Kayyum işçilerle görüşmedi

Kayyum işçilerle görüşmedi
Kayyum işçilerle görüşmedi

 

Haber: Dilek AKİN

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki “Kocaeli’lier” krizi nedeniyle işinden olan 100 DİSKİ çalışanı Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis, DİSKİ çalışanlarının açıklama yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine DİSKİ çalışanları,  kayyum Cumali Atilla ile görüşmek istedi ancak ne Atilla nede diğer belediye yetkilileri işçileri kabul etmedi.

Kayyum tarafından göreve getirilen Kocaeli’li bürokratların daveti üzerine geldiği Diyarbakır’dan ayrıldıktan sonra birçoğu asılsız olan ve kentle ilgili hakaret içeren ifadelerden oluşan yazı kaleme alan, bu yazısı da yine infial ve tepki çeken Kocaeli’li gazetecinin yazdığı yazı sonrası yaşanan gerginlik nedeniyle işten çıkartılan 100 DİSKİ çalışanı dün bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 10 gün çalıştıktan sonra işlerine hiçbir gerekçe bildirilmeden son verilen Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (DİSKİ)’deki işlerinden atılan 100 işçi, düzenledikleri açıklama ile işlerine geri alınmalarını talep etti. İşçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu duruma el atmasını istedi.  

Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’ler ve güvenlik gerekçesi ile işten çıkarılanların yerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ’de işe başlayan 100 işçi, işe alımlarının üzerinden bir ay bile geçmeden işlerine geri dönme talebiyle basın açıklaması yaptı.  Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen işçilere güvenlik güçleri açıklama yapmalarına izin vermedi.

 

BELEDİYE İŞÇİLERİN GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ

OHAL gerekçesiyle basın açıklamasına izin vermeyen güvenlik güçleri, işçilerin ısrar etmesi durumunda haklarında “2911 sayılı gösteri ve toplantı yürüyüşleri kanunu” ile “kabahatler kanununa göre işlem yapılacağını” ve açıklamaya müdahale edecekleri konusunda uyardı.

İşçiler, hukuk dışı bir şey yapmayacaklarını belirterek belediye yetkilileri ile görüşmek istedi. İşçilerin görüşme talebini belediye yetkililerine ileten güvenlik emniyet yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin "kendilerinin işe alım ve işten çıkarma ile alakaları olmadığını, muhataplarının işe alımı yapan firma olduğu" gerekçesi ile görüşme talebini reddettiğine ilişkin bilgiyi işçilere iletti.

Emniyet yetkilileri, Belediyeye girişlerine izin verilmeyen işçilerin dağılması ya da açıklamalarını kapalı mekanda yapması için uyardı.

Belediyeye yakın bir kahvehaneye giden işçiler, buradan seçtikleri temsilcileri Diyarbakır Valiliği’ne gönderdi. Valilik yetkilileri ile yapılan görüşmede, “belediyenin kendi yetkilerinden doğan kararlarına karışamayacaklarının” cevabını alan işçiler, bulundukları kahvehanede basın açıklaması yaptı.

 

‘GEREKÇESİZ BİR ŞEKİLDE İŞİMİZE SON VERİLDİ’

İşçiler adına açıklama yapan İdris Kaya, işe alınmaları için aylarca süren güvenlik soruşturmalarından geçtiklerini, güvenlik soruşturmasının ardından yapılan mülakatla işe alındıklarını ifade etti. 10 Ekim’de başlayan ve 3 Kasım'a kadar işe alımların sürdüğünü aktaran Kaya, 9 Kasım’da ise gerekçesiz bir şekilde işlerine son verildiğini söyledi. Kaya, "Hiçbir makul gerekçe sunulmadan işimize son verilmiştir" dedi.

İşlerine son verilme gerekçesini öğrenmenin en doğal hakları olduğunu vurgulayan Kaya, muhataplarının Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla olduğuna işaret etti.

Atilla’dan mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Kaya,"Haklı olarak soruyoruz: İşimize neden son verildi? Ailelerimizle birlikte neden mağdur edildik? Hayallerimiz, umutlarımızla neden oynandı? Madem bir kaç gün çalıştırıldıktan sonra çıkarılacaktık neden işe alındık?" diye sordu. Aralarında bazılarının işe yerleşmenin ardından başka şehirlerden Diyarbakır’a taşındığını dile getiren Kaya, bazı arkadaşlarının işe başlamalarının üzerinden üç gün geçtikten sonra işlerine son verildiğini kaydetti.

Kaya, yetkililerden işlerine dönmeleri için talepte bulundu. Açıklamada, işten çıkarılan işçilerden İsmail Doğri, kendisini “terör” mağduru olduğunu ifade ederek, işe yerleşmesi nedeniyle taşınmış olduğu İstanbul’dan Diyarbakır’a döndüğünü, ancak işten çıkarıldığını aktardı.

 

CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ

İşe yerleşmesinin ardından 3 gün sonra çıkışı verildiğini söyleyen Doğri, “İnsanın kabullenmediği bir şey vardır: Çıkış verilir, ama sebep de söylenir. Hiçbir sebep verilmeden işten çıkarıldım. Demin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sayın Cumali Atilla’dan görüşme talep ettik. Belediyenin önünde etten duvar örülmüş, bize engel olundu. Bizimle hiçbir şekilde muhatap olunmayacağı söylendi. Devletin atamış olduğu bu kayyumu halkı ile iç içe olması gerektiği yerde halkın sırtını çevirmesi neden? Vali ile görüşmeye gittik arkadaşlarla. Vali’nin belediyeye yapabileceği hiçbir şey yok denildi. Buradan külliyeye sesleniyorum. Sizden ricam bu konuya bir el attın. Bize yardımcı olun halk mağdur durumda. Mağdur olduğu için de sesini devletin yetkililerine duyuramamaktadır. Sizden istirhamım bu 100 tane ailenin evine düşen ateşe, su serpiştirerek mutluluk ve huzur getirmenizi temenni ediyorum” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.