Kayyumdan Mimarlar Odasına çağrı: Bize yardımcı olun

Kayyumdan Mimarlar Odasına çağrı: Bize yardımcı olun
Diyarbakır’da, Mimarlar Odası ile Sur Belediyesi kayyumu Abdullah Çiftçi arasındaki ‘metruk yapı’ polemiği sürüyor. Mimarlar Odasına çağrıda bulunan Çiftçi, “Buyursunlar önümüze eserlerle gelsinler, bize yardımcı olmalarını isteriz” dedi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Sur ilçe Belediyesi, UNESCO koruması altındaki sit alanında bulunan metruk yapıların yıkımı için çalışma başlattı. Bir süre önce başlayan çalışmalar kapsamında İlçe’deki 44 metruk yapının yıkımına başlandı. Yıkım devam ederken, Sur Belediyesi ile Mimarlar Odası arasındaki polemik sürüyor.

Önceki gün bir açıklama daha yapan Mimarlar Odası, metruk yapılarla ilgili Sur Belediyesine, “Yıkımla ilgili raporlarınız mevcut mudur? Mevcut ise buyurun önümüze koyun” çağrısında bulunmuştu.  Mimarlar Odasının açıklamalarına Sur Kaymakamı ve Belediye başkanvekili Abdullah Çiftçi cevap verdi.

Tarihi eser değil, birçoğu farklı kullanılıyor

Yapılan işin önemini bildiklerini ifade eden Çiftçi, “Bizde o listeyi çevre şehirciliğe ve kültür turizmi koruma kuruluna gönderiyoruz. Onlarda, “şu yasalar kapsamında koruma kurulu bilgisi dâhilinde yapın “diyor. Kültür turizmde “bizim orda şu eserlerimiz var” diyor.  Koruma kuruluna biz listeyi gönderdik, koruma kurulu da ‘bu binalar tescilli, diğer binalarda çevresel etki kapsamındadır’ diye yazı yazıyor. Kimse yıkın demiyor.  Onlardan aldığımız bilgi çerçevesinde kalan binaların vasıfsız binaların ve metruk binaların yıkımını yapıyorlar.  Bunun dışında olma şansı yok. Sur içine gidin görün, ne kadar bir mezbelelik olduğunu görürsünüz. Tarihi eser değil, oralarda tamamen tiner,  fuhuş ve benzeri şeylerde kullanılan güvercin besleyen sahipsiz vasıfsız binalar bunlar” Şeklinde konuştu.

Sur içinde memnuniyet var

Metruk yapıların yıkımına ilişkin tüm yazıların ve raporların mevcut olduğunu hatırlatan Çiftçi, “Kurulda ve bütün bakanlıklardan gelen yazılar elimizde, hepsini kıllı kırk yararcasına yazıyoruz. Bu işin 208 binadan 44’e inmesinin sebebi de oydu. Bunun içerisinde biz adama metruk bina diye tevlih ediyoruz. Diyoruz ki “ bina metruk sahip çıkacak mısın?  Çıkmayacak mısın? “  Adam “gelip ben binaya sahip çıkacağım derse onu çıkartıyoruz metruk binalardan” . Ama adam “ ben karışmayacağım, bina metruk yıkın” diyor. Kendi binanızı, yıkmadıklarında biz yıkıyoruz. Böyle durumlarda % 20 -25 olarak faiz bedelini alıyorlar ama biz Belediye olarak yapıyoruz ve kaldırıyoruz. Sur içine girip bakın büyük bir memnuniyet var. Sur içinde metruk binalar Sur içini yaşanmaz hale getiriyor” diye konuştu.

Bize yardımcı olsunlar

Diyarbakır için her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten Çiftçi, “ Ben üç buçuk yıldır burada hem Belediye Başkanlık hem Kaymakamlık yapıyorum. Mimarlar Odası bir kere Sur’a gelip tavsiyede bulunmadı, öneri sunmadı, görüşmedi. Sadece muhalefet yapmak adına hareket etmek odaya yakışmaz, odalık yapmıyorlar başka bir şey yapıyorlar, onu siz daha iyi biliyorsunuz. Buyursunlar önümüze eserlerle gelsinler, şu yıktığınız bina tarihi tescili yapıdır, yıkmayın şu bina çevresel etki değer kapsamındandır, yıkmayın desinler, memnuiyet duyarız. Böyle dışarıdan atıp kesmekle olmaz. Lütfen bu noktada bize yardımcı olsunlar. Bize ize yardımcı olmalarını isteriz. Sur hepimizin. UNESCO dünya mirasına girmiş bir alandan bahsediyoruz. Hepimizin Sur’u yaşanır kılabilmemiz için metruk hale gelmiş binaların genel asayişi genel sağlığı sağlamak durumundayız” dedi. (Tigris Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.