Kendisine ait olmayan paylaşımdan hapis cezası aldı

Kendisine ait olmayan paylaşımdan hapis cezası aldı
Gazeteci Beritan Canözer'e başkasının hesabından yapılan bir paylaşımdan dolayı örgüt propagandası yapmaktan 1 yıl 3 ay, kendi hesabından yaptığı paylaşımdan dolayı da 1 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Sanal medya hesabında 2014-2016 tarihleri arasında yaptığı paylaşımda PYD/YPG/YPJ propagandası yapmakla suçlanan gazeteci Beritan Canözer'e başkasının hesabından yapılan bir paylaşımdan dolayı 1 yıl 3 ay, kendihesabından yaptığı paylaşımdan dolayı da 1 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Canözer'in yokluğunda Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, önceki celse verdiği mütalaasını tekrarlayarak Canözer'in paylaşımlarında örgüt propagandası yapmaktan hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Canözer'in avukatı Resul Temur, Canözer'e ait olduğu iddia edilen 4 sosyal medya hesabının bulunduğunu, bunlardan 3'ünün müvekkiline ait olmadığını belirterek, iddia makamının bu hesaplardan hangisindeki paylaşımlardan dolayı ceza istediğini bilmedikleri için iddianameyi esas alarak savunma yapacaklarını kaydetti. Müvekkilinin kendi hesabından yaptıkları paylaşımları kabul ettiğini, "beritansarya" adlı twitter kullanıcının hesabının müvekkiline ait olmadığını, söz konusu hesap sahibinin, bunu kendi hesabından da duyurduğunu, yapılan araştırmada müvekkilimin bu hesabı kullandığının açıklığa kavuşmadığını anlattı. Temur, başka bir dosya kapsamında müvekkilinin sosyal medya hesaplarının incelendiğini, Anayasa Mahkemesi'nin "Sanal Devriye" uygulamasını iptal ettiğini hatırlatarak, herhangi bir tahkikat yokken bu şekilde elde edilen delillerin hukuksuz olduğunu aktardı.

Bakanlığın kararını mahkemeye sundu

Müvekkiline ait paylaşımların 2014-2016 yıllarında olduğunu o dönemde, Türkiye'nin PYD'ye yönelik politikasına işaret eden Temur, bu konuda 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir dosyada, İçişleri Bakanlığının dosyaya gönderdiği bir belgede PYD/YPG/YPJ'ye ait paylaşımların suç sayılamayacağını belirterek, söz konusu belgeyi mahkemeye sundu.

Müvekkilinin 2019 esaslı 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığını ve hapis cezası aldığına dikkati çeken Temur, görülen dosyanın ancak o dosyada artırım hükümlerinin uygulanabileceği bir dosya olduğunu vurgulayarak, "Bundan dolayı görülen davadan ayrı bir ceza verilemez. Bu dosyada 2019 öncesi paylaşımların bir kısmını kapsıyor. Bu tarihten önce başka bir dosya açılıp açılmayacağını bilemiyoruz. Dolayısıyla ancak 2019'daki dosyada 43. Madde kapsamında değerlendirilebilir, ayrıca bir ceza verilemeyeceğini düşünüyoruz."diye savunma yaptı.

Başkasının paylaşımından dolayı ceza 1 yıl 3 ay hapis

Mahkeme, Canözer'in kendisine ait olduğunu kabule ettiği bir sanal medya paylaşımından dolayı 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verirken, kendisine ait olmayan ve "baritansarya" adlı kullanıcının da hesabından 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme verilen cezalarda erteleme yoluna gitmedi.

Canözer'in avukatı verilen hapis cezasına karşı İstinaf Mahkemesi'ne itirazda bulunacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.