Kaçak ve bilinçsiz avlanma balıkçılığı bitiriyor

Kaçak ve bilinçsiz avlanma balıkçılığı bitiriyor
Van Gölü'ne has inci kefali balığı, kaçak ve bilinçsiz avlanmadan dolayı her geçen yıl azalıyor.

Yetkililerin yeterince yaptırım uygulamadığını dile getiren balıkçılar, böyle devam ederse mesleklerini kaybetmekle karşı karşıya olduklarını söyledi. YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da kaçak avcılığın önlenmemesi halinde Van Gölü havzasındaki balıkların tamamen bitme riskinin olduğunu dile getirdi.

VAN - Balık sezonunun gelmesiyle beraber balık tüketiminin hızla artması balıkçıları bir yandan sevindirirken, bir yandan da sıkıntılarının artmasına sebep oldu. Tek geçim kaynakları olan balıkların kaçak avcılıktan dolayı azalmasından yakınan balıkçılar, kaçak avcılığa dair bir yaptırım uygulanmamasının kendi mesleklerini kaybetmelerine neden sebep olacağını söyledi. Küçük teknelerle sabah erken saatlerde avcılığa giden balıkçılar, bahar aylarında uygulanan yasağa uymayanlar için yaptırım uygulanmasını istedi. 

'Balıkların üreme döneminde avcılık yapılıyor'

Van Gölü'nde balıkçılık yapan Necmettin Akdeniz, her yıl artan kaçak avcılığa karşı önlem alınmaması nedeniyle gölde bulunan tek balık inci kefalinde azalma meydana geldiğini, böyle giderse mesleklerini yitirme ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Akdeniz, "Bu balık türü yalnızca Van'a has bir balık türüdür. Balık avlamaya Nisan ayının 15'inden, Temmuz ayının 15'ine kadar yasak uygulanıyor. Ama bu yasağın yalnızca adı 'yasak'. Kimse uymuyor. İnsanlar bu konuda çok duyarsız davranıyor" dedi. 

'İşsizlik büyük oranda önlenir'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da kaçak avcılığın önlenmemesi halinde Van Gölü havzasındaki balıkların tamamen bitme riskinin olduğunu dile getirdi. Sarı, "İnci kefali sadece Van Gölü havzasında yaşayan endemik bir balık türüdür. Bilinenin aksine inci kefalinin yaşam alanı tatlı sular, akarsular değil, Van Gölü'nün her tarafıdır. Tatlı suya da sadece üremek amacıyla geliyor. İşte tam da bu noktada üreme göçü yaptığı bu dönemde ne yazık ki kaçak avcılar, üreme derdiyle gelmiş olan, üremekten başka hiçbir alternatifi olmayan ve kaçamayan bu balıkları avlıyor" dedi. Kaçak avcılık döneminde inci kefalinin avlanmasını engelledikleri takdirde büyük oranda işsizliğin önlenebileceğini söyleyen Sarı, "Bu kaçakçılığı tam anlamıyla bitirmemiz, sıfırlamamız lazım. Eğer üreme zamanındaki bu kaçak avcılığı tamamıyla durdurursak, bu rakamı 30 bine, 40 bine, 50 bine çıkarırız. İnci kefalinin cirosu bugün 24 milyon lira. Eğer kaçak avcıları engellersek bu rakam 40 milyon liraya çıkar. Bu da bu bölgedeki işsizliği belli oranda azaltır" diye kaydetti.

van-balikcilar.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.