KESK: Demokrasi ve hukuk ayaklar altında

KESK: Demokrasi ve hukuk ayaklar altında
Diyarbakır’da basın açıklaması yapan KESK Şubeler Platformu, kayyımlar sürecini,“demokrasi ve hukuku ayaklar altına alan bir uygulama” olarak niteledi.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformunun kayyum karşıtı ve KHK’lilerle ilgili düzenlediği basın açıklamasında konuşan TÜMBEL-SEN Genel Başkanı Erdal Bozkurt, “Kayyum yönetimlerinin tek amacı kendilerine makam odalarında küçük saraylar yapmak ve AK Parti teşkilatları ile yandaş örgütlenmelere rant dağıtmak” olduğunu söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, belediyelere atanan kayyumlar, Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ve görevden alınanlara ilişkin Yenişehir İlçesi Ofis Semti Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, TÜMBEL-SEN Genel Başkanı Erdal Bozkurt ve şube yöneticileri katıldı. “Halk İradesine Yapılan Müdahaleleri Kabul Etmiyoruz” yazılı pankartların açıldığı açıklamada, sendikalılar adına TÜMBEL- SEN Genel Başkanı Erdal Bozkurt yaptı.

"Merkezden atama, AKP teşkilatları ile yandaş örgütlenmelere rant dağıtmak için"

Bozkurt, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atandığını hatırlatarak, kayyum sürecinin hala devam ettiğini belirtti. Bozkurt, kayyum politikalarıyla iktidarın 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadığı ağır yenilginin intikamını, seçilmişler nezdinde halkı cezalandırmayı hedeflediğini vurguladı.

24 belediyeye hiçbir yargı kararı olmaksızın sadece uyduruk gerekçelerle, yalan ifadelerle İçişleri Bakanlığın talimatıyla kayyum atandığını ve bunun da halk nezdinde ikna edici bir yanı olmadığını anımsatan Bozkurt, “Yapılan bu anti-demokratik ve hukuk dışı müdahalelerin tek bir amacı vardır o da AKP ve saray rejiminin geçtiğimiz dönem yaptığı gibi belediyeleri bir kere daha halktan kopararak yeniden yağmaya ve talana açmaktır. Merkezden atama kayyum yönetimlerinin tek amacı kendilerine makam odalarında küçük saraylar yapmak ve AKP teşkilatları ile yandaş örgütlenmelere rant dağıtmak için kullanıyor” dedi.

Yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanıyor

Bozkurt, bir önceki kayyum döneminden bu yana çoğunluğu kayyım atanmış belediyelerde çalışan bin 500’ün üzerinde sendika üyesi arkadaşlarının hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden işten atıldığını, yüzlercesinin açığa alındığını ve binlercesinin sendikal hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını söyledi.

Kayyum uygulamalarının amaç ve kapsamına ilişkin de konuşan Bozkurt, bugünkü iktidarın kendisine biat etmeyen tüm belediyelere el koymayı ve yargıyı kullanarak asılsız iddialarla hukuksuz bir biçimde muhalifleri tutsak etmeyi hedeflediğini söyledi. Bozkurt, iktidarın bu süreci sadece kayyumlarla götürmediğini aynı zamanda yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik yasa değişiklikleri yapmadığını belirterek, merkezi belediyelerin bakanlıklara bağlanması için yapılan yasa değişikliklerine dikkati çekti. Bozkurt, şöyle devam etti: “Sonuç olarak bir yanda kayyumlarla halkın demokratik iradesi gasp edilirken diğer yandan karar alma, bütçe kısıntıları ve yetki gasplarıyla halkın seçtiği belediyeler yetkisiz kılınarak hem halkın demokratik tercihleri yok sayılıyor hem de demokrasinin yapı taşı olan yerel yönetimler adete cumhurbaşkanlığının talimatını yerine getiren birer taşra birimi haline getirilerek tek adam rejimini kurumsallaştırmak isteniyor.”

Bozkurt son olarak yerel yönetimlerin halktan koparılmasına yönelik girişimlere derhal son verilmesini istedi.

Bozkurt’un ardından kısa bir konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de AK Parti’nin iktidara geldiğinde “vesayete karşıyız” söylemini hatırlatarak, 15 Temmuz askeri kalkışmanın ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK’lerle bu sürecin sivil darbeye evirlidğini ve AKP vesayetiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

Kayyum atamalarıyla işten çıkarılan üyelerinin OHAL komisyonundan geçmeksizin derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Bozgeyik, barışa ve demokrasiye olan inançla mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Açıklama, “KHK’ler gidecek biz kalacağız” sloganıyla son buldu. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.