İsrail’in Gazze saldırında ağır bilanço: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

İsrail’in Gazze saldırında ağır bilanço:  Ölü sayısı 256’ya yükseldi
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölenlerin sayısının 256'ya yükseldiği bildirildi. İsrail ise Gazze Şeridi'nden yapılan saldırılarda 1864 İsraillinin yaralandığını açıkladı.

TİGRİS HABER - Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar gece boyunca devam etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 256'ya ulaştığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

256 kişi hayatını kaybetti

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 20'si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiği, 121'i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze'nin güney ve orta kesiminde evleri ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı. Hedef alınan noktalar arasında Hamas'ın Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze'deki "İslam Milli Bankası" ve "Üretim Bankası" binaları yer aldı. İsrail sabah saatlerinde de Gazze'deki Çalışma Bakanlığını vurdu.

Hava saldırısı düzenlendi

Saldırıda, Gazze'nin batısındaki El-Cela Caddesi'nde, içinde bazı hukuk büroları ve ofislerin de yer aldığı 14 katlı "Vatan" apartmanı da bombalandı. Saldırıda apartman yıkılırken çevresindeki binalar da zarar gördü. Bu, saldırılarda bombalanan ikinci 14 katlı apartman oldu.

İsrail uçakları ayrıca Hamas Siyasi Büro Sekreteri Kemal Ebu Avn ile Siyasi Büro üyelerinden Isam ed-Daalis, Nizar Avadallah, Mahmud ez-Zehhar ve hareketin yöneticilerinden Isam es-Serrac'ın evlerine de hava saldırısı düzenledi.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı. Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun'da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

1864 İsrailli yaralandı

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 1864'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, yaralılardan 345'inin durumunun ağır olduğu bilgisi verildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillileri tahliye etmeye başladığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu. Açıklamada, "Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Ölen 26 askerin simler açıklandı

İsrail ordusu, dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen 26 askerin ismini paylaştı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden 26 askerin isimlerinin yayınlanmasına izin verildiği, ölenlerin ailelerine de bilgi verildiği belirtildi. Ordunun resmi internet sitesindeki paylaşımda askerlerin fotoğraflarına da yer verildi. İsrail radyosundan yapılan açıklamada ise ölenler arasında Nahal Tugayı Komutanı, Tekşuf Taburu Komutanı, Maglan Birliği Komutan Yardımcısı, bir bölük komutanı ve iç cephe komutanlığında bir grup liderinin bulunduğuna dikkat çekildi.

İsrail’e yönelik roketli saldırılar gerçekleştirildi

İsrail askerlerinin saldırdığı bölgelerden Batı Şeria'da bir Filistinlinin daha öldürüldüğü belirtildi.

Yediot Ahronot gazetesinin ordunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, araç kullanan bir Filistinli, Nablus'a bağlı Deyr Şeref köyünden, bir İsrail askeri noktasına doğru ateş açtı. Araçtaki Filistinli, İsrail güçlerinin karşı ateşiyle öldürüldü. Filistin Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın Ramallah ve El-Halil kentlerinde 2'şer, Eriha ve Kalkilya'da 1'er olmak üzere 6 Filistinlinin öldürüldüğünü 50'inin üzerinde Filistinlinin de yaralandığını duyurmuştu.

Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan tarafından İsrail'e silahlarla ateş açıldığı belirtildi. Açıklamada, bu olaydan bir kaç dakika sonra ise yine Lübnan topraklarından İsrail'e doğru roketlerle saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.

İsrail ordusu, gelişme üzerine Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflerin topçu atışıyla vurulduğunu duyurdu. Lübnan yerel medyasındaki haberlerde, Kefr Şuba bölgesi ve yakın civarının yoğun şekilde vurulduğu aktarıldı. Daha sonra İsrail ordusu, Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah ait çadırları da insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu.

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu. Açıklamada, Hizbullah'ın, Lübnan'a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba'daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nden itidal çağırısı

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.

Abluka altındaki Gazze'den İsrail'e çok sayıda roket fırlatıldı. Gazze Şeridi’nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyuran İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Saldırıların ardından İsrail, onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne "Demir Kılıç Operasyonu"nu adını verdiği bir saldırı başlattı. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın başlattığı saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada "Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş" dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin yaralandığını açıklamıştı. İsrail basınında da Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1590'a yükseldiği duyurulmuştu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.