak, ötekileştirmek, toplumu ayrıştırmak kimsenin haddi değildir” ifadesini kullandı.

‘Adli ve idari soruşturma yürütülmelidir’

Kırgel’in AKP’nin dilini kullandığını vurgulayan Atik, “Bu yetkili, AK Parti iktidarının zehirli dilini kullanan, bizi düşmanlaştıran, bölge halkını şeytanlaştıran, kabul edilemez bir lisanı kullanmaktadır. Sporun dili bu değildir. Barış, dostluk ve kardeşlik çerçevesinde spor ahlakına uygun bir ortam özleniyorsa, öncelikle yetkili makamların ne söylediklerine dikkat etmesi, bin düşünüp bir konuşması gerektiğini hatırlatıyorum. Bu söylenenleri kesinlikle kabul etmiyorum. Yaptığını anlayıp özür dilemesi olumlu bir adımdır ancak, bu yaklaşımın bundan böyle diğer yetkililerce de ortaya konmaması için, iktidarın özenli bir çalışma yapması gerektiğini, bu yetkili hakkında gerekli adli ve idarî soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.