Karayollarında çalışan taşeron işçileri eylemde

Karayollarında çalışan taşeron işçileri eylemde
Mardin ve Şırnak’ta karayolları bünyesinde çalışan ve kadro bekleyen taşeron işçiler, topluca vizite ve kadroya alınmadıkları için ellerinde ayakkabı kutuları ve çıplak ayaklarla eylemi yaptı.

MARDİN- ŞIRNAK –Mardin’de, Yol-İş'e bağlı yaklaşık 100 işçi Karayolları Müdürlüğü bahçesinde düzenledikleri basın açıklamasında taşeron işçilerin kadroya alınmamalarını tepki gösterdi. Bazı işçilerin protestoya ayakkabı kutuları ile katılmaları dikkat çekti. İşçiler adına açıklama yapan Yol-İş üyesi Fırat Arasan, çalışma hayatıyla ilgili çözüm bekleyen birçok sorun bulunduğunu belirterek, bu sorunların başında da giderek yaygınlaşan taşeron işçiliği bulunduğunu belirtti. Türkiye’de bir milyon kamu sektöründe olmak üzere 2,5 milyondan fazla taşeron işçi bulunduğunu belirten Arasan, "Sendikamızın örgütlü bulunduğu Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçi sayısı, kadrolu işçi sayısını geçerek 10 binin üstüne çıkmıştır. Yargı kararları çok açık ortada iken 2 seneye aşkın süredir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ötelenmekte ve uygulanmamaktadır. Bugün Türkiye’de bütün illerde sendikamıza üye taşeron işçileri seslerini duyurmak amacı ile toluca viziteye çıkma eylemi gerçekleştirmektedir. Umarız ki yetkililer, ilimiz milletvekilleri bu sese kulak verip yargı bağımsızlığına ve demokrasinin tesisine yardımcı olmak amacıyla bu sorunun çözülmesine katkı sunarlar" dedi.

Açıklamanın ardından ayakkabılarını çıkaran işçiler, çıplak ayakla yürüyerek protestolarına devam etti.

Cizre’de de taşeron işçileri eylemdeydi

Cizre’de Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, 95. Şube Şefliği'nde çalışan Türk-İş’e bağlı Yol-İş'e üye 62 taşeron işçisi, kendilerine kadro verilmemesine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. Karayolları önünde bir araya gelen grup adına açıklamayı işçilerden Sabit Yural yaptı. Yural, "Çalışma hayatı ile ilgili çözüm bekleyen birçok sorun bulunmaktadır. Bu sorunların başında da giderek yaygınlaşan taşeron işçiliği bulunmaktadır. Bugün ülkemizde bir milyonu kamu sektöründe olmak üzere 2,5 milyondan fazla taşeron işçi bulunmaktadır. Sendikamızın örgütlü bulunduğu Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçi sayısı, kadrolu işçi sayısını geçerek 10 binin üstüne çıkmıştır. Mahkemeler bu işçilerin işe girdikleri tarihten itibaren asıl işverenin Karayolları Genel Müdürlüğü olduğuna dair karar vermiş, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de mahkeme kararlarını onaylamıştır. Yargı kararları çok açık olarak ortada iken, iki seneyi aşkın süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ötelenmekte ve uygulanmamaktadır" dedi.

 Bütün sektörlerde olduğu gibi karayollarında çalışan taşeron işçilerin de kölelik düzeninden kurtulmak, güvence altında çalışmak istediğini belirten Yural, "Karayollarında çalışan taşeron işçileri yargı kararının uygulanmasını, kadro verilmesini bekliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Yol-İş Sendikası çalışmalarını tamamlamış, mutabakat sağlanmıştır. Buna rağmen çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorunu çözmeye yanaşmamaktadır. Amacımız sorun yaratmak değil, sorunları çözme niyetiyle demokratik yollardan hak aramaktır" diye konuştu.

  Yapılan basın açıklamasından sonra işçiler, 'İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız' sloganları eşliğinde vizite almak için hastaneye gitti. Hastanede vizite alan işçiler daha sonra tekrardan görevlerine geri döndü.

karayollari-(1).jpg

karayollari-(5).jpg

karayollari-(7).jpg

karayollari-(8).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.