Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya belediyeden müdahale

Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya belediyeden müdahale
Diyarbakır’da yapılaşmaya açılarak imar izni verilen Kırklar Dağı ve bölgesine yönelik Büyükşehir Belediye Meclisi imar planında değişikliğe gitti.

Yaklaşık 4 yıl önce Kırklar Dağı'nın imara açılması ardından yapılan yapılaşmaya yönelik sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşların tepkileri sonuç verdi.

Yaşanan tepkiler üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi, aldığı kararla Kırklar Dağı bölgesinde kat sınırlamasına giderek, anılan bölgelerde kat yüksekliğini 9.50 metre olarak belirledi.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nın 15 Ağustos 2013 gün ve M.21.O.DBB.O.13.01-310-01/843 sayılı yazısı ve  Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 26.07.2013 tarih ve 147321 sayılı yazıları ardından toplanan Belediye Meclisi, Kırklar Dağı'nda yapılaşmaya sınırlama getirdi.

Meclis, Kırklar Dağı mevkii ve On Gözlü Köprü civarında yapılaşmanın UNESCO sürecini de olumsuz etkileyebileceğine karar vererek, bölgede yapılaşmayı 3 katla sınırladı.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce oy birliği ile alınan karar şöyle:

"Kırklar Dağı mevkiinde bulunan parsellerde maksimum yüksekliğin serbest bırakıldığı komisyonumuzca yapılan değerlendirmede, 7016 ada 1 nolu parselde kayıtlı Turizm Tesis Alanında emsal değerler korunarak maksimum yüksekliğin 12.50 metre, 7014 ada 2 nolu parselde kayıtlı Özel Eğitim Tesis Alanı'nda maksimum yükseklik 9.50 metre, 7017 adadaki tüm parseller, 7018 adadaki tüm parseller, 27,28,29, 30 ve 31 nolu parsellerdeki konut alanlarına tekabül eden adaların tamamında emsal değerler korunarak maksimum yüksekliği 9.50 metre olarak sınırlandırılması uygun bulunmuştur.

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 14. maddesi ve Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 13. maddesinin "b" bendine göre oylama yapıldı. Aynı yönetmeliğin 14. maddesine istinaden 20 üyenin katılımı ile mevcudun oy birliği ile kabulüne karar verildi."

Alınan Meclis kararında, Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine ön başvurunun yapıldığı bir dönemde, bölgenin çok katlı yapılaşmaya açılmasına da engel teşkil edeceği ve 1 Şubat 2014 tarihine kadar UNESCO'ya asıl başvurunun yapılacağı belirtildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin imar planında yaptığı değişiklikle Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya 3 kat sınırı getirmesi kararının ardından, halen yapımı süren ve kimi binaların 16 kata çıktığı inşaatlar için ne gibi bir uygulama gidileceği ise merak konusu.

amed-kirklardagi.jpg

amed-kirklardagi3.jpg

(ANF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.