KESK: Seçim değil, geçim bütçesi istiyoruz

KESK: Seçim değil, geçim bütçesi istiyoruz
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu üyeleri Meclis'te süren bütçe görüşmelerine işaret ederek, "seçim bütçesi değil, halktan, emekten yana geçim bütçesi istediklerini" kaydetti.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - KESK Amed Şubeler Platformu üyeleri, Meclis'te görüşmeleri süren 2023 bütçesine yönelik tepkilerini sürdürüyor. "Seçim bütçesi değil, halktan-emekten yana geçim bütçesi istiyoruz" talebiyle açıklamalarını sürdüren KESK Amed Şubeler Platformu üyeleri, çalışanlardan yana bir bütçe oluşturulmasını talep etti. Konuya ilişkin konuşan KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Varol Öztorun, "Çok zor günlerden geçiyoruz. Halkın yüzde 99’u olarak yaşadığımız tablo gittikçe kararıyor." dedi.

Çalışanların ücretlerinin enflasyon karşısında mum gibi eridiğini ifade eden Öztorun, yaşanan duruma nasıl gelindiğine işaret ederek, "Maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç birimizin inanmadığı TÜİK sanal rakamlarına göre artırıldı. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle ücret zammı dönemlerinde daha da aşağı çekildi. Seçim dönemleri öncesinde ise ağzımıza bir kaşık bal sürmek adına bu sanal rakamların birkaç puan üzerinde artışlar yapıldı. Ama hem iğneden ipliğe her şeye hem de bizden alınan vergilere bu rakamların çok üzerinde zamlar yapıldı. Sonuçta dün aldığımızı bugün alamayacak hale geldik. Satın alma gücümüzü kaybettik, gittikçe yoksullaştık." diye konuştu.

'Yurttaşları bu oyunu bozmaya çağırıyoruz'

Seçimin yaklaştığını ve oluşturulan bütçenin seçimle arasındaki bağa değinen Öztorun, "Karşımızda yaklaşan seçimlerde koltuğu kaybetme tehlikesi gittikçe artan bir iktidar var. Bunun için yıllardır hayata geçirdikleri taktiğe bir kez daha sarılıyorlar. 2023 bütçesini halk için 'kesenin ağzının açılacağı,2 bir bütçe gibi göstererek seçim yatırımına dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bu hedef için seferber edilen yüzlerce medya kuruluşu her gün 'yeni yılda asgari ücretliye, emekliye, memura yüksek oranlı zamlar yapılacak' haberleri yapıyor.

Buradan emeği ile geçinen tüm kesimleri, yurttaşlarımızı uyarıyoruz. Bugüne kadar onlarca, yüzlerce defa hayata geçirilen bu oyunu bozmaya çağırıyoruz. Bugüne kadar bize ne zaman kaşıkla bir şey verseler kepçe ile geri aldılar." şeklinde konuştu.

'Dilim dilim soymaya devam ettiler'

Bu yıl yapılan asgari ücrete enflasyon nedeniyle ikinci defa zam yapıldığını hatırlatan Öztorun, şunları söyledi:

"En son sene başında 'tarihi artış yaptık' dedikleri asgari ücrete Temmuz ayında tekrar artış yapmak zorunda kaldılar. Buna rağmen asgari ücret iki ay bile geçmeden açlık sınırının altında kaldı. Yine sene başında “asgari ücrete gelir vergisi muafiyeti getirdik, tüm ücretliler bu muafiyetten yararlanacak” dediler. Peki, ne oldu? TÜİK enflasyonu bile yüzde 85’i aşmasına rağmen gelir vergisi dilimlerini bir kuruş bile artırmadılar. Birkaç ay içinde ikinci vergi dilimine şimdi de üçüncü vergi dilimine girdik. Hepimizi gelir vergisi ile dilim dilim soymaya devam ettiler."

'Diğer cebimizden daha fazlasını alıyorlar'

İktidarın geçmişte uyguladığı yöntemleri "oyun" olarak niteleyen Öztorun, şunları kaydetti:

"Bir taraftan bizim maaşlarımızı, ücretlerimizi sahte TÜİK rakamlarının birkaç puan üzerinde arttırmayı vaat ediyorlar. Diğer taraftan tüm yükü ücretli kesimler, dar gelirliler olarak bizim omuzlarımıza yıkılan vergileri, faiz giderlerini geçen yıla göre en az bir buçuk kat artırıyorlar. Yani bir cebimize birkaç kuruş koymayı vaat ederken diğer cebimizden çok daha fazlasını alıyorlar. Üstelik cebimizden alacakları vergilerin bize yol, su, elektrik olarak dönmeyeceğini daha baştan söylüyorlar. Açık açık 'sizden aldığımız, ücretlerinizden kestiğimiz vergileri toplumun yüzde 1’ini bile oluşturmayan bir avuç zengine, patrona, teşvik, vergi affı olarak aktaracağız' diyorlar. Açlık sınırı altıdaki asgari ücretin yüzde 50 artırılması konusunda Çalışma Bakan’ın 'Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım' sözleri iktidarın kimden yana olduğunu fazlası ile ispatlıyor."

Bütçenin çalışanlardan yana olmadığını dile getiren Öztorun, bütçeye karşı 17 Aralık'ta Ankara'da "Seçim bütçesi değil, halktan-emekten yana geçim bütçesi istiyoruz" adıyla miting düzenleyeceklerini belirterek, tüm kesimleri mitinge davet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum