Kayyum protestolarında 28. gün

Kayyum protestolarında 28. gün
Kayyum atamalarına karşı süren Demokrasi Nöbeti 28. günde sürüyor.

İçişleri Bakanlığı talimatıyla Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine atanan kayyumlara karış başlatılan Demokrasi Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde 28’inci gününde devam eden eylem öncesi alan polis bariyerleriyle çevrildi, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçları konumlandırıldı. Nöbete, HDP Milletvekilleri Musa Farisioğulları, Semra Güzel, Saliha Aydeniz ve Mahmut Toğrul katıldı. Ablukaya rağmen nöbete yine çok sayıda kişi katıldı.

dk2-002.jpg

Nöbet yerine gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. Eylemcilerle tek tek tokalaşan Mızraklı, ardından nöbetteki yerini aldı.

YÜRÜYÜŞE SLOGANSIZ İZİN

Merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkında bir araya gelen bir grup HDP’li buradan nöbet eyleminin yapıldığı Lise Caddesi’ne yürüyüş yapmak istedi. Ancak yoğun polis ablukasında kalan kitlenin yürüyüş yapmasına izin verilmeyeceği söylendi. Yapılan müzakereler sonucu kitle eylem alanına slogan atmadan yürüdü. Eyleme, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman ve Ağuçan Ocağı Pirlerinden Aziz Güler katıldı.

AŞURE DAĞITILDI

Burada konuşan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman,  alevi örgütleri olarak kentte uygulanan irade gaspını ilk günden beri kınadıklarını ve karşı olduklarını söyledi.  Koluman, “Bu sadece Kürt halkına yapılan bir darbe değildir. Türkiye’de yaşayan tüm muhaliflere karşı yapılmış bir şeydir” dedi.  DAD Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel  ise şunları söyledi: “Halkın iradesinin gasp edilmesini  biz alevi halkları olarak  kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Seçilen eşbaşkanların bir an önce görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz.”

Pir Aziz Güler’in okuduğu duadan sonra nöbet eylemine katılanlara aşure dağıtıldı.

Oturma eyleminden sonra basın açıklaması yapıldı.  Burada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, partisinin Diyarbakır il binasının önünde yapılan eyleme değinerek, bunun AK PARTİ’nin “annelerinin duygularını sömürerek yaptığı bir provakasyon girişimi” olduğunu söyledi.

 HDP ile ittifak yapan Kürt partileri adına konuşan Abdülhey Okumuş da,  halkın iradesini yok sayarak Avrupa ve Ortadoğu diktatörlerini anımsatarak bu diktatörlerin yıkılıştan kurtulamadıklarını söyledi. Okumuş, Kürt halkı olarak kayyumları tanımadıklarını söyleyerek belediyeleri tekrar halka teslim edeceklerini kaydetti. HDP Gençlik Meclisi adına konuşan Emin Salman ise şunları söyledi: “AKP iktidarına göre ya AKP’li olacağız yada hiç olmayacağız. Biz gençlik meclisleri olarak diyoruz ki siz toplumu tekleştiremezsiniz. Kayyum politikaları ise siyasi soykırımın bir parçasıdır.

‘ISRARLA ÇATIŞMA POLİTİKASI İZLENİLİYOR’

Son olarak konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Kulp'ta 7 kişinin öldüğü saldırıdan HDP'yi sorumlu tutarak hedef gösteren Yeni Şafak Gazetesi’ne tepki gösterdi. AKP-MHP ittifakının ısrarla toplumda bir çatışma politikası izlediğini belirten Toğrul, “Ama bizler de ısrarla barışı istiyoruz” dedi.

HDP'nin oturma eylemi yapan anneleri Meclis'e davet etmesi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "HDP'nin kendini meşrulaştırmasına izin vermeyeceğiz" sözlerine yanıt veren Toğrul, HDP'nin 6 milyon seçmenin oyunu aldığını hatırlatarak, "HDP’nin meşruluğunu sizlere tartıştmayız. Aslında meşruluğunu kaybeden sizlersiniz" diye yanıt verdi.

Konuşmaların ardından yapılan 10 dakikalık oturma eyleminden sonra kitle dağıldı. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.