Kayyum protestoları 23. Gününde

Kayyum protestoları 23. Gününde
Lise Caddesindeki kayyum protestolarının 23. gününde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyad Ceylan, 23 gündür kayyumlara karşı mücadele edildiğini ve halkın onuruna sahip çıktığını söyleyerek, HDP’ye oy vermemiş kesimlerin de kayyumlardan rahatsız olduklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığı talimatıyla Mardin ve Van ile birlikte kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti, 23’üncü gününde devam etti. Eylem öncesi nöbet alanının çevresi polis bariyerleriyle çevrelenip, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçları konumlandırıldı.

 Kurulan bu ablukaya rağmen eyleme yine çok sayıda kişi katıldı. Nöbet yerine gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise, kitle tarafından “Selçuk Başkan irademizdir” sloganı ile karşılandı. Eylemcilerle tek tek tokalaşan Mızraklı ardından Demokrasi Nöbeti’ndeki yerini aldı.

ky2-002.jpg

 Ziya Gökalp Lisesi önünden taşıdıkları “İrademe Dokunma” pankartı arkasında nöbet alanına yürümek isteyen DBB Meclis Üyeleri ise, polis engeli ile karşılaştı. Ancak sonrasında Meclis üyeleri, taşıdıkları pankartla nöbet alanına geldi.

 Yine DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 1 ve 2 Nolu Şube üyeleri de “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atarak nöbete katılım sağladı.

 Demokrasi Nöbeti, basın açıklaması ile devam etti. İlk sözü alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyad Ceylan, 23 gündür kayyumlara karşı mücadele edildiğini ve halkın onuruna sahip çıktığını söyleyerek, HDP’ye oy vermemiş kesimlerin de kayyumlardan rahatsız olduklarını belirtti. HDP üzerinde çeşitli kirli oyunların oynandığını ifade eden Ceylan, parti binaları önüne yönlendirilen ailelerden rahatsızlık duymadıklarını, ancak bu sorunun tüm siyasi partilerin ortak çözebileceği bir sorun olduğunu vurguladı.

ky3.jpg

 HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik de, konuşmasında tüm gözlerin Amed’teki bu büyük mücadeleye çevrildiğini belirterek, kayyumlara izin vermeyeceklerini söyledi.

 “İsimlerini değiştiriyorlar ama kayyum aynı kayyum”

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, yeni eğitim ve öğretim yılında anadilin önemi üzerinde durdu. Milyonlarca Kürt çocuğunun kendi anadilini konuşamadığı bir eğitim yılına daha girdiklerini belirten Çiftyürek, hayatın her alanında Kürtçe konuşarak Kürt diline ve kültürüne sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Çiftyürek, son günlerde, ‘HDP dolmuşlara doldurduğu gençleri dağa gönderiyor’ söylentilerine ilişkin de “Yalan söylüyorlar, HDP binası 24 saat polisler tarafından izleniyor. Bunlar partiyi karalama politikalarıdır” dedi.  Kayyumlara karşı halkın tepkisinin dinmediğini, bu nedenle kayyumların adının “vekil” olarak değiştirildiğini ifade eden Çiftyürek, “İsimlerini değiştiriyorlar ama kayyum aynı kayyum” diye konuştu.

“Seçilmişlere kayyum darbesine karşı, direnmeye devam edeceğiz”

 Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da, “Bizim olanı geri almak için direniyoruz” diyerek, sözlerine başladı. (Kaynak: MA)

 Kayyumlarla sonuç alamayan iktidarın çöküşünün devam ettiğini belirten Taşkıran, bu sabah gözaltı operasyonları ile uyandıklarını, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve yöneticilerinin gözaltına alındığını belirterek, iktidarın bu baskıları karşısında sessiz kalmayacaklarını dile getirdi. Taşkıran, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İktidar kadın düşmanı politikalara, kadın siyasetçilerin tutuklanmasına, kadınların taciz edilmesine, kadın kıyımına devam ediyor. Kadınlar olarak bunun karşısında durmaya devam ediyoruz. Yurtsever örgütler olarak teslim olmadık, diz çökmedik. Kadın irademize, seçilmişlere kayyum darbesine karşı, Türk halkı, Kürt halkı, emekçilerle direnmeye devam edeceğiz.”

 Nöbet, yapılan 10 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.(Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.