VİDEO - Kitap sevgisi Sur sokaklarına yansıdı

VİDEO - Kitap sevgisi Sur sokaklarına yansıdı
 Özel Haber
Dicle Üniversitesi İşletme Yönetimi mezunu Şeyma Nur Yapıcı (26), kitaplara olan sevgisi nedeniyle Diyarbakır'ın tarihi Sur İlçesi'nde sahaf kafe açarak gidermeye çalışıyor.

Tigris Özel Haber-Mümin AĞCAKAYA

TİGRİS HABER - İkinci el kitapların alınıp satıldığı Wargeh adlı sahaf kafe işletmecisi Yapıcı, "Sahaflar, arkeologlar gibidir. Gizli hazineleri ortaya çıkarırlar. Eski kitapların içinde gizli hazineleri keşfetmeyi çok seviyorum" dedi.

su-ici-sahaf-mimin-agcakaya-1-003.jpg

Üniversiteyi bitirdikten sonra aralıklı olarak özel sektörde çalıştıktan sonra kendi işini kurmayı planladığını belirten Şeyma Nur Yapıcı, kitaplara olan sevgisini açtığı kafede gidermeye çalıştığını söyledi.

su-ici-sahaf-mimin-agcakaya-2-003.jpg

Tarih Sur İlçesi Ziya Gökalp Sokak'taki tek gözlü mekanı kiralayarak işe başladığını anlatan Yapıcı, "Beş buçuk ay önce bu sahafı açtım. Daha önce moto kuryelik yaptım. Ama özel sektörde çalışmak yerine kendi işyerimi kurmak istedim.

su-ici-sahaf-mimin-agcakaya-3-003.jpgKitap okumayı da çok seviyorumdum. Aklıma sahaf dükkanı açmaya geldi. 5.5 ay önce burayı açtım. Yani sahaf kafe. İnsanlar kitap okurken çay kahvesini de içebilecek nezir bir ortam. Bu işi devam ettirmek istiyorum. Burada olmaktan zevk duyuyorum. Daha yolun başındayım" dedi.

su-ici-sahaf-mimin-agcakaya-4-003.jpg

Sahaflar arkeolog gibidir

İkinci el kitaplarla ilgilenmeyi çok sevdiğini anlatan Yapıcı, sahafları arkeologlara benzetti. Arkeologların toprak altındaki tarihi eserleri ve hazineleri gün yüzüne çıkarmasını, sahafların eski kitaplar arasında hazine arayışıyla eşdeğer olduğunu savundu. Yapıcı, "İkinci el kitapların da bir yaşanmışlığı olduğuna inanıyorum. Tıpkı kazı yapan bir arkeologun tarihi eseri araması yada hazineyi araması gibi. Sahaflar da ikinci el kitaplar arasında saklanan bir notu, yada herhangi bir bilgiye ulaşma çabası var. Bu beni mutlu ediyor. Bazen kitap okumaya gelenlere kitap seçimlerinde yardımcı oluyorum. Bu da bana müthiş bir haz veriyor. Bazen bir fotoğraf karesi, bazen bir takvim yaprağı çıkıyor kitap arasından. Bunlar bize geçmişimizin veya geçmişte o insanların o kitabı okurken hissettiklerini yaşatıyor" ifadelerini kullandı.

su-ici-sahaf-mimin-agcakaya-5-001.jpgBir tiyatro kitabında denk geldiği notu paylaşan genç sahap Şeyma Nur Yapıcı, "Eşine yazılan bir not. 'Seni sahnede görmek bana onur ve gurur veriyor. İstediğin işi yapıyor olman beni gururlandırıyor' diye bir not vardı. Burada eşine yapmış olduğu veya göstermiş olduğu değeri görmek. Kim bilir ne zaman yazılmış? O notun bugüne kadar gelmiş olması ve benim o notu okuyor olmam beni çok mutlu etmişti. Bu kitap yanılmıyorsam 1955 yıllarına ait bir tiyatro kitabında yer alıyordu" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.