Kayapınar’dan adrese teslim ihale!

Kayapınar’dan adrese teslim ihale!
Kayapınar Belediyesi tarafından Ocak ayında ihalesi açık yapılan ancak 4 ay sonra iptal edilen Temizlik İşleri Müdürlüğü araç kiralama ihalesinin Diyarbakır firmaları yerine İstanbul firmasına verildiği ortaya çıktı.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - Adrese teslim ihalelerle gündeme gelen Kayapınar Belediyesinin Ocak ayında açık ihale usulü ile yaptığı araç kiralama ihalesinin 4 ay sonra pazarlık usulü ile yapıldığı ortaya çıktı.

Kayapınar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 9 Ocak 2020 tarihinde 29 temizlik aracı için açık ihale yaptı. 7 firmanın katıldığı ihalede iki firma eksik evrak verdiği için elendi. 12 aylık araç kiralama ihalesi için Konak firması 3 milyon 980 bin, Assur 2 milyon 682, Aktepe Group 2 milyon 889, Bilginay 6 milyon 300 ve Bozbey firması ise 2 milyon 316 bin TL’lik teklifte bulundu. 4 Diyarbakır firmasının düşük fiyat verdiği görülürken, Ankara merkezli olan Bilginay firmasının ise en yüksek teklifi verdiği görüldü.

Komisyon Bozbey firmasında karar kıldı

Teklifleri değerlendiren Kayapınar Belediyesi İhale Komisyonu, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin Bozbey firmasının verdiğini belirledi. Komisyon eksik evrak nedeniyle iki firmanın elendiğini belirterek, “Komisyonumuzca kriterleri yeterli olan isteklerin belgeleri üzerinde yapılan değerlendirme neticesinde İdari şartnamenin 36.1 maddesi gereğince ihalenin, Bozbey firmasına bırakılmasına ve ihale yetkilisinin onayına sunulmasına komisyonumuzca oy birliği ile karar verilmiştir” kararı aldı.

Kayyum ihaleyi iptal etti

Komisyonun aldığı karara Kayapınar Kaymakamı ve belediye kayyumu Ünal Koç uydu. Bozbey lojistik firması, filosuna 10 adet 2020 model, 19’u ise 2017 model temizlik aracı dahil ederek yaklaşık 4 ay temizlik hizmeti verdi. Ancak 4 ay sonra ‘iş bitirme yeterliliği’ olmadığı gerekçesiyle Kayyum ihaleyi iptal etti.

İkinci ihale pazarlık usulü ile yapıldı

İlk ihaleyi açık yapan Kayapınar Belediyesi, olağanüstü bir durum olmamasına rağmen ikinci ihalesini ise pazarlık usulü ile yaptı. Pazarlık usulü ile yapılan ikinci ihalede Belediye, 29 olan araç sayısını 32’e, 1 yıllık süreyi ise iki yıla çıkardı. Belediye, ihaleyi 5 milyon 189 bin TL’ye İstanbul firması olan Vekontek’e verdi. Edinilen bilgilere göre, ilk ihalede 6 milyon 300 bin TL teklif veren Bilginay firması ile Vekontek şirketinin aynı kişilerle bağlantıda olduğu iddia edildi. Belediyenin Diyarbakır firmaları yerine ihaleyi İstanbul firmasına vermesi eleştiri konusu oldu.

2015 model ve altı araçlar

Öte yandan İlk ihalede araçların 10’u sıfır, 19’uda 2017 modelin üstü iken, ikinci ihalede araçların 2015 model ve altı olmasına rağmen Belediyenin bunu dikkate almaması ve onaylaması soru işaretlerine neden oldu.

Kayapınar Belediyesinin yanıtlaması gereken sorular:

İhale süresi bir yıl iken neden 2 yıla çıkarıldı?

Açık ihale yapılabilinirken neden pazarlık usulü yapıldı?

24 ay neye göre belirlendi?

Diyarbakır’daki yerli firmalar dururken, neden İstanbul firmasına verildi?

Davetiyeyi kimler üzerinden bu firmalara gönderildi?

Yenişehir ve Sur aldı

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok belediyeye para göndererek, temizlik aracı almalarını istedi. Sur ve Yenişehir belediyeleri bu araçları alırken Kayapınar Belediyesinin alıp almadığı konusunda bir bilgiye ulaşılmadı.

Kamu zararının önüne geçmek için ihaleler açık yapılmalı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yaptığı tüm ihaleleri açık ve şeffaf bir şekilde canlı yayınla yaparken, kentteki diğer kurumların davetiye usulü ile ihaleleri yapması eleştiri konusu oluyor. Bu şekilde kamu milyonlarca lira zarara uğratılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum