Kalkınma ajansları projelere para yağdırdı

Kalkınma ajansları projelere para yağdırdı
Merkezi Diyarbakır’da bulunan Dicle Kalkınma Ajansı, Kalkınma bakanlığının icmal raporunda 25 milyon 337 bin lira ile orta sıralarda yer aldı. Dicle kalkınma ajansına teslim edilen 225 başvuru projesinin 92’si ile sözleşme imzalandı.

Haber Merkezi-Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, geçen yıl kalkınma ajanslarına 6 bin 180 proje başvuruda bulundu.

Bu projelerden bin 685'ine destek sağlanırken, verilen destek miktarı 635 milyon 333 bin 964 lira oldu. Kalkınma ajansları 2012 yılında bin 254 projeye 353 milyon 960 bin 640 liralık destek sağlamıştı. Böylece geçen yıl sağlanan destek, bir önceki yıl verilen miktarı neredeyse ikiye katlamış oldu.

Geçen yıl en fazla proje başvurusu 414 proje ile İstanbul Kalkınma Ajansı'na yapıldı. Ajans, buprojelerden 88'ine 110 milyon lira destek sağladı. Sayı bakımından incelendiğinde en fazlaprojeye destek sağlayan ajans ise Çukurova Kalkınma Ajansı oldu. Çukurova Kalkınma Ajansı, kendisine başvuruda bulunan 345 projenin 115'ine 40 milyon liralık parasal kaynak verdi.

 En çok iyileşme Doğu Karadeniz’de

 Kalkınma ajansları bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamakla bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuştu. Ajanslar bulundukları bölgelerin potansiyelini ortaya çıkararak gelişmişlik farkını azaltabiliyor. Bukapsamda gelir dağılımı açısından en çok dikkate alınan ölçüt gini katsayısına bakıldığında, 2006 yılından bu yana en çok iyileşmenin görüldüğü yer Doğu Karadeniz oldu.

Bu arada 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda kalkınma ajanslarına toplam 499 milyon liralık kaynak tahsis edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.