İran: Tehditlere karşılık vereceğiz

İran: Tehditlere karşılık vereceğiz

İran Savunma Bakanı Mehrdad Ahlaki Kitapçi, İran lideri Mücteba Hamaney’in talimatları doğrultusunda, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin muharebe gücünü coğrafi sınır olmaksızın karşılık verebilmek için hızla artırdıklarını belirtti.

TİGRİS HABER - İran basınına yansıyan haberlere göre, Ahlaki, ülkesinin askeri hazırlıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran Silahlı Kuvvetlerinin akıllı muharebe gücünü artırma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayan Ahlaki, şunları kaydetti:

"Silahlı kuvvetlerimizin muharebe gücünü, coğrafi sınır olmaksızın karşılık verebilmek için hızla artırıyoruz. Ne gafil avlanacağız ne de durdurulacağız. Her türlü saldırıya uygun, kesin ve etkili bir cevap verilecek. İran tehditler karşısında gafil avlanmayacak, baskılar karşısında durmayacak ve ilim ile teknoloji alanında ilerleme yolunda başkalarının iradesine bağlı kalmayacak."

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ERAKÇİ: "GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR ANCAK HENÜZ KESİN BİR SONUCA ULAŞAMADIK"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Hürmüz Boğazı'na ilişkin iki günlük plan konusunda Katarlı arabulucularla yürütülen görüşmelerin devam ettiğini belirterek, henüz kesin bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre Erakçi, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İran'dan bir heyetin Katar'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erakçi, "Görüşmeler devam ediyor ancak henüz kesin bir sonuca ulaşamadık. Çünkü sonuca ulaşılması, karşı tarafın sorularımıza vereceği yanıtlara bağlı." dedi.

Ziyaretin Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde gerçekleştirildiğini belirten Erakçi, görüşmelerin amacının, son haftalarda Tahran'da temaslarda bulunan Katarlı arabulucularla istişareleri sürdürmek olduğunu ifade etti.

Erakçi, ziyaret kapsamında ABD tarafıyla müzakere yapılmasının planlanmadığını vurgulayarak, iki günlük plana ilişkin görüşmelerin arabulucularla devam ettiğini kaydetti.

Diplomasiye ilişkin çabaları sürdürdüklerini dile getiren Erakçi, karşı tarafın da rasyonel davranarak diplomasiyi diğer yollara tercih etmesini umduklarını söyledi.

İran'ın tüm senaryolara hazırlıklı olduğunu belirten Erakçi, ülke lideri Mücteba Hamaney'in üst düzey askeri komutanlara verdiği talimatların İran'ın iradesini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

İran Silahlı Kuvvetlerinin görevlerinin net olduğunu vurgulayan Erakçi, önceki iki savaştan edinilen tecrübeler sayesinde ordunun eskisinden çok daha güçlü olduğunu savundu.

Erakçi, İran'ın savunma ve diplomasiye eş zamanlı olarak hazır olduğunu belirterek, ABD'nin hangi yolu seçeceğinin kendi rasyonel yaklaşımına bağlı olduğunu kaydetti.

İRAN MECLİSİ GÜVENLİK KOMİSYONU ÜYESİ ERDESTANİ'DEN "ABD İLE DOĞRUDAN MÜZAKERE" AÇIKLAMASI

İran Meclisi Güvenlik Komisyonu üyesi Ahmed Behşayeş Erdestani, İran ile ABD arasında Katar veya Türkiye’de doğrudan müzakerenin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

İran basınına yansıyan haberlere göre Erdestani, İran ile ABD arasındaki müzakere olasılığı hakkında konuştu.

Mevcut koşullarda müzakerelerin tek yol olduğunu ve bütün savaşların müzakere ile sona ermesi gerektiğini belirten Erdestani, "Ne savaş ne de müzakere durumuna son vermeliyiz." diyerek İran ile ABD arasında Katar veya Türkiye’de doğrudan müzakerenin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi.

Erdestani ayrıca, zaman zaman İran kamuoyunda tartışılan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) ayrılma konusuna ilişkin, "Bu mesele uluslararası arenada İran'ın nükleer silah üretmeye yöneldiği izlenimini meydana getiriyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.