Kerkük: Başbakan öğlen erteledi, mahkeme akşam yasallaştırdı

Kerkük: Başbakan öğlen erteledi, mahkeme akşam yasallaştırdı
KDP'ye ait binanın yine KDP'ye verilmesine karar vererek gerginliğe sebep olan Irak Başbakanı Muhamed Şiya es-Sudani, 4 insanın ölümüne sebep olduktan sonra önce kararı ertelediğini açıkladı, sonra da mahkeme yasalaştırdı.

TİGRİS HABER - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kerkük'te Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) eski merkez binasının Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin kararını geçici olarak durdurma kararı aldı. Mahkeme, Arap milletvekili Vesfi Asi Hüseyin'in Kerkük'te KDP'nin eski binasının partiye devredilmesi kararının askıya alınmasına yönelik şikayetini değerlendirdi.

Mahkeme, bu konudaki şikayet kararının çıkana kadar tüm iade işlemlerini ertelemeye karar verdi. Kerkük'te 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri tarafından boşaltılan KDP binası, Operasyonlar Komutanlığı karargahı olarak kullanılmıştı. Ancak Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos'ta binanın tekrar KDP'ye devredilmesi talimatını vermişti.

Mahkeme, bu günkü kararını, "Kerkük'ün ve vatandaşların can güvenliğini, bir arada yaşamı vurgulayan Irak anayasası ve Irak topraklarının egemenlik ve birliğini koruma" amacına dayandırdı. Kerkük'te 27 Ağustos'ta, Heşdi Şabi taraftarları ve çevre kentlerden gelen Araplar, karargahın önünde çadır kurarak Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu olayların ardından Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti. Ancak Kürt göstericiler, yolun kapatıldığı alanına yaklaştıklarında güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı. Bu olaylarda 4 kişi hayatını kaybederken, 3'ü polis olmak üzere 15 kişi yaralandı.

Baba-dede vasiyeti rafa mı kalkacak, sahip mi çıkılacak? Haber Analiz Oku Naci Sapan yazdı

Kürt, Arap ve Türkmenlerin yıllarca üzerinde anlaşamadıkları kent, Kerkük. *Kerkük için kan döken ve gözünü kırpmadan kanını akıtanların hesabı ne?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum