Koçer kadınların kışa direnişi!

Koçer kadınların kışa direnişi!
SİİRT –Yılmaz Odabaşı bu şiirini tam da bu koçer kadınlar için yazmış sanki;

Kar yağıyordu yazgılarımızın titrek yüzüne,
çalınan gülüşlere, dökülen kanlara…
Herkesin yazgısında bir düş, 
her ömrün tufanında bir aşk deliriyordu
ve gecelerin göğsüne bıçaklanmış kadınlar düşüyordu.
Belki bu yüzden ne kar ne şiir 
yetmiyordu günleri ağartmaya…
Yetmiyordu hayat hiçbir şeyi ucuza kapatmaya!
yılmaz odabaşı

Havaların soğumasıyla birlikte Eruh köyüne bağlı Ufaca (Îfaca) köyünde bulunan Zora Deresi'nin yakınlarına yerleşen Koçerler zor koşullara rağmen yaşam mücadelesi verirken, en ağır işleri omuzlayan Koçer kadınlar ise kışın tüm zorluklarına karşı direniyor.

Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve yaz mevsiminde yaylalarda yaşamlarını idame eden Koçerler kış aylarında ise daha sıcak bölgelere göç ediyorlar. Zor yaşam koşullarında en fazla yükü omuzlayan Koçer kadınlar, kış mevsiminde soğuk havaya direniyor. Kasım ayı başlarında ailesi ile birlikte Siirt'tin Pervari ilçesinde bulunan yaylardan kış mevsimini geçirmek için Siirt Eruh ilçesine bağlı Ufaca (Îfaca) köyü yakınlarındaki Zora Deresi'nin yakınlarına yerleşen 30 yaşındaki Emine Geçit, diğer tüm Koçer kadınlar gibi kış mevsimi için yerleşilen alanda sabahtan akşama kadar çalışırken, gün içerisinde yaptıkları tüm işlerin en zoru olan içme suyunu 1 kilometre uzaktan eşeklerle taşıyor. Geçit, kar kalınlığının 60 santimetreyi bulduğu patika yoldan Zorava Deresi'ne kadar yürüyerek geldikten sonra ufak bir bidon ve huni yardımı ile dereden aldığı suyu eşek sırtında bulunan bidonlara doldurttuktan sonra çadırların bulunduğu alana doğru yola çıkıyor. İçme suyu için yaklaşık 45 dakika harcayan Geçit,  çadıra vardıktan hemen sonra, her gün rutinleşen ama büyük bir fedakarlık isteyen işler için küçük yaşından beri alışılagelen el çabukluğuyla hazırlıklara başlıyor. 

Kışın zor koşullarına direndiklerini belirten Geçit, her türlü zorluğa rağmen yaşamlarını sürdürmek zorunda olduklarını kaydetti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.