Kafkaslar'da konjonktür sil baştan: Paşinyan konuştu

Kafkaslar'da konjonktür sil baştan: Paşinyan konuştu
11 Eylül Pazartesi günü başlayan "Kartal-Partner 2023" adlı 10 günlük ABD-Ermenistan ortak askeri tatbikatı daha devam ederken, Paşinyan Kafkaslar'da konjonktürü sil baştan yapacak bir sinyal verdi.

TİGRİS HABER - Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Bizi koruması için artık Rusya'ya bel bağlayamayız" dedi.

ABD-Ermenistan yakınlaşmasının Rusya'yı tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi bir NATO üyeliğine evrilmesi konusunda kaygılandırırken, Paşinyan'ın bu açıklaması gerginliğin artarak devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Paşinyan, Rusya-Ukrayna savaşının bir sonucu olarak Rusya'nın kabiliyetlerinin değiştiğini de iddia etti.

2019'da Karabağ topraklarının savunulması konusunda Azerbaycan'a karşı yetersiz kalan ve geri çekilmek zorunda kalan Ermenistan, Rusya'nın Azerbaycan'ı durdurabileceği halde durdurmadığına ve Türkiye ile beraber bölgede yeni bir harita çizdiğine inanıyor.
Paşinyan söz konusu savaş için de Moskova yönetiminin, Azerbaycan'ı ve yakın müttefiki Türkiye'yi kendisine yabancılaştırmaktan çekindiğini ifade etti.

Politico'ya verdiği demeçte, Karabağ'daki Rus barış gücü askerlerinin Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmayı durdurmada başarısız olmakla suçlayan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, bu durumu Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'nın bazı kabiliyetlerinin değişmesine bağladı.

Paşinyan'ın, "Bu durumda stratejimiz, başkalarına bağımlılığımızı azami ölçüde azaltmaya çalışmak olmalıdır. Bağımsız bir ülkeye, egemen bir ülkeye sahip olmak istiyoruz ancak Batı ile Doğu, Kuzey ile Güney arasındaki çatışmaların merkezine düşmekten kaçınmanın yollarını bulmalıyız. Ermenistan'ın bir 'vekil' haline gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Buna izin verilemez." ifadeleri dikkat çekti.

Ermenistan Başbakanı, çatışmalar her alevlendiğinde "büyük koruyucuya", Ermenistan örneğinde Rusya'ya başvurmanın artık sürdürülemez olduğunu kaydetti ve "Bizi koruması için artık Rusya'ya bel bağlayamayız." dedi.

Paşinyan'ın "Rus barış gücü askerleri Karabağ'da bulunmasaydı bugün durumun daha iyi olacağı" değerlendirmesini yapamayacağının da belirtti.

Başbakan, "Eğer kalıcı ve ebedi bir devlete sahip olmak istiyorsak, öncelikle komşularımızla ilişkilerimizi düzeltmek için çok ciddi adımlar atmalı ve çok ciddi çabalar sarf etmeliyiz." dedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.