Koronaya karşı kolonya mı daha etkili sabun mu?

Koronaya karşı kolonya mı daha etkili sabun mu?
Korona virüsü salgınına alınacak önlemlerin ilki kişisel hijyen, özellikle de ellerin temizliği. El yıkama da kolonya gibi dezenfekte edici maddeler de bu konuda etkili. Ancak el yıkamak öncelikli görünüyor.

Korona salgınının yayılmasını engellemek için uzmanların en fazla dikkat çektiği önlemlerin başında kişisel hijyen geliyor. Hastalığın yayıldığı tüm ülkelerde sabun ve alkol bazlı dezenfektan stokları azalıyor. Peki koronavirüsten korunmak için en etkili yol, elleri sabunla yıkamak mı yoksa kolonya ve el temizleme jelleri mi?

Uzmanlara göre her iki yöntem de doğru ancak el yıkamak, hastalıklara karşı daha etkili bir önlem. Dezenfektan ise su ve sabuna ulaşmanın mümkün olmadığı zamanlarda iyi bir alternatif.

Kolonya nasıl koruyor?

Kolonya ve el temizlik jellerinin ana maddesi olan alkol, çok sayıda mikrop çeşidini öldürebiliyor. Ancak özellikle sert kabuğu olan bazı bakteri ve virüslere karşı işlemeyen alkol, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünü etkisiz hale getirebiliyor. Bu nedenle şu anda dünyayı saran yeni korona virüsüyle mücadele etmek için örneğin kolonya kullanmak mümkün.

Diğer yandan, dezenfektan kullandığınız zaman, ölen mikroplar elinizin üzerinde kalıyor. Alkolün ulaşamadığı veya etkisiz hale getiremediği virüsler olursa bu, hastalığa neden olabiliyor.

Eller nasıl yıkanmalı?

Sabunla el yıkama ise elinizdeki tüm kirlilikleri ve mikropları kaldırarak uzaklaştırıyor. Bu nedenle uzmanlar, sadece bu salgın için değil, genel olarak hijyeni korumak için ellerin sabunla en az 20 saniye yıkanmasını tavsiye ediyor. Siz de koronaya karşı önlem almak istiyorsanız mümkün olduğu durumlarda sabunla el yıkamaya öncelik verip, diğer durumlarda ise kolonya gibi alkol bazlı dezenfektanları kullanabilirsiniz. (Kaynak: Euronews)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.