Irak Yüksek Mahkemesi, kadınlar lehine yapılan değişikliği tanımadı

Irak Yüksek Mahkemesi, kadınlar lehine yapılan değişikliği tanımadı
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosunun kadınlara eşlerinin kendilerine sormadan bir başka kadınla evlenmesi halinde boşanma hakkı tanıyan yasa değişikliği, Bağdat'taki Federal Yüksek Mahkeme'den döndü.

TİGRİS HABER - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde kadın haklarının savunulması için evlilik yasasında yapılan değişiklik, Bağdat'taki Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nde reddedildi. Federal mahkeme, "ikinci bir evliliğin birinci eşten boşanmak için yasal bir sebep oluşturmadığı" yönünde karar vererek, Kürdistan Parlamentosu’nun kadınlar lehine yaptığı değişikliği tanımadı.

Ülkede geçerli olan Irak Şahsi Kanunu'nun 40’ıncı maddesinin 5’inci fıkrasında, "Bir erkeğin eşinin izni veya rızası olmadan ikinci bir eşle evlenmesi halinde ilk eşin kocasına dava açma hakkı yoktur" deniliyor. Kürdistan parlamentosu ise söz konusu kanunda değişikliğe gitmişti.

Değiştirilen maddede, "Eşi bir başka kadınla evlenen kadının boşama hakkı vardır" deniliyordu. Böylece, ikinci evliliklerde karşı tarafa boşanma hakkı tanınmıştı.

Temyiz başvurusu üzerine karar alındı

Ancak Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan parlamentosunda kabul edilen bu değişikliği "anayasaya aykırı" buldu ve yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Söz konusu kararın, Halepçe Mahkemesi’nden yapılan bir temyiz başvurusu üzerine alındığı belirtildi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin kararında, “Kürdistan parlamentosunda yapılan yasa değişikliğinin, İslam'ın temel ilke olarak kabul edildiği Irak Anayasası’na aykırı olduğu” savunularak, "Değiştirilen madde İslam'ın hiçbir mezhebi tarafından desteklenmiyor" iddiasında bulunuldu.

‘Karşı taraf hazır bulunmadan alındı’

Kürdistan parlamentosu hukuk danışmanı Wurya Sadi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada "Karar Halepçe Mahkemesi’nden bir yargıcın temyiz başvurusu üzerine alınmış. Irak Federal Yüksek Mahkemesi, özel bir oturumda karşı taraf hazır bulunmadan alındı. Yüksek Mahkeme’nin iç tüzüğüne göre, mahkeme herhangi bir tarafa karşı olmayan davalarda kimseyi savunma için çağırmama hakkına sahiptir” dedi.

Yüksek Mahkeme’nin kararının Kürdistan Bölgesi’ndeki mahkemeleri de bağladığını belirten Sadi, "Federal Mahkeme'nin kararına göre ikinci kez evlenmek, mahkemelerde birinci eşin boşanması için sebep olmayacak" dedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.