KKM zorunlu karşılık oranı %25 oldu

KKM zorunlu karşılık oranı %25 oldu
Merkez Bankası, 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranını yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltti.

TİGRİS HABER - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarını güncelledi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Daha önce KKM hesaplarında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15'ti.

Bu kararla birlikte, piyasada oluşan TL likidite fazlasının sistemden çekilmesi ve TL vadeli mevduatlar desteklenmek isteniyor. Ayrıca, KKM'de uzun vade öne çıkarılacak.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 24 Ağustos 2023 tarihli kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

Merkez Bankası'nın bu kararı, döviz kurlarındaki artışı kontrol altına alma ve TL'ye olan talebi artırmaya yönelik olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası'nın bu kararı ile KKM'de uzun vade öne çıkarılacak ve TL likidite fazlasının sistemden çekilmesi hedeflenmektedir. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.