Kent sesleri kayıt altına alınıyor

Kent sesleri kayıt altına alınıyor
AmidartKültür&Sanat Topluluğu, kentsel-kültürel seslere olan farkındalığı artırmak ve bu seslerin korunmasını kolektif bir çalışmaya dönüştürmek için proje hazırlıyor.

AmidartKültür&Sanat Topluluğu, “Somut olmayan kültürel miras örneği olarak kentin sesi (Diyarbakır)” projesini hayata geçiriyor.

amidart.jpg

Kent sesleri hızla değişiyor

Kültür İçin Alan desteğiyle sürdürülen projenin amacına ilişkin şunlar ifade edildi: “Projemiz günlük alışkanlıkların kentsel doku ile ilişkisini işitsel bir perspektif yoluyla kurarak, kültürel sesler konusundaki farkındalığı ve toplum bilincini artırmayı amaçlıyor. Pek farkında olmasak da günlük hayatımızın ve kültürümüzün ayrılmaz parçaları olan sesler, somut olmayan kültürel miras açısından ise eşsiz bir öneme sahiptir. Kayıt altına alınmayan veya arşivlenmeyen sesler, ne yazık ki yok olup giderler. Dinamik bir şehrin yaşayışı sonucunda kent sesleri hızla değiştiği için şehrin ses sembollerinin korunması, kültürel hafızanın ve kültürel kimliğin sürdürülebilirliği açısından önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz.”

Proje kapsamında, günümüz Diyarbakır’ının sembolik sesleri proje boyunca gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayacak teknik donanımla kaydedilmesi amaçlanıyor.

Kentsel-kültürel seslere olan farkındalığı artırmak…

AmidartKültür&Sanat Topluluğu, proje ile şunları amaçlıyor:

“-Günümüz Diyarbakır’ın sembolik sesleri gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayacak teknik donanımla kaydedilmesi ve türlerine göre sınıflandırılıp dijital koleksiyon/kütüphane ile erişime açılması,

-İlerleyen aşamalarda korunmaya değer bulunan tüm seslerin paylaşılabileceği, ilgilenen herkesin katkıda bulunabilecekleri interaktif bir platform olarak hayata geçirilmesi ve çevre kentlerle başlayacak şekilde ses haritalarının artırılması,

-Farklı disiplinlerde sanatçılarla kentin sesinin işlenerek disiplinler arası üretim sağlanması ve eserlerin dijital olarak sergilenerek kalıcı ve ulaşılabilir olması da temel hedeflerdendir.

-Bellek-Ortak Bellek- Hafıza, Kent Belleği-Yaşamı, Ses-Kent Sesleri konularını konuşarak toplum bilincine etki etmek istenmektedir.

-Projenin en temel amacı; kentsel-kültürel seslere olan farkındalığı artırırken, bu seslerin korunmasını kolektif bir çalışmaya dönüştürmektir.”

AmidartKültür&Sanat Topluluğu’nun proje faaliyetleri ise şöyle:

1- Atölye

Ses Kayıt Atölyesi- Doç. Dr. Sertaç Kaki (İTÜ, Müzik Teknolojileri Bölümü) Yürütücülüğünde

Atölyenin asıl hedef kitlesi projemizde sahada aktif olarak çalışacak ve sesleri kaydedecek kişilerdir. Ayrıca, açık çağrı ile kentte yaşayan ve konuyla ilgili olan 12-15 kişinin (Cinsiyet dengesi gözetilerek) de söz konusu atölyeye katılması hedeflenmektedir.

Söz konusu atölyede ses çeşitleri, ses geçişleri, ses köprüsü, ses kaydı, ses dalgaları, mikrofon türleri, mikrofon kaydı, ses kayıt cihazları, analog ve dijital ses, mono, stereo, surround, ses eşleme, kesintisizlik, iyi sesin nasıl olması gerektiği gibi konularda dersler ve uygulamalar yapılacaktır.

2- Seslerin Kaydedilmesi

Ses Kayıt Atölyesi akabinde projenin sahada çalışacak ekibi, proje danışmanları ile yapılacak görüşmeler ve danışman ekibin yönlendirmeleri sonucunda belirlenen konumlar ve rotaların ses kayıtlarını almak üzere sahada aktif olarak çalışacak. Saha çalışmaları sonucunda elde edilen kayıtlar düzenli olarak proje danışmanlarına sunulacak ve alınan geri bildirimler neticesinde bir sonraki haftanın kayıtlarını almak üzere planlamalarını gerçekleştirecek ve alanda ses kayıtlarını almaya devam edecekler. Söz konusu saha çalışması 2 aylık bir süre boyunca devam edecek olup ses kayıtları düzenli olarak danışman ekiple paylaşılarak kontrollü bir şekilde projenin amacına uygun ses verilerin elde edilmesi sağlanacak. Açık çağrı ile Ses Kayıt Atölyesine katılım gösteren kişilerinde bu saha çalışmasında yer almaları istenmekte olup, arzu etmeleri halinde sahada çalışacak ekibe eşlik edebileceklerdir. Böylelikle saha ve ekipman kullanma deneyimi de elde etmiş olacaklardır.

