‘Kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm’

‘Kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm’
BDP Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediyesi Eş Başkan adayı Seyit Narin, “Kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımların amacı, insanları kentten uzaklaştırmak ve toplumu izole etmektir” dedi.

Eş Başkan adayı Fatma Şık da, kadınlara yönelik; sığınma evleri, kadın yaşam alanları, semt pazarlarının yanı sıra kadınların istihdamı için seracılık ve ipekçilik üzerine de projelerinin olduğunu vurguladı.

Haber/Foto: Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - BDP Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediyesi Eş Başkan adayları Seyit Narin ve Fatma Şık gazetemizi ziyaret etti. Tigris Haber Gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Tanaman, Yayın Danışmanı Mehdi Tanaman ve Genel Yayın Yönetmeni Haci Güneş ile fikir alışverişinde bulunan eş başkan adayları, projelerini anlattı.

‘Yıkımlar toplumu izole ediyor’

Narin, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkımların 90’lı yıllardan beri sürdüğünü, bu yıkımların amacı insanları kentten uzaklaştırmak ve toplumu izole etmek olduğunu kaydederek  “Suriçi’nde kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yapılan yıkımlar aslında 90’lı yıllardan beri yapılan yıkımlardır. Biz de bu projeye karşı kentsel dönüşüm değil yerinde dönüşüm diyoruz. Sur ilçemizden 500 Evler’e sürüklenen aileler zaten dar gelirli ailelerdir. Oradan şehir merkezine gelmek için yol paraları bile yok. Dolayısı ile kentten uzaklaştırmak toplumdan izole etmektir. Bu proje tamamen talana dayalı bir projedir. Biz de bunun önüne geçmek için Sur’da tarihi olamayan evleri yıkarak tarihi evlere benzer yapılar inşa ederek ‘yerinde kentsel dönüşüm’ projesi ile bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışma yapacağız” dedi.

‘Kentin dokusuna dokunmayacağız’

Sur’un tarihi dokusunu bozmadan, tarihi güzellikleri ortaya çıkartmak çabasında olduklarını vurgulayan Narin, “Aday adayı olduğumuz dönemde de ilk dile projelerden biride tarihi Sur dokusunu bozmadan, bu tarihi güzelliği ortaya çıkartmak ve tarihi olmayan yapıları da ortadan kaldırmaktı. Ama onların istediği o değil. Tek istekleri var olan yerin üstünde rant sağlamaktır. Biz de diyoruz ki eğer bu insanlarımız bu güne kadar Sur’da sefalet çekmişlerse, bundan sonra da bu güzelliklerin rahatlığını çekmesi lazım” diye konuştu.

‘120 bin nüfusa sahip olan bir merkezi, 93 bine düşürmüşler’

BDP Sur İlçe Belediyesi Eş Başkan adayı Fatma Şık da, ilk başta kadınları hayatta daha fazla dâhil etmek ve üretim yapmak için projeler hazırlayacaklarını kaydederek, “Kentsel dönüşüm konusunda halkın bize sordukları tek şey ‘Siz de yıkacak mısınız? Bizi buradan sürecek misiniz ?’ biz yıkmayacağız yerinde dönüşüm yapacağız. 120 bin nüfusa sahip olan bir merkez şimdi 93 bine döşmüş insanları doğalarından koparmışlar. İnsanların Diyarbakır’ın orijinleri içerinde yaşayabileceği alanlar yaratacağız. Kadına yönelik de sığınama ve kadın yaşam alanları dediğimiz projeleri ilk başta hayata geçireceğiz. Onun dışında kadınlara yönelik küçük semt pazarları, kadınların bizden en çok istediği mahalle aralarında çocuk parkları; kadınların üretim yapmaları için seracılık, kooperatif ve ipekçilik üzerine çalışmalar yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Diyarbakır’da ‘Berçem’ kültürünü tekrardan canlandıracağız’

Diyarbakır’da yaşanan gasp, hırsızlık ve uyuşturucu kullanımına da değinen Narin, “Toplumun en büyük ayıplarından bazıları gasp, hırsızlık ve uyuşturucu kullanımıdır. Bunlar hiçbir insanın severek, zevkle yaptığı bir şey değil. Sistem, insanları bu tür kötü alışkanlıkları yaptırmak zorunda bıraktırıyor. İnşallah en kısa zamanda hep birlikte bu tür kötü alışkanlıklardan kurtulacağız. Bunun yanında Diyarbakır’ın eski kültürünü canlandırmak için eskide yapılan ‘Berçem’ kültürünü tekrardan canlandırmak ve yaşatmak için projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız. Kendi iradeleri dışında toprakta kopmuş insanları tekrardan toprakla buluşturma öncülüğünü yapacağız. Bu projemizle seracılığı canlandırıp, insanlar tekrardan toprakla buluşturarak üretim yapmayı hızlandıracağız. Böylelikle bir sezonda birden fazla ürün elde etmeye çalışacağız” dedi.

‘Kadın, çocuk ve gençlik için ciddi projelerimiz var’

Şık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklara ve anadile yönelik çalışmalarımız olacak. İlk başta büyük bir çocuk kütüphanesi yapmayı düşünüyoruz. Bu kütüphaneyi yapmamızın amacı, çocukları kötü alışkanlıklardan kurtarıp, onları toplumun dinamik yapıtaşı haline getirmek olacaktır. Önümüzdeki süreçte somut çalışmalara hep birlikte başlayacağız. Biz çalışmalarımızı yaparken, mahalle meclisleri üzerinde yapmayı düşünüyoruz.  Zaten mahallerimizde meclislerimiz mevcut ama biz bunları güçlendirip, çalıştıracağız.  Toplumun hangi kesimine ilişkin çalışmamız olursa, konunun muhatabı ile birlikte bu çalışmalarımızı yürüteceğiz.  Örneğin, çocuklara yönelik bir proje olursa çocuk gözüyle, kadına yönelik olarsa kadın gözüyle, gençliğe yönelik olursa gençlik gözüyle bakacağız. Kadınlara, çocuklara ve gençliğe yönelik ciddi anlamda projelerimiz var. İnanıyorum ki bu projelerimizle yüzde yüz başarıya ulaşacağız”

sur-(2).jpg

sur-(3).jpg

sur-(4).jpg

sur-(5).jpg

sur-(6).jpg

sur-(7).jpg

sur-(9).jpg

sur-(10).jpg

sur-(11).jpg

sur-12.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.