İstanbul Newrozuna yüzbinler katıldı

İstanbul Newrozuna yüzbinler katıldı
İstanbul Newrozuna katılan yüzbinlerce vatandaş HDP’nin kapatılması girişimlerine tepki gösterdi.

İstanbul Yenikapı Meydanı’ndaki Newroz etkinliğine "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla yüzbinlerce kişi katıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kortejiyle Newroz alanına giren kitle, HDP’nin kapatılması girişimlerine "İrademe dokunma" sloganlarıyla tepki gösterdi.

 Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Murat Kalmaz, kısa bir konuşma yaptı.

‘Hakikati, hukuku ve adaleti savundular, savunuyorlar’

 İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini Halkevleri aktivisti Zeynep Çelik okudu.  Çelik, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepki göstererek, “Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa, büyük bir darbe daha aldı. HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016 yılında sosyal medyada paylaştığı bir haber gerekçe gösterilerek, hukuk garabeti bir kararla düşürüldü. Halkın oyları ile seçildiği milletvekilliği, halkın iradesine rağmen elinden almaya kalkışıldı. Ama Gergerlioğlu ve yoldaşları, iktidarın yalanlarına, hilelerine pabuç bırakmadılar. Direnerek, lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardılar. Hakikati, hukuku ve adaleti savundular, savunuyorlar. Ve biz burada bu Newroz meydanında toplananlar bu direnişi selamlayarak, Gergerlioğlu'nun vekilliğini bu sahtekarlara yem etmeyeceğimizi gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kürt sorununun eşit haklar temelinde demokratik barışçıl çözümü için…’

Hukukun üstünlüğünün ayaklar altına alındığına dikkat çeken Çelik, hak mücadelesine vurgu yaparak, “Hak mücadelelerinden vaz geçmeyen işçiler, özerk üniversite isteyen öğrenciler, kayyum belediyelerini kabul etmeyen kentler, fezlekeleri yırtan vekiller, İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlar. LGBTİ+ bireyler, Kovid'e kurban edilmeyi reddeden emekçiler olarak bu zorbalığın karşında durabildiğimizi gördük ve gösteriyoruz. İktidarın bütün baskılarına karşı en büyük gücümüz bu büyük direnme gücümüz, inadımız ve direnişlerimizi birleştirebilme yeteneğimiz, direniş kardeşliğimizdir. Türkiye’deki iktidarın ülkeyi, halkı bütün cephelerde yıkıma sürükleyen faşist ve saldırgan politikalarının son bulması ve Kürt sorununun eşit haklar temelinde demokratik barışçıl çözümü için hep birlikte direnişlerimizin ve mücadelelerimizin üzerinde halklarımızın demokrasi kalesini yükseltelim” diye belirtti.

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına tepki gösteren Çelik, “Biz sözümüzün arkasındayız. İstanbul Sözleşmesi uygulanacak. Tüm kadınları Kadıköy Beşiktaş İskelesine saat 17.00’de haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum