İHD ve MAZLUM-DER: Yüksekova'da polis sivil halka ateş açtı

İHD ve MAZLUM-DER: Yüksekova'da polis sivil halka ateş açtı
İHD Hakkari Şubesi'nin 2 yurttaşın katledilmesine ilişkin hazırladığı raporda, "Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı, sivil halkın üzerine ateşli silahlarla ateş açıldığı ve bunun sonucunda ölümlerin yaşandığı tespit edilmiştir" denildi.

İHD Hakkari Şubesi ve MAZLUMDER Hakkari Şubesi tarafından; Yüksekova'da 6 Aralık'ta HPG'lilerin mezarlarının tahrip edilmesini protesto eden kitleye polis müdahalesinin ardından özel harekat polisleri tarafından Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in katledilmesine ilişkin görgü tanıkları ve olay yerinde yapılan incelemeler neticesinde iki ayrı rapor hazırlandı. 

'Görüntüler o güne ait olup olmadığı incelenmeli' 

MAZLUMDER Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen dernek binasında yaptığı basın toplantısında olayın örtbas edilmemesi gerektiğini ve yetkililerin açıkladığı bilgilerin inandırıcılıktan uzak olduğunu belirtti. Yetkililerin "Göstericiler ateşli silah kullandı" iddiasını kanıtlamak zorunda olduğunu belirten Şen, "Şayet iddia edildiği gibi göstericiler arasında ateşli silah kullanılmışsa resmi makamlar bunu kanıtlamak zorundadır. Olay ile ilgili olarak ulusal medyaya dağıtılan görüntülerden net bir şey anlaşılamamaktadır. Görüntülerin olay gününe ait olup olmadığı uzman bir heyet tarafından incelenmelidir" dedi. 

'İnfaz edildiklerine dair ciddi bulgular var' 

Eğer görüntüler gerçek ise eli silahlı olarak gösterilen kişilerin öldürülen şahıslar olduklarını kanıtlayan deliller kamuoyuna sunulmalıdır. Polis araçlarında ve çevrede kamera olmasına rağmen şahısların vurulma anına ait hiçbir görüntü resmi makamlar tarafından kamuoyuna sunulmamıştır. Öldürülen şahısların polis ile çatışmaya girdiklerine dair resmi makamlar tarafından hiçbir bilgi ve belge kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bu durum infaz olduğuna dair kuvvetli şüpheler ortaya çıkarmaktadır" dedi. 

'Sivil halka ateş açıldı'

İHD Hakkari Şubesi de 2 yurttaşın katledildiği olaya ilişkin hazırladığı rapor dernek binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Şube Başkanı İsmail Akbulut, insanların demokratik taleplerini dile getirmelerinin bazı çevrelerin hoşuna gitmediğinin bu olayla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. "İki yurttaşın katledilmesi ile sonuçlanan olayın sorumluları bir an önce ortaya çıkarılmalı" diyen Akbulut, "Güvenlik güçlerinin basın açıklamasından sonra kitleye müdahalesinde orantısız güç kullandığı, sivil halkın üzerine ateşli silahlarla ateş açıldığı ve bunun sonucunda ölümlerin yaşandığı tespit edilmiştir" dedi. 

'Hakkari Valisi ailelerin acısını daha da artırdı'

"Olay sonrası basına dağıtılan görüntülerde silahlı kişinin bir çatının üzerinde olduğu görülmekte iken caddede vatandaşların öldürülmesi görüntülerle olayın bir alakasının bulunmadığı tespit edilmiştir" diyen Akbulut iki kişinin ölümünün çarpıtılmaya çalışıldığını söyledi. Hakkâri Valiliği'nin yaptığı açıklamaların aileleri derinden yaraladığını belirten Akbulut, görgü tanıkları ve inceleme sonucu rapora yansıyan bölümleri şöyle anlattı: "Demokratik bir basın açıklaması ve sonrasında yapılan yürüyüşe anti demokratik yöntemlerle ve ateşli silahlar kullanılarak güvenlik güçlerince müdahale yapılması kabul edilemez. Nedeni ne olursa olsun sivil ve silahsız vatandaşların ateşli silahlarla taranmasının bir izahı olamaz. Hakkari Valiliği tarafından olayla ilgili bir soruşturma başlatılmadan öldürülen kişilerin PKK militanı olarak lanse edilmesi sürece hizmet etmemektedir. Böylesi açıklamalarla öldürülen kişilerin ailelerini daha da yaralamıştır. Hükümet her açıklamasında sürecin halen devam ettiğini belirtmektedir. Ancak süreç samimi bir şekilde devam ediyorsa olayla ilgili bir soruşturma başlatıp olayla ilgili kusuru bulunan kişileri ve öldürülen vatandaşların faillerini yargı önüne çıkarmak zorundadır" dedi.

'Cenazede polis provokasyon yaratmaya çalıştı' 

Polisin cenaze törenindeki tavrının da, bir provokasyon arayışı olduğunu belirten Akbulut, "Olayda yaşamını yitiren iki vatandaşın cenaze törenleri öncesi ve sonrasında güvenlik güçleri provokasyon için sürekli halkı tahrik etmiştir. Cenaze töreninden sonra dağılan kitleye yine güvenlik güçlerince orantısız güç kullanılmış halka ateş açılmış ve olay esnasında kafasından ağır yaralanan Bermal Topçu adlı şahıs Van Araştırma Hastanesine kaldırılmıştır. Halen bilincinin kapalı olduğu ve hayati tehlikesinin devam etmektedir" dedi. 

'Birileri huzur ortamından rahatsız'

Akbulut son olarak şunları belitti; "Birilerinin bölgedeki olumlu barış havasından rahatsız olduğunu bunun içinde provokasyon yaratmak için çabaladığını belirten Akbulut, şunları belirtti. "Ancak bölge halkı olarak Sayın Öcalan'la başlayan diyalog ve barış sürecinin devam etmesi için bu tür provokasyonlara ve anlayışlara geçit vermeyeceğimizi belirtmek isteriz."

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.