Kayyumlar HDP'nin oyunu arttırıyor

Kayyumlar HDP'nin oyunu arttırıyor
Son kayyum atamaları muhafazakar Kürt seçmeni HDP'ye yakınlaştırdı.

Rawest Araştırma, Diyarbakır, Mardin ve Van’da  bin 536 kişiye kayyumları sordu ve çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Rawest Araştırma'ya göre, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlardan sonra seçmen tercihleri, 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarıyla aynı düzeye yaklaştı.

Rawest Araştırma, 26-30 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Diyarbakır, Mardin ve Van’da 1.536 kişiyle kayyumları görüştü.

Rawest'in saha araştırmasının genel sonuçlarına göre; belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanması kararına her 4 kişiden 3’ü kayyım atama kararlarının yanlış olduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, "Şehirleşme ve gelir düzeyi arttıkça AK Partili seçmen içerisinde de kayyum atanmasını yanlış bulanların oranı artıyor."

Araştırmada en çarpıcı sonuç ise "Mardin’de Arap ve Van’da Türk seçmenin kayyum kararını doğru bulma oranı, bu şehirlerde AK Parti’ye oy vermiş olan Kürtlere göre daha yüksek" olması.

Rawest Araştırmaya göre bulgular, seçmenlerin "oy verdikleri partiler aynı olsa bile bölgedeki Türk ve Arap ile Kürt seçmeninin Kürt meselesine dair gelişmelerde duygusal ve politik reflekslerinin farklılaştığına" işaret ediyor.

Yine araştırmanın ilgi çekici sonuçlarından biri de muhafazakar Kürt seçmenlerin ağırlıkta olduğu "Hüdapar seçmeni başta olmak üzere, HDP ve Cumhur İttifakı dışındaki partilere oy verenlerin kayyım atamalarına bakışı, AK Parti’den çok HDP seçmeni yönünde bir eğilim gösteriyor."

 24 Haziran sonuçları üzerinden "HDP ile Cumhur İttifakı karşılaştırılmasında ise kayyım atanan her üç şehirde de, Kayyım atanmasını yanlış bulanların oranı HDP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerindeki oy seviyesine yakınlaşması" son kayyum atamalarına halkın verdiği refleksin rengini belirginleştirmiştir. Buna göre, iktidar partisinin, son kayyumlarla birlikte bölgedeki toplumsal desteğinde belirgin bir azalmanın yaşandığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.