Koronavirüs Kızıltepe’de pik yaptı

Koronavirüs Kızıltepe’de pik yaptı
Tüm Türkiye’de olduğu gibi bölge illerinde de korona salgınında tablo korkutucu boyutlara ulaştı. Mardin Kızıltepe’de gazetemize konuşan esnaflar, koronayla mücadelede tedbirlerin arttırılmasını ve denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.

TİGRİS HABER - Mardin Kızıltepe’de Kovid-19 vaka sayısı ve can kayıpları hızla artıyor. Artışın sebebi, önlemler, alınan tedbirlerin yeterliliği, tedbirlerin esnaflar üzerindeki etkileri ve halkın koronayla mücadelede bilinç düzeyi üzerine bölge esnafının görüşlerini aldık.

M. Emin Karakulak/Özel

Bölge illerinde korona salgınının ciddi artış gösterdiği Mardin Kızıltepe’de salgına karşı alınan önlemleri esnaflarla konuştuk.

‘Vakarlar artıyor, tedbirler uygulanmıyor’

Mardin’de artan vaka sayısına ve can kayıplarına ilişkin görüşlerini dile getiren Kızıltepe esnaflarından  terzi Fatih Koyun, şunları söyledi: “ Üç ay evvel Mardin’de vakalar hemen hemen hiç yokken kısıtlamalara gidiliyordu. Esnaf kepenklerini kapatıyordu. Yaş guruplarına sınırlamalar getiriyordu. Kızıltepe meydanında para cezası kesiliyordu. Sürekli zabıta ve kolluk kuvvetleri anons yaparak sosyal mesafe, temizlik, temas ve evde kal anonsları yapıyordu. İki üç ay dükkanım kapalı kaldı, perişan haldeyim, geçimim, tek emeğim terzilik. Bakıyorum vakalar artmakta ama buna rağmen tedbirler uygulanmıyor. Tek umudumuz halkımızın bilinçlenip duyarlı hale gelmesi ve tedbirleri kendilerinin uygulanmasıdır.

‘Hastamız tamamen iyileşmeden taburcu edildi’

Kızıltepeli esnaflardan ve aynı zamanda bir entübe korona hastası yakını da olan Murat Uğur ise şunları ifade etti: “Öncelikle ben raporlarla konuşacağım. Elimde çok tahlil sonuçları ve raporlar var. Başta şunu belirtmek isterim, hastamız tamamen tedavi edilmeden enfeksiyon durumu düzelmeden taburcu edildi. Mardin Devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan hastamız tedavi süresince hastanenin hijyen ve temizlikten saf dışı bırakıp eve göndermesi hastalarımızı enfeksiyon riskinin artmasına ve ölümüne sebep olmaktır. Bu yüzden hastane dışında tedavi görmeyi uygun bulmuyorum.

orhan-dogan-dolek.jpg

‘Vaka artışı çok, tedbirler yetersiz’

Lokantacı esnaflardan Orhan Doğan Dölek, pandemi sürecinde alınan tedbirlere ilişkin şunları söyledi: “Üç ay evvel ilk kısıtlamalar geldiği zaman iş yerimiz toplu mekan sayıldığı için berber, cafe, kahve ve lokantalar üç ay kapatıldı. Evde işsiz kaldık, çok cüzi kişiler pandemi sosyal desteği aldı ve buna rağmen kapalı kaldık, evde kaldık, katlandık. O dönem vaka ve ölümler şimdiki artışın yüzde onu değildi tedbirlerden vazgeçmiş veya gevşetmiştir. Şuan iş ölmüş gelip açıyoruz ve sadece kiramızı çıkarmak için. İki ortağız, geçimimiz bu iş yeri ama diyoruz yine de tedbirler iş yeri kapatmakla değil birçok tedbir ve önlemler alınsın seve seve katlanacağız.

‘Kızıltepe’de korona pik yapmış’

Emlakçı esnaflardan Fethi Değer ise korona salgınına karşı alınan tedbirleri şöyle değerlendirdi: “Koroya karşı halk tarafından tedbir alınmıyor. Devletin tedbirleri yetersiz. Devletin denetimi çok zayıf. Kimse bana bir şey olmaz demesin, Kızıltepe’de korona pik yapmıştır. Her telefonu açtığımızda sosyal medyada vefat etmiş hemşehrimiz, dostumuz ve akrabamızın ölüm haberini görüyoruz. Eğer tedbirler alınacaksa da ekonomi ve insanlarımızın geçimini etkilemeyen tedbirler alınsın. Tedbirler yaş gurupları,  kronik ve risk gurubunda olanlarla sınırlandırılsın.

mehmet-sahin.jpg

‘Yasaklardan dolayı işlerimiz 5 yıl geriye gitti’

Fotoğrafçılık yapan Mehmet Şahin, pandemi sürecinde esnafın nasıl etkilendiğini şu sözlerle dile getirdi: “Pandemi süreci içerisinde kapatmalar nedeni ile kiralarımız birikti, ödeyemez hale geldik.  Bunun yanı sıra dükkan sahipleri, yani mülk sahipleri kira konusunda hiç yardımcı olmadılar. Biz firma olarak Türkiye’nin her yerinde dış mekan fotoğrafçılığı yapıyoruz. Ama yasaklar bizi beş yıl geriye aldı. Hal bu ki, kronik hastalar yirmi ve altmış beş yaş gurubu izole edilirse tabii ki dışarıda işini yapar. Esnaflar da maske, dezenfektan, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyarlarsa hiçbir esnafın kapatmasına gerek kalmayacak.

izzettin-akbaba.jpg

‘Tedbirlerin denetlenmesi lazım’

Kızıltepe Engeliler Birliği Başkanı İzzettin Akbaba Kızıltepe’de korona salgınının geldiği aşamayı şöyle değerlendirdi: “Sağlıklı bir veri olmamakla beraber pik durumuna ulaştık diye bilirim. Resmî açıklamalar ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tedbirlerini uygularsak ki, bunlar sosyal mesafe, maske, temizlik başta olmak üzere korona ile yaşam başlıklı bir eğitim programını tüm vatandaşlarımıza vermek zorundayız. Belli saatleri evde geçirmek lazım, taşıyıcı olan çocuk ve gençler için ayrı bir önlem almak lazım. Evde önlem alan yaşlılarımız için sosyal iletişimi güçlendirip sıkılmalarını önlemek lazım ve en önemlisi bir sivil denetim kurulu oluşturup okulları ve toplu yerleri kurallara uyup uyulmadığını denetlemek lazım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.