İpek: Sağlıklı bir sonuç elde etmek mümkün değil

İpek: Sağlıklı bir sonuç elde etmek mümkün değil
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 110 gün geçtikten sonra olay yeri incelemesi yapıldı.

Olay yeri incelemesine katılan Diyarbakır Barosu avukatlarında Cihan İpek, Toplanan delillerden sağlıklı bir sonuç elde etmenin mümkün olmadığını, çünkü olay yerinin tamamen yıkılmış moloz yığınlarıyla dolu olduğunu ve moloz yığınları içerisinde bulunan birkaç kurşun çekirdeğinin ise, yer ölçümlerinin yapılarak laboratuara gönderildiğini söyledi.

 

Diyarbakır Barosu avukatları Başkanları Tahir Elçi’nin katil ya da katillerinin bulunması için her hafta adliye önünde düzenledikleri oturma eyleminin 15’ncisini gerçekleştirdiler.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım günü Dört ayaklı minare önünde yaptığı basın açıklamasının ardından öldürülmesinin üzerinden 110 gün geçtikten sonra dün vurulduğu Dört Ayaklı Minare çevresinde olay yeri keşfi yapıldı. Olay yeri incelemesine katılan Baro Yöneticileri üyeleri dün Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.

 Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinden 110 gün sonra yapılan olay yeri keşfine dair Baro Yönetimi'nce yapılan açıklamaya, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Avrupa Fair Trial Watch (Avrupa Adil Yargılanma ve İzleme Komisyonu) üyelerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Baro Yönetim Kurulu üyesi Cihan İpek, cinayetin üzerinden 15 hafta geçmesine rağmen Elçi'nin soruşturma dosyasında hiçbir ilerlemenin olmadığına dikkat çekti.

 

“15. haftaya rağmen soruşturma dosyada herhangi bir gelişme kaydedilmedi”

İpek, “Baro başkanımız katledilmeden önce şu sözleri sarfetmişti: ‘Biz bu kadim kentte, insanlığın mirası olan kentte çatışma, operasyon, yıkım istemiyoruz.’ Tahir Elçi, maalesef bu sözleri sarfettikten birkaç dakika sonra katledildi. Ve katlinin üzerinden 15 hafta geçmiş olmasına rağmen soruşturma dosyasında herhangi bir gelişme kaydedilmedi. Yani herhangi bir şüpheli, suçlu yakalanmadı, haklarında dava açılmadı” şeklinde konuştu.

Elçi'nin 'operasyon istemiyoruz' dediği yerde çatışmaların tüm yoğunluğuyla devam etmesi nedeniyle olay yeri keşfinin sürekli ertelendiğini belirten İpek, keşfin ancak dün yapılabilindiğini ifade etti.

 

“Molozların içinde birkaç kurşun çekirdeği bulundu”

Toplanan delillerden sağlıklı bir sonuç elde etmenin mümkün olmadığını, çünkü olay yerinin tamamen yıkılmış moloz yığınlarıyla dolu olduğunu söyleyen İpek, moloz yığınları içerisinde birkaç kurşun çekirdeğinin bulunduğunu ve yer ölçümlerinin yapılarak laboratuara gönderildiğini paylaştı.

“Suçluların bulunmasını ve yargılanmasını umut ediyoruz"

Baro Yöneticisi İpek'ten sonra konuşan Avrupa Fair Trial Watch üyesi Hans Langerberg ise Avrupa'daki avukatları temsilen Diyarbakır'da olduklarını belirterek, "Bir insan ve avukat olarak meslektaşımızın burada öldürülmesinden dolayı üzüntü duyuyoruz. Suçluların bulunmasını ve yargılanmasını umut ediyoruz" dedi.

 

“Eğer Tahir'i kolluk güçleri dışında başka bir şahıs vursaydı şuan o kişi tutuklu ve yargılanıyor olurdu”

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise şunları söyledi: "Kimin öldürdüğünü bilmiyoruz yalanına bizden inanmamızı beklemesinler. Eğer Tahir'i kolluk güçleri dışında başka bir şahıs vursaydı şuan o kişi tutuklu ve yargılanıyor olurdu. Açıklanmamasının sebebi siyasi amaçlı işlenen cinayetin zamana yayılıp unutturulmasını sağlamaktır."

İnsan hakları savunucuları ve avukatlar olarak, Elçi cinayetinin 'faili meçhul' bırakılmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Beştaş, Tahir Elçi cinayeti davasının takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Diyarbakır Barosu Avukatlarının Başkanları  Tahir Elçi için  her hafta adliye önünde düzenledikleri anma, yapılan açıklamaların ardından  iki dakikalık oturma eylemiyle  sonlandırıldı.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.