İki eş başkan da şiddet mağduru!

İki eş başkan da şiddet mağduru!
Biri çocuk yaşta evlendirilen ve evlilik boyunca koca şiddeti gören, diğeri de devletin kadrolu imamı olduğu sırada, defalarca devlet şiddetine maruz kalan iki eş başkan.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Köcaköy ilçesinde belediye eş başkan adaylarını belirleyen BDP, seçim çalışmalarını sürdürüyor. Belediye eş başkan adaylarından biri yıllarca şiddet gören Berivan Elif Kılıç, diğeri de "PKK üyesi" olduğu gerekçesiyle yıllarca devlet tarafından baskı altında tutulan imam Afullah Kor. Kılıç ve Kor, yaşadıklarını ve yapacaklarını DİHA'ya anlattı.

'16 yaşında evlendim'

Kenti kadınlarla birlikte yönetmek istediklerini ve kadınların temsil etmek için böyle bir rol üstlendiğini ifade eden Kılıç, yaşamındaki dönüm noktalarını şu şekilde anlattı: "15 yaşında nişanlandım, 16 yaşında evlendim teyzemin oğluyla, 17 yaşımda anne oldum. 28 yaşında ise boşandım. İki çocuğum var ve 5 yıldır ailemle birlikte yaşıyorum." Kısa bir kronoloji olarak anlattığı hayatının kendisi için pek kolay geçmediğini ve bugüne kadar gelmek için büyük mücadele verdiğini anlatan Kılıç, çocuk yaşta okuldan alınarak evlendirilmesiyle birlikte hayatının değiştiğini ve eşiyle evli kaldığı süre boyunca işkence gördüğünü söyledi.

'Demokratik Özerkliğin temeli hep birlikte yürümek'

Başkan seçildiği takdirde belediyeyi kadınlar için ilk adres haline getireceğini söyleyen Kılıç, şunları ifade etti: "Seçim gezisine başladık. Her evde şunu söyledim, ben olacağım orada. Bizi anlayabilecek biri. Dayak yiyen birini anlarım. Yerel seçimlerde ilk amacım eğitim. Kadınların hakları ve genel anlamda bir eğitim vermek istiyorum. Çocukları eğiten kadınlar, onları bilinçlendirecek kişiler. Bir daha ki seçim sürecine kadar etrafımda bir sürü kadınla biz başardık diyeceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz. Kadınlara da diyorum biz birlikteyiz."

'Rojava'daki saldırılara karşı aday olmaya karar verdim'

Kocaköy'de Belediye Eş Başkan adayı olan Afullah Kor da, medrese eğitimi aldı ve imamlık yaptı. Yılarca kendisi hakkında "PKK üyesi olmak" iddiasıyla açılan dava nedeniyle fahri imamlık yapan Kor, memur olduktan sonra da sendikal hareket içerisinde mücadele ediyor. BDP'den aday olmasının en önemli nedeninin Rojava'da gerçekleşen saldırılar olduğunu belirten Kor, "Rojava'da gerçekleşen saldırılar sırasında orada yapılan 'Kürtlerin kanı, namusu helaldir' diye fetva verilmişti. Buradaki imamlardan buna dair güçlü bir ses çıkmamıştı. Daha sonra da adaylığa başvurdum ve bu sebeple imamlar da Kürt hareketine katılır ve onun içinde mücadele eder dedim" diye anlattı. Kendilerinden önceki başkanların eksik bıraktığı noktaları tamamlayarak göreve başlayacaklarını ve alt-üst yapının belediyenin rutin hizmeti olduğunu, asıl olanın kültürel faaliyetleri gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Kor, "Özelikle gençlik için Kocaköy'de neredeyse bir alan yok. Eğitim alanında bir adım yok. Kültür merkezi yok. Bu toplamda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Diğer imamlara iyi örnek olacağım" dedi.

Özellikle maddi durumu iyi olmayan yoksul halk için bir şeyler yapmak istediğini belirten Kor, İslamiyet'te de bunun zekat şeklinde verildiğini belirterek, buna ilişkin bir dernek kurmak istediklerini ifade etti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.