Kadın pazarında "erkek" isyanı

Kadın pazarında "erkek" isyanı
Diyarbakır kadın semt pazarı çalışanları Bağlar Belediyesi tarafından beş yıl önce kendilerine verilen pazar alanlarına erkeklerin girmesine karşı duruyor.

Pazar yerlerinde erkekleri istemeyen kadınlar gazetemize açıklamalarda bulundu. Bağlar Belediye Başkanı Birset Kaya Akat ise, kadın pazarına erkeklerin alınmadığını belirterek, “Kaynartepe mahallesindeki semt pazarı Kaymakamlık kararı ile kaldırılınca 400 kişi ortada kaldı. Şimdi bu pazarcılar da yer istiyor. Bizde Newroz parkı yakınlarında yer ayarladık. Kadınların yerlerine kimsenin gittiği yok” dedi.

Bağlar Belediyesi ile yaptıkları görüşmelerin bir sonuç vermediğini ve Pazar alanları içinde erkek pazarcılara yer verildiğini ve bu durumu kabul etmedikleri belirten kadın pazarcılar tüm hukuki haklarını sonuna kadar arayacaklarını söylediler.  Beş yıl önce kendilerine verilen sözlerin unutulduğunu belirten pazarcı kadınlar, erkeklerin Pazar alanlarına girmesini istemiyor.  Pazar yerlerindeki koşulların çok kötü olduğunu ifade eden pazarcı kadınlar biran önce yaşadıkları sorunlara bir çözüm getirilmesini istediler.

Jiyan kadın semt pazarındaki kadın pazarcılar Pazar yerlerindeki sorunları ve erkek pazarcıların Bağcılar alanına alınması girişimlerine tepki gösterdiler.

 

 

‘Üç gündür alanımız erkekler tarafından işgal ediliyor’

Nedime Çetinkaya, “Şuan bizim halimizi görüyorsunuz, suyun, çamurun içinde pazar açıyoruz. Beş yıldır bu şekilde binbir zorluk altında çalışıyoruz ama yine de hiçbir şikâyetimiz olmadı. Bütün bu zorlukların üstüne bir de üç gündür alanımız erkekler tarafından işgal ediliyor. Biz de kadınlar olarak bu duruma karşıyız. Cumartesi pazarında erkeklere yer veriyorlar biz bunu kabul etmiyoruz. Bize beş yıl önce bir söz verilmişti ve Bağcılar alanı kadınlarındı ve erkekler bizim alanımıza giremezdi. Eğer oradaki halk mağdursa oraya pazarı biz kadınlar kurarız. Biz halkın mağduriyetini karşılayabilecek güçteyiz. Erkeklerin yerinin Valilik tarafından kaldırıldığı söyleniyor, iyi de bu bizim sorunumuz değil ki. Erkekler haftanın 7 günü çalışıyorlar bir gün de çalışmayıversinler. Biz, kadınlar olarak erkeklerin alanımıza girmesine kesinlikle müsaade etmiyoruz. Erkekler gitsin Valilikten kendilerine başka bir yer bulsunlar, Bağlarda bir sürü sokak, cadde var.”

‘Çamurun içine müşteri nasıl gelsin’

Reyhan Opus, “ Üç defa DİSKİ’yi aradım gelmediler. Bakın su içindeyiz, malımızı tezgâha bırakamıyoruz. Bu suyun, çamurun içine müşteri nasıl gelsin. Pazarımızı erkeklere vermiyoruz, biz çalışıyoruz, ekmeğimizi kimseye vermeyiz. Herkes kendi yerinde kalsın, niye geliyorlar bizim yerimize.”

‘Erkekler bizim pazarımıza girerse biz iş yapamayız’

Şadiye Kelekçier, “Biz burada iki yıldır bu çamurun içinde mücadele veriyoruz. Bu alan kadınların alanıdır ve birkaç gündür erkekler bizim bir alanımıza el koymuşlar. Biz dün Bağlar Belediye Başkanlığına gittik. Başkanın bize dediği şu: ‘Bir yeri erkeklere vermeliyiz.’ Tabii ki, Belediye Başkanı da kendince haklı olabilir ama biz alanımıza erkekleri sokmayız. Erkeklerin zaten pazarı çoktur. Erkekler bizim pazarımıza girerse biz iş yapamayız. Salı, Çarşamba ve Perşembe pazarları yan yanadır, erkekler de geliyor bu üç yerin tam göbeğine Pazar kuruyor. Biz kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Bir şu halimize bakın, çamur içindeyiz. Erkeklerin Pazar yerleri ise sanki Paris sokaklarıdır. Erkeklere tertemiz yer biz kadınlara ise bu çamurun içinde yer vermişler. Bize erkeklerle aynı pazarda ortak çalışın diyorlar ama biz ortak çalışmak istemiyoruz. Biz erkeklerle aynı pazarda çalışamayız. Çünkü erkekler gidip kamyonlarla eşya alıyor, tarlalarla anlaşıyorlar. Biz ise iki üç kasa sebze meyve alıyoruz. Böyle bir durumda biz erkeklerle nasıl rekabet edelim. Bizim halden aldığımız fiyattan onlar pazarda satıyorlar. Bugün domatesi 2.50 TL’den halden almışız ve 3 TL’ye satıyoruz, Pikap paramız dahi çıkmıyor.

