İzmir Fuarı'nda isimleri olan ama kendileri olmayan kurumlar kim?

İzmir Fuarı'nda isimleri olan ama kendileri olmayan kurumlar kim?
Diyarbakır'ın onur konuğu olduğu Travel Türkkey Fuarı'nda hangi kurumlar katıldı ve destekledi, hangi kurumlar katılmadı.

İzmir'de 6-8 Aralık tarihlerinde yapılan Travel Türkey Fuarı sona ermesine rağmen yansımaları konuşulmaya devam ediliyor. Diyarbakır standının ziyaretçi rekoru kırdığı fuarda, Valilik, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası gibi kurumlar hem katkı sağladı, hem de üç gün boyunca gelen misafirlerle ilgilendi. Ancak hazırlanan afişlerde isimleri bulunan birçok kurumun fuara katılmaması dikkat çekti.

Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir-Turizm Fuar ve Kongresi, 12. kez 6 – 8 Aralık 2018 tarihleri arasında fuarı İzmir’de gerçekleşecekti. Geçtiğimiz yıl 36 ülkeden ve 60 ilden toplam bin 179 katılımcının yer aldığı fuarda bu yıl 36 ülke ile 54 ilden bin 284 katılımcı yer aldı. Geçtiğimiz yıl, 63 ülkeden 38 bin 587 kişinin ziyaret ettiği fuar, bu yıl 44 bin 589 kişi tarafından ziyaret edilerek rekor kırdı.

EN RENKLİ STAND OLARAK DİKKAT ÇEKTİ

12. Travel Turkey İzmir Turizm ve Kültür Fuarına partner il olarak katılan Diyarbakır, fuar da adeta fırtına gibi esti. Onlarca medeniyete yaptığı ev sahipliği, tarihi, kültürü, turizm zenginliği, yemek kültürü ile öne çıkan Diyarbakır, tanıtımın yanında yıl içerisinde coğrafi işaret alan dillere destan kadayıfı, her yıl Türkiye çapınca birincilik alan halk oyunları ekibiyle en renkli stand olarak dikkat çekti. Fuarın açılışında büyük ilgi ile ziyaret edilen Diyarbakır standı, kapanışa kadar büyük ilgi gördü. Fuarın son dakikalarına kadar ziyaretçisi hiç eksilmedi.

Öte yandan fuarda Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, DOSİAD Başkanı Abdurrahman Aslan üç gün boyunca kent tanıtımına büyük bir katkı sağladılar. Ancak hazırlanan afişlerde isimleri bulunan Dicle Üniversitesi, Belediyeler ve bazı STK temsilcilerinin fuarda yer almaması ve destek vermemeleri dikkat çekti.

GÜZELOĞLU: DİYARBAKIR’IN DÜNYAYA SUNACAĞI ÇOK ZENGİNLİKLERİ VAR

Fuarı değerlendiren Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Turizm adına çok önemli gelişmelerin kazanıldığı bu dönemde fuarın, ülkemizin turizm etkinliklerine katkı sağlayacağına inanıyorum. 33 medeniyete ev sahipliği yapan, her alanda görkemli geçmişle sizleri kucaklayan Diyarbakır adına bu fuarın önemli kazanım olduğuna inanıyorum. Geçmişte terör örgütünün gerçek güzelliklerini perdelemek, yok etmek istediği Diyarbakır’ın dünyaya sunacağı çok zenginlikleri var. Tarihi, kültürel varlığı, inanç değerleri ve her inancı kucaklayan hoşgörü kimliği; Diyarbakır’ın çok büyük zenginliğidir” ifadelerini kullanmıştı.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİN KAZANIMLARI DA ORTADA, ARTARAK, ÇOĞALARAK DEVAM EDECEK”

Diyarbakır’da ilk kez üst seviyelere çıkan birlik ve beraberlik ortamıyla ilgili olarak da Vali Güzeloğlu, “Kamu, yerel, sivil ve özel. Tüm paydaşlarla yakın ve yoğun bir ilişki içerisindeyiz. İnanıyorum ki bu katılımlarda bütün bu çalışmalarda çok güzel bir altyapı ve kazanım sağlayacak. Birlikten kuvvet doğar. Birlik en temel hedefimizdir. Bizim yönetim anlayışımızın esasıdır. Her çalıştığım yerde önceliğimiz birliğin sağlanmasıdır. Birlik ve beraberliğin kazanımları da ortada, artarak, çoğalarak devam edecek” demişti.

KAYA: DİYARBAKIR’IMIZ BİRÇOK GÜZELLİKLERİ HAK EDİYOR

Fuarı değerlendiren DTSO Başkanı Mehmet Kaya da,  12. Travel Turkey İzmir Turizm ve Kültür Fuarı’nda tanıtım adına çok önemli bir iş gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu fuarımızın Türkiye ve bütün kentleri ile başta kentimiz Diyarbakır’a büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, görkemli tarihi, eşsiz güzellikleri, dünya kültür mirası olan zenginlikleri, her inancın özgürce yaşam bulduğu Diyarbakır’ımız bir çok güzellikleri hak ediyor.  DTSO olarak başlattığımız çalışmalarımız var ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu güzellikleri tüm dünyaya sunma adına, tüm kurum ve kuruluşlarla el, gönül ve işbirliği içerisinde çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

