İskenderoğlu: Borcu olan çiftçiye kredi vermemek üretime darbedir
Mahsum KARA
TİGRİS HABER - Hükümetin yeni düzenlemesiyle SGK veya Tarım Bağ-Kur borcu bulunan çiftçilerin sübvansiyonlu kredilerden yararlanamayacak olması tepki topladı. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, uygulamanın üretimin önünde engel oluşturduğunu belirterek kararın geri çekilmesini istedi.
Tarım sektörünün en önemli finansman kaynaklarından biri olan sübvansiyonlu çiftçi kredilerine ilişkin hükümet kararı kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Alınan yeni düzenlemeye göre, kredi başvurusu için bankalara giden ve SGK ya da Tarım Bağ-Kur borcu bulunan çiftçilerin sübvansiyonlu kredilerden yararlanamayacağı ortaya çıktı. Bu durum, özellikle üretim sezonu öncesinde finansmana ihtiyaç duyan çiftçiler arasında tepkiye yol açtı. Borcu bulunan üreticiler, destekleyici olması beklenen kredilere erişememenin tarımsal faaliyetleri zorlaştıracağını dile getiriyor.
Tigris Haber'e değerlendirmede bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, uygulmadan kaynaklı Çiftçilerin mağdur olduğunu ifade ederek şunları aktardı:
"Şimdi bilindiği üzere çiftçilerimiz Ziraat Bankası'nda tarımsal kredilerde, sübvansiyonlu krediler kullanıyor. Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nde. Sübvansiyonlu kredi faiz indirimli kredi. Faizlerin bir kısmını devlet karşılıyor, bir kısmını da çiftçi karşılıyor. Şimdi yılbaşından hemen sonra bir çiftçimiz Ziraat Bankası'na kredi kullanmaya için gitti. Kredi borcu var, kredi borcunu yatırmış. Tekrar kullanmaya gidince bu çiftçimize demişlerdi, "Borcu yoktur" yazısı. Ben de dedim sen yanlış anlamışsın öyle bir şey yoktur mutlaka senin borcun Ziraat Bankası'nda vardır. "Yok başkanım" dedi. "Ben borcumu kapattım, benden Vergi Dairesi ve SGK'dan borcu yoktur yazısı istiyorlar." Dedim bu yanlış bir uygulamadır, böyle bir şey olmaz. Çiftçi ihaleye mi giriyor? Hatta bunun özellikle altını çizdim. Çiftçi ihaleye mi giriyor?
Çiftçi devletten hibe mi alıyor? Hayır. Çiftçi borçlanıyor. Çiftçiye Bakanlığın uzun yıllardır çiftçiye vermiş olduğu kredilerde, bir kısmı faizsiz bir kısmı da sübvansiyonlu kredilerde Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'ndan çiftçi kullanıyordu. Ben de Ziraat Bankası yetkililerine ulaştım. "Evet" dedi "Başkanım, Eylül ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var ve bunu 01.01.2024'ten itibaren uyguluyoruz." Şimdi ben buradan yetkililere soruyorum; özellikle Maliye ve Hazine Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'e soruyorum. Sayın Bakan bu çiftçi devletten ihale mi alıyor? Soruyorum Sayın Bakan benim bu soruma cevap versin."
ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPMAK İÇİN BORÇ ALTINA GİRİYOR
Çiftçilerin üretim yapmak için borç altında kaldığına dikkat çeken İskenderoğlu, "Çiftçiler üretim yapabilmesi için borçlanıyor. Ziraat Bankası'ndan, Tarım Kredi Kooperatifi'nden; gübre, tohum, ilaç, MTA ihtiyacını karşılamak için Ziraat Bankası'ndan ve Tarım Kredi Kooperatifi'nden kredi kullanıyor. Bakın bir de şeytani boyutu var. Şimdi çiftçimiz gitse sübvansiyonsuz kredi istese alamayacak. Bu kadar düşmanlık da olur mu çiftçiye karşı? Kendi çiftçisine, yerli milli çiftçimiz üretsin dedikleri çiftçi gitse faiz indirimsiz krediye müracaat ederse bunu istemiyorlar, 'Borcu yoktur' yazısı istemiyorlar. Sadece sıfır faiz ve sübvansiyonlu kredilerde 'Borcu yoktur' yazısı. Bu kadar da hainlik olur mu yahu?" diye konuştu.
HÜKÜMET BU KARARDAN VAZGEÇMELİ
Çiftçilerin üretim yapması için kolaylık sağlanması gerektiğini beliren İskenderoğlu, " Bizim talebimiz şu; daha önceki yani 2023'te, 22'de olduğu gibi çiftçinin borcuna bakılmaksızın, çiftçilerimizin borcuna bakılmaksızın, SGK ve Bağ-Kur borcuna bakılmaksızın tekrardan çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden krediye erişimine imkân ve olanak tanınsın. Biz bunu talep ediyoruz. Buradan da Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Cumhurbaşkanımız her seferinde diyor yerli ve milli üretim, e biz yerliyiz ve milliyiz, üretiyoruz. Ziraat Bankası'ndan indirimli kredi kullanamıyoruz şu anda. Bizim milliliğimiz yerliliğimiz nerede kaldı o zaman? Bu yapılanların tamamı Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in planlarıdır. Onun yaptığı bir uygulamadır. Bu da Sayın Mehmet Şimşek diyor 'Para gelsin nereden gelirse gelsin". Yahu kim üretim yapacak Mehmet Bey? Çiftçi gübre zamanı, üre gübresi zamanı nasıl karşılayacak? Çiftçi şu anda gübre satın alamazsa sen hasat zamanı harmanında buğdayı nasıl bulacaksın Mehmet Bey? Hiç bunun hesabını yapmıyor. Hiç mi senin etrafında danışmanların, bürokratların hiç kimse senin yanında yok mu? Bu kadar ulusal basına yerel basına biz yazıyoruz, mesaj veriyoruz sen hiç mi duymuyorsun? Sizin aracılığınızla, Tigris Haber Ajansı aracılığıyla Sayın Mehmet Şimşek'e seslenmek istiyorum; Sayın Mehmet Şimşek acil tarafından bu uygulamadan vazgeçsin ki çiftçi tekrar krediye erişebilsin ki üretim yapsın, tohum alsın, gübre alsın, ilaç alsın, mazot alsın ki üretim yapabilsin. Bu uygulama tamamen üretimin önüne büyük bir set ve engeldir" dedi.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.