‘İnsanlar suyun, çamurun içine girmeden tezgâha yaklaşamıyorlar’

Bir başka sorunumuz gördüğünüz gibi çamur içindeyiz. Çoğu kadın mallarını açamadı, çünkü her taraf su içinde. Vatandaşlar kaldırımda yürümek zorunda kalıyor. Pazar tezgâhının yanına müşterilerin gelmesinin imkânı yok. İnsanlar suyun içine nasıl gelsinler. O yüzden ürünlerin fiyatını uzaktan sormak zorunda kalıyorlar. İnsanlar suyun, çamurun içine girmeden tezgâha yaklaşamıyorlar.”

 

 

 

‘Biz emeğimizi erkeklere teslim etmeyiz’

Güler Eker, “Beş yıldır biz bu pazara emek vermişiz ama Belediye bugün bizim emeğimizi boşa çıkartıyor. Belediye diyor ki, erkeklerle iç içe pazarda satış yapın. Biz de diyoruz ki, erkeklerin eşleri gelsin biz onlarla birlikte çalışmaya varız ama erkekleri pazarımızda istemiyoruz. Biz beş yıldır buradayız bize numara vermemişler ve erkelerle anlaşarak bizim hakkımızı erkeklere veriyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz ve sonuna kadar buna karşı çıkacağız. Biz beş yıldır ne çekiyoruz, eşyalarımızı çöle bırakıyorduk. Diz boyu çamurun içinde tezgâh açmaya çalışıyorduk. Biz beş yıl bu pazara emek verdik ama belediye bugün elimizden alıp erkeklere devretmek istiyor. Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz. Bizim de çoluk çocuğumuz bizden ekmek bekliyor, bizim elimize bakıyor. Bizim başka bir işimiz, imkânımız yok. Olsaydı zaten bu çamurun içinde ne işimiz vardı. Biz hem anayız hem babayız. Biz çalışmasak kim bizim çocuklarımıza bakacak. Biz bu emeği çocuklarımız için veriyoruz. Biz emeğimizi erkeklere teslim etmeyiz. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde hakkımızı ararız.”

 

 

 

‘Hani erkekler bu alana girmeyecekti’

Güneş Çurgatay, “Beş yıldır biz bu pazardayız. İlk zamanlar yaklaşık bir buçuk yıl kapalı bir yerde kaldık. Jiyan semt kadın pazarında geçen bir buçuk yılda hiç satış yapamadık. Orada tüm zararına karşın yine de tüm zorluklarına katlandık. Bize o gün söylenen şuydu: ‘Bu Pazar kadınlarındır ve hiçbir erkek bu pazarda satış yapamaz, bu alana erkek giremez. Bu alan kadınlara aittir.’ Biz de o gün bize söylenen sözlere itimat ettik ve tüm zorluklarına rağmen kapalı alanda bir buçuk yıl dayandık. Sonra ise gezici Pazar yeri istedik, çünkü hep zarar ediyorduk. Bize beş yıl önce verilen söze göre Bağcılar kadınlara aitti ama bugün bize haber dahi vermeden erkeklere bizim alanda yer verilmiş ve onlara numaraları dahi verilmiş. Peki, bunu neden bize önceden söylemediler, bizden habersiz erkelere bu alanda yer veriliyor. Hani erkekler bu alana girmeyecekti, verilen sözlere ne oldu?

‘Hakkımızı sonuna kadar arayacağız’

Bugün ise bize söylenen erkeklerle karma şekilde pazarda çalışacaksınız. 50 kasın 50 erkek pazarın bir tarafında kasınlar bir tarafında erkekler karma bir şekilde çalışacaksınız. Biz bunu kabul etmiyoruz. Eğer ki, erkek pazarcıların eşleri yapabiliyorsa gelsinler bize dahil olsunlar ama biz hiçbir şekilde onların istediği gibi bir çalışmayı kabul etmiyoruz. Bize verilen sözler unutuldu. Oysaki bize verilen sözlerde kadınların elinden tezgâh alınmazdı. Kadın bırakmadığı sürece hiç kimse onun hakkını elinden alamazdı. Ne oldu, bugün niye verdikleri sözlerin arkasında durmuyorlar. Bunun bahanesi olarak da erkeklerin mağduriyetini gösteriyorlar. Bugün erkeklere verdikleri yeri biz de istemiştik ama bize vermediler. Bize verdikleri yerler daha çok tarla gibi yerler. Biz bugüne kadar kadınlar olarak belediyeden numara talebinde dahi bulunmadık. Buna rağmen bugün bizim alanımıza erkekleri dahil etmeye çalışıyorlar. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız, alanımızı erkeklere teslim etmeyeceğiz.”

 

 

 

Belediye başkanından açıklama

Kadınların iddiaları üzerine konuyu Bağlar belediye Başkanı Birsen Kaya Akat ile görüştük. Akat, kadın pazarına erkeklerin alınmadığını belirterek, “Kaynartepe Mahallesinde Cumartesi günleri kurulan semt pazarı okul yakınında bulunduğu için Kaymakamlık kararı ile kaldırıldı. Çünkü bu okulda hafta sonları da çocuklara eğitim veriyor. Kaynartepe’de semt pazarının kaldırılması ile oradaki esnaf bize başvurarak yeni bir yer istedi. Bizde Bağcılar Mahallesinde yeni bir sokak ve kadın pazarından uzak bir yer ayarladık. Şimdi semt pazarındaki kadın arkadaşlar Bağcılar Mahallesinde hiç erkek pazarcı olmasın istiyor. Zaten haftanın 5 günü kadınlara ait. Sadece bir gün erkekler Pazar kuracak. Şimdi biz bu 400 erkek pazarcıya yer vermezsek bu defa onlar tepki gösterecek. Oysa burada bizim yaptığımız işte kimse mağdur olmayacak” dedi.

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.