İLK KÜRTÇE SENARYO YAZIM KİTABI; ‘Jİ BO FÎLMEKÎ’

İLK KÜRTÇE SENARYO YAZIM KİTABI; ‘Jİ BO FÎLMEKÎ’
 Özel Haber
Yıllardır senaryo dersleri veren A. Rahim Kılıç ilk Kürtçe yazım senaryo atölyesini gerçekleştirdi.

Özel Haber- Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Sanat dünyasında daha çok şiirleri ve gazeteciliğiyle tanınsa da aynı zamanda radyo ve TV öğretmenliği de yapan A. Rahim Kılıç cumartesi günü Dicle kent villalarında bulunan Wejegeh Amed’de Kürtçe senaryo yazım atölyesini gerçekleştirdi.

kurtce-senaryo-1.jpg

Avesta Yayınlarında yayımlanan ve Kürtçe yazılmış ilk senaryo kitabı olma özelliği taşıyan ‘Ji Bo Fîlmekî’ senaryo kitabının yazarı olan A. Rahim Kılıç uzun yıllardır çeşitli üniversitelerde ve atölyelerde sinema dersi veriyor. Şimdiye kadar Kürtçe senaryo yazımı ile ilgili bir çalışma yapılmadığı için bu kitap; Kürtçe yazılmış ilk senaryo kitabı olma özelliği taşıyor.

kurtce-senaryo-2.jpg

“On beş yıllık senaryo, sinema bilgi ve birikimimi bu kitapta aktardım.’ Diyen A. Rahim Kılıç kendi filmini çekmek isteyenlerin birinci adımda senaryo yazımını bilmesi gerektiğini ifade etti.

kurtce-senaryo-3.jpg

Atölye çalışmasında Kılıç; Kürtçe (Kurmanci)dilinde senaryo nasıl yazılır? Olay örgüsü nasıl kurulur? Karakter ve tip nasıl yaratılır? Doğru mekân kullanımı nasıl yapılır? Filmlerde imaj ne demektir? Filmsel zaman, gerçek zaman kavramları ne demektir? Senaryonun sinopsisten başlayarak tretman, ayrımlama senaryoya ve çekim senaryosuna dönüşme süreçleri hakkında bilgi verdi.

kurtce-senaryo-4.jpg

Ayrıca senaryonuzu yazdıktan sonra logline sunumu ve yapımcı/yönetmenlerle nasıl iletişime geçilebilir sorularına ilişkin çeşitli önerilerde bulundu.

İki saati aşkın Kürtçe senaryo nasıl yazılır atölyesine Diyarbakır'da yaşayan birçok ünlü şair, yazar ve yönetmen de katılım gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.