Ayrıca, bu süre zarfınca Diyarbakır’ın daha önceki dönemlerine ait ses kayıtlarının bulunması ve elde edilmesi ve proje ekibine ulaştırılması için kamuoyuna çağrıda bulunulacak ve ilgili olabileceğini düşündüğümüz kurum, kuruluş ve şahıslarla görüşmeler yapılarak arşiv seslerin de projede yer almasına azami özen gösterilecek.

3- Söyleşi

Kent kimliği kavramı, çeşitli dinamikleri içinde barındırmaktadır. Kent kimliği, yapısı gereği değişen ve dönüşen bir kavramdır ve sahip olduğu dinamiklere yenisi eklenerek ya da bazı sahip olduğu dinamikler yok olarak bu değişme ve dönüşmeyi yaşamaktadır. Kent kimliği kapsamına yeni belirleyiciler eklenmektedir ve bu belirleyiciler genellikle duyusal faktörlere yönelik belirleyicilerdir. Bu belirleyiciler UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miraslar” listesinde yer almaktadır. Duyusal faktörlerin listede yer alması; korunması, geleceğe aktarılması, araştırılması ve belgelenmesi gibi konuları beraberinde getirmektedir. Bu sebeple öncelikle toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması gerekmektedir. Konuya ilişkin belirlenen spesifik başlıklar üzerinden hem uzman kişilerin bilgilerine ve görüşlerine kulak vermek hem de kentte yaşayan ve sosyal-kültürel alanda çalışan ve üreten kişilerin görüşlerine başvurarak konuya dair toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması hedeflenmekte ve kentte gündem oluşturmak hedeflenmektedir.

-"Dijital Çağda Arşivler, Hafıza ve Kültürel Miras"

Nevin Soyukaya, Nurçin Ileri

-“Kültürel Tını Algısı, Kentin Sesi ve Dönüşümü”

Sertaç Kaki, Ali Doğan Gönültaş

-Kentin Sesi ve Belleği

Pınar Çevikayak, Udi Yervant

StreamYard aracılığıyla eş zamanlı olarak Youtube, İnstagram ve Twitter üzerinden gerçekleştirilecektir. Ayrıca canlı yayın sonrasında sürekli ulaşılır bir kaynak olması için video olarak Youtube, podcast olarak da Spotify’da paylaşılacaktır.

4- Sergi

Kentlerin ses mirasının zenginliğini ön plana çıkaracak şekilde farklı disiplinlerden sanatçıların kaydedilen seslerden yola çıkarak, her sanatçının kendi üretimine has ses ile SergiKüratörü yönetiminde üreteceği işler projeye ilişkin hazırlanan web sitesinde sergilenecektir.

Sergi açılışı bir hafta öncesinden afiş ve sergi sanatçılarının içinde yer alacağı bir video ile tanıtımı yapılarak da duyurulacak.

Sergi açılışıyla eş zamanlı olarak; StreamYard aracılığıyla Youtube, İnstagram ve Twitter üzerinden sergi küratörünün ve sanatçıların yer alacağı bir söyleşi gerçekleştirilecektir. Bu söyleşi de hem sanatçıların eserlerine dair karşılıklı görüşlerin iletilmesi, değerlendirmelerin yapılması ve kentin ses ile olan ilişkisi, dönüşümü, tarihsel süreci ve bu başlıklara ilişkin çeşitli disiplinler açısından kavramsal olarak ele alınıp, irdelenmesi ve tartışılması hedeflenmektedir. Böylelikle kente ve seslerine dair referans kavramlar üzerinden bütünleyici bir perspektif sunulması sağlanacak. Bu söyleşimiz de kaydedilip sürekli ulaşılabilir kaynak olarak web sitesinde ve dijital platformlarda da paylaşılacaktır.

“Kentin Sesi ve Sesin Sanatı”

Çeşitli Disiplinlerde, Karma Sergi

5- Ses Kayıtlarının Paylaşılması

Proje süresince gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayacak teknik donanımla kayıt altına alınan Diyarbakır’ının sembolik sesleri, gerekli edit ve mastering yapıldıktan ve belirlenen tematik üst başlıklar altında sınıflandırılarak, projeye özgü tasarlanacak web sayfası erişime açılacak ve düzenlenecek lansman etkinliği ile duyurulacak.” (Haber Merkezi)

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.