Kayyum protestoları birinci ayında

Kayyum protestoları birinci ayında
Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlatılan oturma eylemleri birinci ayına giriyor.

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Lise Caddesi'nde yapılan oturma eyleminin 29. gününde yaptığı açıklamada "Şimdi kim kimi ablukaya aldı arkadaşlar. Şu anda bizi ablukaya aldığını zanneden zihniyet, esasında kendi çukuruna düştü. Zulmünüz baki kalmayacak" dedi.

Kayyum atamalarına karşı Diyarbakır'da başlatılan Demokrasi Nöbeti 29'uncu gününde devam etti. Merkez Yenişehir ilçesi Lise Caddesi üzerinde yapılan eyleme, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbsaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP ile ittifak yapan Kürt partileri adına Abdullah Bozkuş, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere’nin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. "Kayyum bağımlılaştırır direniş özgürleştirir", "Bizden başka kazanan olmayacak" yazılı flamaların taşındığı oturma eylemi sloganlar ve şarkılar eşliğinde sürdü.

tt-011.jpg

 Eylemde konuşan Mızraklı, hükümetin 29 gündür kayyum atamalarını açıklayamadığına değinerek, "Bu kayyumun altında ezilip gideceklerdir. Tarih zulümkârlar, zalimler ile mazlumlar arasındaki tarihtir. Tarih insanlığın iyiliği,  özgürlüğü için barışı için mücadele edenlerle ceberut rejimlerini ceberut iktidarlarını devam ettirmeye çalışanların arasındaki mücadelenin tarihidir. Tarihte mazlumun da resmi zalimin de resmi vardır. Nemrut’un karşısında duran Hz. İbrahim bizleriz, tarihte Firavunun karşısında duran Hz. Musa bizleriz, tarihte putperestlerin karşısına dikilip hak yolunu gösteren Hz. Muhammed’in yoldaşları bizleriz" diye konuştu.

 "Bizler kazanacağız" diyerek sözlerini sürdüren Mızraklı, "29 gün önce belediyeye kayyumlar atadıktan sonra onların karşısına dikilen o beyaz tülbentli annenin haykırışı bizleriz. Bizler kazanacağız arkadaşlar. Farkında mısınız eksiliyorlar. Her geçen gün dökülüyorlar. Gidişleri çok uzakta değil, zulüm bu karanlık düzen, eninde sonunda gidecek ama böyle durup dururken gitmiyor arkadaşlar. Her zulme son veren mazlumların o haklı soylu direnişi ve duruşudur. Onun için burada yüzlerle biraraya gelen ama toplum vicdanında milyonlara tekabül eden sizler, işte bunların gidişinin işaret fişeğisiniz. Bizler bugünden yarına ısrarla çözümü, barışı, demokrasi ve hukuku savunduk" ifadelerini kullandı.

 'BİZİ ABLUKAYA ALAN ZİHNİYET KENDİ ÇUKURUNA DÜŞTÜ'

 Türkiye'de gün geçtikçe mücadelelerinin büyüdüğünü ifade eden Mızraklı, "Şimdi kim kimi ablukaya aldı arkadaşlar. Şu anda bizi ablukaya aldığını zanneden zihniyet, esasında kendi çukuruna düştü. Bugün buradan yükselen itiraz Türkiye halklarına bir kez da kral çıplak dedirtti. Sizin buradaki mücadeleniz onlara bu karanlığın gideceğini hatırlattı. Analar şuanda yanımızdalar, hep yanımızdaydılar. Biz de her zaman onların dizlerinin dibindeydik. Analar nerede birikirlerse biriksin onların daima vicdanından hak ve hukuk anlayışından, adaletinden feyz almak gerekiyor. Tarihte anaların kadınların itirazının yükselttiği yerde sağduyu vardır, yarını umutla bakmak vardır. Evet analar barış istiyorlar çözüm istiyorlar. Burada analar arasında hiçbir ayrım yapmaksızın onların yüreklerinden yükselen çözüm çağrısını duymak ve anlamak zorundayız" şeklinde konuştu.

 'GELDİĞİNİZ GİBİ GİDECEKSİNİZ'

 Halkın savaş değil, barış istediğini vurgulayan Mızraklı, şöyle konuştu: "Bu noktada bütün iktidar sahiplerine bir keza daha seslenmek istiyorum; zulmünüz baki kalmayacak, zulmünüz er geç bitecek. Elbet hakikat ortaya çıkacak. Hepimiz çok iyi biliyoruz geçmişte ne söylediğinizi, bugün ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz. Dürüst olun, samimi olun, namuslu olun. Yarın evlatlarınız, sizden sonrakiler sizi büyük bir kadirşinaslıkla ansınlar. Ama zulüm ve kötülük biriktirirseniz tarih sizi lanetler. Hiçbir şey için geç değildir. Her zaman için soluklanacak, çözümün kapısını aralayabilecek bir zemin vardır. Bizler toplu iğne ucu kadar buna ilişkin bir fırsat bulduğumuz zaman, onun peşinden gidenleriz. Bir bütün olarak herkese sesleniyoruz, sadece onlara değil herkese sesleniyoruz. Herkesin hepimizin barış için, çözüm için yapabilecekleri var. Lütfen esirgemeyin korkuya değil cesarete yönümüzü çevirelim. Ürkek olmayalım. Ürkeklik geleceğimizi karartır. Cesur ve kararlı olmanın zamanıdır. Onlara bir kez daha söylüyoruz. Geldiğiniz gibi gideceksiniz ama biz sizleri gönderirken arkanızdan sizlere benzemeyeceğiz."

 ‘SONLARI YAKLAŞMIŞ DURUMDA’

 Mızraklı’nın ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, il binası önünde oturan ailelere seslenerek AKP’nin oyunlarına alet olmamalarını istedi. Farisoğulları, “Halkımız hiçbir zaman bunların karşısında boyunlarını eğmedi. Direnişlerini daha fazla büyütecekler. Partimizin önünde oturan ailelere çağrı yapıyoruz, kirli savaşa alet olmayın. Üzerimizde kirli savaşı daha fazla derinleştirmek istiyorlar. Bu büyük bir düşmanlıktır. Bizler direnişimizi günden güne büyütecek ve güçlendireceğiz. Faşist bloğu bölgemizden atacağız. Sonları zaten yaklaşmış durumda. Bundan dolayı bu kirli oyunları oynuyorlar. Başarı bizimdir, halkımızındır” diye konuştu.

 ‘İNANCIMIZA GÖRE KAYYUM ADELETSİZLİKTİR’

 HDP ile ittifak yapan Kürt partileri adına söz alan Abdullah Bozkuş, “İnancımıza göre kayyumların atanması adaletsizliktir. Dünyadaki inançlı insanlara çağrımız bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı sesinizi yükselterek buna zulümdür deyin. Kalkmışlar HDP’yi itibarsızlaştırmak için anneleri HDP’nin önüne gönderiyorlar. Annelere çağrımız gelin barış, huzur, eşitlik için el ele verelim ki bu ülkede savaş son bulsun. Halklar arasında savaş olmasın” dedi.

 10 dakikalık oturma eyleminden sonra kitle dağıldı. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum