İsrail'in Gazze'de esir aldığı Filistinlilerden en az 27'si gözaltında öldü

İsrail'in Gazze'de esir aldığı Filistinlilerden en az 27'si gözaltında öldü
İsrail'in Gazze Savaşı'ndaki katliam ve açlıktan ölümlere esir alınan Filistinlilerin işkence ve ölüm haberleri eşlik ediyor. İsrail gazetesi Haaretz, 7 Ekim'den beri İsrail gözaltı merkezlerinde en az 27 Gazzelinin öldüğünü yazdı.

TİGRİS HABER - İsrail'in Gazze Savaşı'nda esir aldığı Filistinlilere fiziksel ve cinsel işkencelerine dair BM rapor taslağının The New York Times tarafından haberleştirilmesini, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısında cinsel şiddet uyguladığına dair BM raporunun yayımlanması izlerken, dikkatler tekrar İsrail'in insan hakları ihlallerine çevrildi. İsrail gazetesi Haaretz, savaşın başından beri Gazze'de gözaltına alınan Filistinlilerden 27'sinin alıkonuldukları merkezlerde öldüğünü yazdı.

Habere göre 27 Gazzeli Filistinli, İsrail'deki Sde Teiman ve Anatot gözaltı merkezlerinde veya "İsrail topraklarındaki sorgulama sırasında" öldü.

Benyamin Netanyahu hükümeti, savaşın başlamasından bu yana Gazzeli Filistinli esirleri İsrail içindeki kamplarda tutuyor. İsrail'de yakın zamanda yapılan yasa değişikliği, gözaltına alınanların yargıçla görüşmeden 75 gün tutulmasına izin veriyor.

Haaretz'in haberi üzerine İsrail ordusu, askeri polisin ölümlerle ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Filistinli esirlerin nasıl hayatlarını kaybettiklerine ilişkin ayrıntı vermeyen ordu, bazılarının daha önce sağlık sorunları yaşadığını veya savaş sırasında yaralandığını iddia etti.

Esirler işkenceyi anlattı

Serbest kalan Gazzelilerin ise İsrail askerlerinin işkence, taciz, dayak, kötü muamelesine maruz kaldıklarını söyledikleri belirtildi.

Diyabet hastası tedaviye erişemediği için öldü

Savaşta esir alınanlardan bazılarının Gazze'ye dönmesine izin verildiğini, savaştan önce İsrail'de çalışma izni olan Gazzelilerin çoğunun bunlar arasında olduğunu aktaran Haaretz'e konuşan bir kaynak, İsrail'de çalışmış Gazzelilerden en az birinin diyabet hastası olduğunu ve tıbbi tedavi sağlanmadığı için gözaltında öldüğünü söyledi.

Haaretz, aralık ayındaki haberinde, Sde Teiman gözaltı merkezindeki Filistinli esirlerin gün boyunca gözlerinin bağlandığını ve kelepçelendiğini, Gazze'ye dönmelerine izin verilen esirlerin ifadelerine göre çoğunun dövüldüğü ve işkenceden geçirildiğini yazmıştı.

Haaretz: İsrail askeri tesislerinde tutulan Gazzelilerin sayısı meçhul

Haberde 1 Mart itibarıyla 793 Gazzelinin İsrail cezaevlerinde alıkonulduğu, ama bu sayıya askeri tesislerde tutulan bilinmeyen sayıdaki Gazzelinin dahil olmadığı belirtildi.

Öncesinde BM Filistinli Mültecilere Yarım Kurumu'nun (UNRWA) İsrail'in gözaltı merkezlerindeki Filistinlilere işkence ve cinsel saldırı dahil insan hakları ihlallerine dair henüz resmen yayımlanmayan raporu, BM içinde dolaşımda olduğundan, The New York Times ve The Guardian tarafından haberleştirildi.

UNRWA raporunda serbest bırakılanların, genellikle bir aydan uzun süre boyunca dövüldükleri, soyuldukları, gözlerinin bağlandığı, cinsel istismara uğradıkları ve avukatlarla doktorlara erişimlerinin engellendiğine dair ifadelerine yer verildi.

Aktarılan kötü muamele yöntemleri arasında esirlerle ailelerine zarar verme tehditleri, köpek saldırıları, kişinin onuruna hakaret ve aşağılama, su, yemek, uyku ve tuvaletten mahrum bırakma, üzerine idrar yapma da var.

Unrwa: 4 bin Gazzeli, İsrail'deki üç askeri bölgede alıkonuldu

UNRWA raporuna göre Gazze'den yaklaşık 4 bin Filistinli, İsrail'deki üç askeri bölgede alıkonuldu.

UNRWA, şu ana kadar serbest bırakılan yaklaşık 1000 Filistinliden 100'üyle görüşerek raporunu hazırladı.

Çocuklarla kadınlar da gözaltı merkezlerine götürüldü

Rapora göre gözaltına alınanlar arasında Alzheimer hastaları, zihinsel engelliler ve kanser hastaları da var. Erkeklerin yanısıra kadınlar da gözaltına alındı. Yaş yelpazesi 6 yaşındaki çocuklardan 82 yaşındaki yaşlılara uzandı. Bazıları, İsrail'de esir tutuldukları sırada öldü.

ABD'nin Guantanamo ve Ebu Garip işkencelerini hatırlatan şekilde, UNRWA'nın görüştüğü esirlerden bazıları, İsrail askerlerinin kendilerini açık yaralarından dövdüğünü, saatlerce acı verici stres pozisyonlarında tuttuğunu ve köpeklerle saldırdığını anlattı.

Cinsel istismar da var

Rapora göre İsrail askerleri, hem erkek hem de kadın esirlere cinsel istismarda bulundu. Bazı erkeklerin cinsel organları dövüldü. Kadınlar, askerlerin arama sırasında uygunsuz dokunuşlara ve gözleri kapalıyken tacize maruz bıraktıklarını, erkek askerlerin önünde soyunmaya zorlandıklarını ve örtünmelerinin engellendiğini söyledi.

İsrail ordusu, aralık ayı başlarında, gözaltına aldığı Filistinlilerin Gazze sokaklarında iç çamaşırlarına kadar soyulmuş, elleri, gözleri bağlı, zaman zaman diz çöktürülmüş halde görüntülerini sosyal medyaya salmıştı.

BM'ye göre İsrail, 1967'den bu yana aralarında on binlerce çocuğun da bulunduğu bir milyondan fazla Filistinliyi gözaltına aldı. (Ajanslar/Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.