Konut %10, otomobil % 5 zamlanacak

Konut %10, otomobil % 5 zamlanacak
Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonu, ardından gelen ikinci soruşturma dalgası kur ve faize zirve yaptırdı.

 

Tigris Haber(Haber Merkezi)-Amerika Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımını azaltacağı açıklamasıyla yükselişe geçen döviz kuru, 17 Aralık'ta başlayan 'yolsuzluk soruşturmasının' da etkisiyle tavan yaptı. Bu süreçte ilk kez 3 TL'yi aşan Euro, yüzde 78'i ithal olan otomobil fiyatlarının yeni yılla birlikte en az yüzde 10 zamlanacağı gerçeğini de ortaya çıkardı. Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, bazı markaların yılın bitmesini beklemeden, satış hedefi yüksek olan bazı markaların ise yeni yılla birlikte fiyatlarına yansıtacaklarını söyledi.

 

MARKAYA GÖRE DEĞİŞECEK

 

Ilısal, ocakta fiyatların ortalama yüzde 5 zamlanmasının beklendiğini, ancak yapılması gereken zammın yüzde 10 olduğunu belirtirken, Otomotiv Distribütörleri Derneği genel Koordinatörü Hayri Erce ise gelişmelere bağlı olarak önlerini göremediklerini ifade ederek, "Kısa vadede otomotiv markaları kur artışını merkezlerden aldıkları destekle tolere eder. Ama zam kaçınılmaz oldu. Hangi markanın ne kadar yansıtacağını yakında göreceğiz" dedi.

 

"MALİYET YÜKSELDİ FİYATI ARTIRMAK ZORUNDA KALIRIZ"

 

Dövizin ateşinin çıkması konut sektöründe gelecek yıl için satışların zamlı olarak yapılmasını gündeme getirdi. Müteahhitler, artan döviz kurunun etkisiyle maliyetlerinin yükselmesini gerekçe göstererek 2014'ün ilk çeyreğinde konutların yüzde 5 ile 10 arasında artışla satılacağını ifade ediyor.

 

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90'ından fazlasının yerli malı olmasına karşın enerji hammadde fiyatlarındaki artışın sektöre zam olarak yansıyacağını söyledi. Durbakayım, "Dövizin dolaylı etkisi, konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacaktır. Bu yansımaya bağlı olarak konut fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile 10 arasında artış göstereceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.