İHD’den 2025 raporu: Barış süreci fırsat
Şirvan Oktay GÖRER
TİGRİS HABER - İnsan Hakları Derneği (İHD), Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 2025 yılının ilk yarısına ait insan hakları ihlalleri raporunu Diyarbakır’da açıkladı. Batman İHD Şube Yöneticisi Deniz Kaya tarafından yapılan açıklamada, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı silahsızlanma çağrısıyla başlayan sürecin kalıcı ve onurlu barış için önemli bir fırsat olduğu vurgulandı. 11 Temmuz’daki sembolik silah bırakma töreni ve Meclis’te komisyon kurulması, sürecin ilerlemesi açısından olumlu adımlar olarak değerlendirildi.

Kaya, sürecin çoğulcu, şeffaf ve toplumsal katılımla yürütülmesi gerektiğini, siyasi mahpusların serbest bırakılması ve Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılmasının barışın önünü açacağını söyledi.

Rapora göre, bölgede yılın ilk yarısında en az 517 kişi gözaltına alındı, 57 kişi tutuklandı, 112 ev ve işyeri baskına uğradı. Üç belediyeye kayyım atanırken, ifade özgürlüğü alanında etkinlik yasakları, kitap toplatma kararları ve internet erişim engelleri yaşandı. Hapishanelerde sağlık, iletişim ve sosyal hak ihlalleri devam ederken, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde artış görüldü.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.