Irak ve Suriye'den sonra ABD şimdi de Ermenistan'da: Rusya ateş üstünde!

Irak ve Suriye'den sonra ABD şimdi de Ermenistan'da: Rusya ateş üstünde!
Tatbikat Azerbaycan, İran ve Türkiye'yi de kaygılandırırken, Ermenistan ve ABD ilişkilerinin tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi NATO üyeliğine doğru gitmesinden korkuluyor.

TİGRİS HABER - ABD ve Ermenistan ortak askeri tatbikatı 11 Eylül itibariyle bugün başlarken, Rusya Ermenistan'a nota gönderdi, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Hindistan'daki G20 Liderler Zirvesinden çıkar çıkmaz düzenlediği basın toplantısında "ABD'nin gittiği her yere huzursuzluk gitmiştir" diyerek Ermenistan'ı sert bir dille uyardı. Ermenistan'ın saldırgan bir NATO ülkesini Güney Kafkasya'da barındırmaması gerektiğini açıkladı.

Tatbikat Azerbaycan, İran ve Türkiye'yi de kaygılandırırken, Ermenistan ve ABD ilişkilerinin tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi NATO üyeliğine doğru gitmesinden korkuluyor.

20 Eylülde sona erecek ortak askeri tatbikat, tarafların açıklamasına göre barışı koruma misyonlarına katılan birimler arasındaki koordinasyonu artırmayı hedefliyor. Ancak Rusya tatbikata stratejik hamle olarak bakıyor.

Ermenistan'ın ABD'ye ev sahipliği yapmasını güney Kafkasya için tehlikeli bulan Rusya, Ermenistan'ı sert dille uyarmaya devam ediyor.

Ermenistan'da ise Rusya'ya yönelik ayrılıkçı tepkiler ve seslerin yükselmeye başladığı belirtiliyor. Hindistan'daki G20 Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan-Karabağ savaşında Rusya'nın Karabağ'ı Azerilere verdiği yönündeki açıklamalara sert tepki gösterdi. Lavrov, Karabağ'ın Azeri toprağı kabul edenin Ermenistan'ın kendisi olduğunu belirtti.

Ermenistan'da gerçekleştirilecek ortak askeri tatbikatta ABD ve Ermenistan ortak askeri birimlerinin bir araya gelmesi beklenirken, 10 gün sürecek tatbikat Kartal-Partner 2023 adıyla Ermenistan basınında yer aldı.

Tatbikatın Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerginliği konu aldığı misyonundan da belli olurken, "barışı koruma misyonları sırasında karşı karşıya gelen taraflar arasındaki istikrarı sağlama görevleri" şeklinde ifade edildiği dikkat çekiyor.

Halen Ermenistan'da üsleri bulunan Rusya'nın, Suriye'den sonra ABD ile karşı karşıya kaldığı ikinci ülke olan Ermenistan ile ilişkilerinin önümüzdeki süreçte kötüleşebileceği değerlendiriliyor.

ABD'nin Ermenistan tatbikatından en az Rusya kadar endişelenen İran ise, Azerbaycan-Ermenistan gerginliğindeki pozisyonu nedeniyle gözlemde olduğu belirtiliyor. İsrail'in Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında Azerbaycan'a silah satışından rahatsız olan İran, İsrail'in Azerileri İran'a karşı kışkırttığını ifade ederek Azerbaycan'ın Nahçivan'a uzanan bölgeye girmesi halinde çatışmaya dahil olacağı tehdidinde bulunmuştu.

Ermenistan'da başlayan ABD-Ermenistan ortak askeri tatbikatından sonra denklemin diğer ucuna ABD'nin de katılımını nasıl değerlendireceği merak konusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.