YEŞİL: İLERLEYEN DÖNEMLERDE BUNLARIN KARŞILIĞINI GÖRECEĞİZ

Diyarbakır Ticaret Borası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, “Diyarbakır’ın partnel il olarak katıldığı 12. Travel Turkey İzmir Fuarı’na borsa yönetimi olarak katılmanın gururunu yaşadık. Borsamız ve ilde faaliyet gösteren STK’lar olarak görevimiz ilimizin zengin kültür ve dokusunu uluslar arası fuarlarda tanıtmayı önemli bir görev olarak görüyoruz. Katılımımızın en önemli bir hususu da kadim şehrimizin nesilden nesile gelen kültür yapısının taşınmasına aracılık etmiş bulunuyoruz. Bu vesile ile fuara katılmamıza öncü olan sayın il valimizin yakın ilgi, desteğine teşekkür ediyorum. Bu fuarın Diyarbakır’ın turizmi için de çok faydalı bir etkinlik oldu. Yerli ve yabancı katılımcıların gerçekleştirilen fuarda Diyarbakır’a yoğun bir ilgi gösterdiklerini gördük. Kentin turizmi için İzmir fuarının önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. İlerleyen dönemlerde bunların karşılığını göreceğiz. Diyarbakır turizminin gelişmesi için hem borsa olarak hem ilde faaliyet gösteren STK’lar olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖZKILIÇ: EL, GÖNÜL VE İŞ BİRLİĞİNİN KENTİMİZE BÜYÜK YARARLARI VARDIR VE OLACAKTIR

Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç ise “12. Travel Turkey İzmir Turizm ve Kültür Fuarı ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Çok iyi bir fuar olduğuna ve bizler adına da çok iyi geçtiğine inanıyorum. Fuarda en dolu en ilgi ve alaka gösterilen stand Diyarbakırımızın standıydı. Tanıtımı el birliğiyle tüm kurumlar gerçekleştirdik. Türkiye’nin, bölgemizin ve özellikle Diyarbakır’ın kazanması adına ne yapılması gerekiyorsa DOGÜNSİFED olarak hazır olduğumuzu her platformda ifade ettik, bir kez defa ifade ediyorum ki biz elimizi hatta gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Sayın Valimiz öncülüğünde tüm kurum ve kuruluşlarla yakaladığımız el, gönül ve iş birliğinin de kentimize büyük yararları vardır ve olacaktır” dedi.

AKYIL: ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK

Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl ise, "Kentimizin tanıtımı için bu tür fuarlar çok önemlidir. Bildiğiniz gibi son bir kaç yılda olumsuz birçok şey yaşadık. Ancak son yıllarda bir hareketlilik var. Bu hareketlilik en çokta turizm alanında yaşanıyor. Bizim yerli ve yabancı turisti çekmemiz için bu tür etkinlikler büyük katkı sağlar. Fuar süresince birçok görüşmeler yaptık. Fuarda özellikle tur operatörleri ve birçok uçak firmasının yetkilileri ile görüştük. Çok olumlu ve verimli oldu. Biz bu konuda üzerimize düşen herşeyi yapmaya çalışıyoruz. Sayın Valimizin büyük katkıları oldu. Bildiğiniz gibi Erbil seferleri bir süreden beri durdurulmuş durumda. Sayın valimizin bu konuda da ciddi girişimleri var. Kentimize yarar getiren her alanda sıkıntılarımızı çözüp önümüze bakmalıyız" şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ 2019’DA 1 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAMAK”

Fuarı değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Fuar ve Markalaşma Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz, 12. Travel Turkey İzmir Turizm ve Kültür Fuarına ciddi hazırlandıklarını belirterek, “12. Travel Turkey İzmir Turizm ve Kültür Fuarı’na büyük önem verdik. Bu yıl partner il olmamız münasebetiyle Diyarbakır’a ilgi oldukça fazlaydı. Tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Diyarbakır’ı en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz. Fuarın kent tanıtımı ve ekonomisine olumlu şekilde yansıyacağı kanaatindeyiz. DTSO olarak hedefimiz önümüzdeki yıl 1 milyon yerli ve yabancı turisti kentimizde ağırlamaktır. Bu hedefler doğrultusunda başlattığımız çalışmalar var. 2019 yılında gerçekleştireceğimiz 8 adet fuar da bunların bir ayağı olacak. Tanıtım çok yönlü olarak ve tüm bileşenlerin desteğiyle, el ve gönül birliğiyle sürdürüp Altın Elma ve benzeri birçok başarıya imza atacağımıza inanıyoruz. Diyarbakır tarihi, kültürü ve sahiplik ettiği medeniyetlerle bunu hak ediyor” dedi.

“DİYARBAKIR KAZANACAK”

Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Mehmet Albayrak ise, kentin dinamikleriyle gerçekleştirilen ve Diyarbakır’ın da partner şehir olduğu İzmir Turizm Fuarı’nda olumlu yansımalar yaşandığını belirterek, “3 gün süren Fuar boyunca çok güzel ilişkiler gerçekleştirildiğine şahit oldum. Hem bölgedeki hemşehrilerimiz, hem de farklı illerden gelen katılımcı ve ziyaretçilere kentin tarihini, kültürünü anlatma ve tanıtma fırsatı bulduk. Bu anlamda kentin ekonomisiyle ilgili tüm değerleri özellikle kültür ve turizm açısından tanıtma ve yeni alanlar açmak adına bizlere bir fırsat oldu. Dengbejlerimiz ve halk oyunları ekibimiz olağanüstü bir ilgiyle karşılandı ve bu açıdan olumlu tepkiler aldık. Bunun yansımalarını önümüzdeki yıl içinde göreceğimize inanıyorum. Standımızı ziyaret eden TÜMSİAD Genel Başkanımız bir yönetim kurulu toplantısını en kısa zamanda Diyarbakır’da yapacaklarını söylediler. İranlı iş insanları ile ekonomik işbirliği adına yeni girişimler oldu. Tüm bunların yaşandığı bir fuar kentimize yarar sağlayacağını umuyorum. Sonuçta Diyarbakır kazanacak. Son olarak katılımda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşları kutluyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.