‘Kamu ihalelerinde girdi maliyetleri güncellenmeli’

‘Kamu ihalelerinde girdi maliyetleri güncellenmeli’
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, kamu ihalelerindeki girdi maliyetlerinin güncellenmesi gerektiğini söyledi.

TİGRİS HABER - Kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyleyen KAMİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, “Maliyetlerden dolayı meslektaşlarımız kamu ihalelerine giremedi. Birçok ihale de katılımcı olmadığı için iptal edildi. Kamu yatırımlarının sağlıklı ilerlemesi için birim fiyatları kalemlerinin güncellenmesi gerek” dedi.

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, son üç yıl içinde inşaat maliyet artışı sebebiyle ifa güçlüğü çektiğini ve bundan dolayı teminat mektuplarını yakmak zorunda kalarak cezalı duruma düşen küçük ve orta ölçekli müteahhit firmaları için sicil affının çıkartılması çağrısı yaptı.

KAMİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyledi. Şimşek, “Dernek olarak öncelikle kamu müteahhitlerinin sorunlarını ele aldığımızda2020-2023 yıllarında birçok meslektaşımız maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmediği için işlerini sürdüremeyerek ifa güçlüğü çekti. Bundan dolayı bir çok meslektaşımız teminatı iradolarak kaydedildi. Meslekte cezalı duruma düşen müteahhit firmaları, sicil affı beklentisi içinde ve kamuya olan borçlarının yapılandırması gibi yasal bir düzenleme çıkartılması çağrısını yineliyoruz” dedi.

Yevmiyeler 1500 TL’ye çıktı

Kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyleyen Şimşek, “Bu yıl Ocak ayında yayınlanan inşaat birim fiyatları kalemlerinden birçoğu başta demir ve beton olmak üzere daha yılın yarısı dolmadan birim fiyatların çok çok üzerinde maliyete çıktı. Bu maliyetlerden dolayı meslektaşlarımız kamu kurumunda inşaat ihalelerine giremedi. Birçok ihale de katılımcı olmadığı için iptal edildi. Kamu yatırımlarının sağlıklı ilerlemesi için ivedi bir şekilde birim fiyatları kalemlerinin güncellenmesi gerekmektedir. Ayrıca bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de ülkemizin karayan yarası kalifiyeli eleman bulmakta sorun yaşıyor. Bununla birlikte özellikle deprem bölgesinden dolayı işçi bulamama ve günlük yevmiyelerin 1500 TL'ye kadar çıktığı görülüyor. Özellikle piyasada kalıpçı, demirci, kule - vinç operatörü başta olmak üzere işçi bulamıyoruz. Yüklenici firmalar birbirinden işçi kapmak için yarışa giriyor. 2022 yılında 7.aydan sonra yapılan ihaleler içinde ek fiyat farkı mutlaka olmalı. Tüm kalemlerde özellikle işçilik ücretler % 200 varan artışlar oldu. Sözleşmenin uygulanması aşamasında yüklenici firmaları eşit taraf olarak görmeyen bu tek taraflı 4734 saylı kamu ihale kanununun kökten değiştirilmesi ile ilgili olarak “ Türkiye Genelinde teknik ve hukuki bir Çalıştay “ düzenlenmesini ve bu Çalıştayın bir paydaşı olarak yer almak arzusunda olduğumuzu da belirtmek isteriz ” diye konuştu.

Teşvikler verilmeli

Dernek olarak çözüm önerilerini de paylaşan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetimizin özellikle yurtdışına gitmiş olan emekçi kardeşlerimizin bir an önce ülkemize dönmesini sağlanması için bir teşvik edici unsurlar ve maddeler uygulamasını hayata geçirmelidir. Son zamanlarda artan kur artışlarından ve akaryakıt fiyatlarından dolayı girdi fiyatlarının yüksek olması ve piyasada ürün bulunmaması gibi sıkıntılar yaşanıyor. Bununla birlikte bankaların özellikle kamuya iş yapan yatırımcıların kredilerini dondurup bir önce kredilerini kapattırma yarışına girmesi de sektördeki bir çok meslektaşımızı iflas ile karşı karşıya getirmiştir. Teminat mektubunu bile vermeyen bankalar, meslektaşlarımızı çaresiz bırakmışlardır. Hükümetimizin ve bankalar birliğinin bir an önce bu karardan vazgeçip kamu yararına ve kamu faydasına çalışan bu firmalarımızın sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmalıdır.”

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.