İlk tren, Bismil istasyonuna 1940'ta geldi

İlk tren, Bismil istasyonuna 1940'ta geldi
Cumhuriyet'in ilanından sonra Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırımlar kapsamında, Diyarbakır-Bitlis tren hattı çalışmaları sırasında, yapımı tamamlanan Bismil Tren Garı'na ilk trenin 1940'ta girdiği öğrenildi.

Mehmet TÜRK- Özel Haber

TİGRİS HABER - 3 Eylül 1940 yılında Türkiye geneli yayın yapan Ulus ve Akşam gazetelerinde 1. sayfadan verilen haberde, "İlk tren evvelki gün törenle Bismil İstasyonuna girdi" başlığıyla okuyuculara duyuruldu. Ulus Gazetesi, 1. sayfadan verdiği haberde, "Binlerce kişinin alkışları arasında" üst başlık ve "Hatiplerin (Konuşmacılar), nutuklarında Milli Şef'e duyulan sonsuz sevgiye tercüman oldular" alt başlığı bir kare fotoğrafla haberi verdiği görüldü.

bismil-ilk-tren-1.jpg

"İlk tren Bismil istasyonuna girdi, halk büyük tezahürat yaptı" başlığıyla verilen haberin devam eden bölümünde, "Diyarbakır-Bitlis Hattı üzerinde inşaat faaliyetleri devam ediliyor. Hat Bismil'e varmış ve ilk tren dün merasimle istasyona girmiştir. Bütün Bismil ve civar halkı istasyonu doldurmuştu.

bismil-ilk-tren-3.jpg

Diyarbakır vali ve kumandanı, birçok memurlar da buraya gelmişlerdir. Milli renklerle süslenen ilk tren yavaş yavaş istasyona girdi ve takın önünde durdu. Mektep talebeleri ve halk bir ağızdan İstiklal Marşını söylediler. Bunu müteakip Vali Feyzi Gükel, Bismil Kaymakamı ve Belediye Reisi Rıfat Akpınar, inşaat kısmı namına Galip Güler tarafından nutuklar söylendi. Nutuklarda yurdu demir ağlarla örmek yolunda Milli Şef İnönü tarafından takip edilen siyasetin tahakkuk ettirilen safhalarından ve bunların ehemmiyetinden bahsediliyor. Ebedi Şef Atatürk'ün aziz hatırası hürmetle anılıyordu" görüşlerine yer verildi.

bismil-ilk-tren-2.jpg

Aynı tarihli Akşam Gazetesi de 1. sayfadan verdiği haberde, "Diyarbakır-Bitlis hattı. İlk tren Bismil istasyonuna girdi" başlığıyla verilen haberde, "Diyarbakır-Bitlis-Van hattı güzergâhını ve Bismil'i gösterir harita" yazısı altında bir harita verildiği görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.