Krizi yaratanlar faturayı ödesin

Krizi yaratanlar faturayı ödesin
KESK’ten ihraçlara karşı Diyarbakır'da bölge mitingi

Tigris Haber- KESK tarafından Diyarbakır'da yapılan “Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele” mitingini binlerce emekçi katıldı. Krizin faturasını ödemeyeceklerini belirten emekçiler, “Yoksullaşmaya işsizleşmeye ve güvencesizliğe karşı birlikte mücadele” kararlılığını haykırdı.

kesk-(2).jpeg

KESK’in, "Krizin Faturasını Emekçiler Değil, Krizi Yaratanlar Ödesin" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting binlerin katılımıyla başladı.

 Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu’nun, "Krizin Faturasını Emekçiler Değil, Krizi Yaratanlar Ödesin" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği bölge mitingi başladı.

Dört bir koldan girişlerin yapıldığı alanda, polis yoğun önlemler aldı. Miting alanına, “Anadilimiz özgürlüğümüzdür”, “Yaşasın emek ve demokrasi mücadelesi”, “Yoksullaşmaya işsizleşmeye ve güvencesizliğe karşı birlikte mücadele”, “Jin jiyan azadî”, “KHK’lar gidecek biz döneceğiz” ve “İnsan emeği ayrıştırılamaz” pankartları asıldı.

Mitinge, bölgenin dört bir yanından katılan KESK ve DİSK’e bağlı kamu emekçileri, yaşanan ekonomik krize karşı hükümete tepkilerini dile getiren sloganlarla kortejler halinde alana giriş yaptı. Ayrıca mitinge, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Dersim Dağ, Musa Farisoğulları, Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Naşide Toprak ve İbrahim Çiçek, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, CHP ve ESP Diyarbakır il yöneticileri katıldı.

kesk-(1).jpg

 Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

 Mitingin açılış konuşmasını Miting Tertip Komitesi üyesi ve Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Abbas Şahin yaptı. Şahin, İstasyon Meydanı’nı dolduran binlerce kamu emekçisini selamlayarak, “Halkın siyasi iradesine ipotek koyan ve bu iradeyi hapsetmeye çalışan zihniyete karşı bedenini açlığa yatıran Sayın Leyla Güven şahsında başlayan ve yayılan açlık grevlerine karşı iktidarın kör sağır rolünü oynamasını ya da iradeyi kırmak için güç kullanmasını kınıyorum. Cezaevlerindeki canlar yitirilmeye başlamadan talepler bir an önce karşılanmalıdır” dedi.

‘Kriz AKP hükümetini doğurdu’

Halklarının özgürlük mücadelesinden hiç bir zaman vazgeçmediğini ifade eden Şahin, “Cumhuriyet tarihine baktığımız zaman, en masumane taleplerimiz şiddetle susturulmaya çalışılmıştır. Ülke bugün ekonomik krizle karşı karşıya. Bu kriz AKP hükümetini doğurdu. AKP ve kurucuları biçilmiş kaptandır. AKP’nin 14 tarihine baktığımızda, göstermelik demokrasi oyunlarıyla, halklarımız için kabusa dönüşmüştür” diye konuştu.

‘Güvenlikçi politikalar ve yasakçı politikalar sonucu kriz kaçınılmaz oldu’

Ülkede ve bölgede yaşanan doğa tahribatına dikkat çeken Şahin, “Ülke uluslararası emperyalistlerin çöplüğü haline getirildi. Bunlar proje kapsamında geldiler ve bunu uyguluyorlar. Halkımızı köle haline getirmeyi amaçlıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Ülkede ekonomik ve siyasal krizle karşı karşıyayız. Biz bu kriz durumuna yeni gelmedik. Uygulanan ekonomik politikaların sonucu olarak bu kriz bekleniyordu. Güvenlikçi politikalar ve yasakçı politikalar sonucu kriz kaçınılmaz oldu” şeklinde konuştu.

‘Kürtlerin talepleri verilmemek için kırk dereden su getirildi’

Kürt sorununun çözümsüzlüğü sonucu ekonomik kriz olduğunu dile getiren Şahin, “Bu politikalar ülkenin beka sorunu olarak gösterilmeye çalışılıyor. Kürtlerin talepleri verilmemek için kırk dereden su getirildi. Ancak vazgeçmedik. Batıda sol sosyalist hareketlerin önüne engel olundu. Hak hukuk taleplerinin önüne geçilmeye çalışıldı. Bunu başaramadılar. Halk seçimlerde bunu gösterdi. Halk kazandı” dedi.

‘Yüzbinlerce insan ihraç edildi’

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen OHAL sürecine işaret eden Şahin, şunları söyledi: “KHK’ler ardı ardına geldi. Yüzbinlerce insan ihraç edildi, özgür basın susturuldu. Anti demokratik uygulama olan 1982 Anayasası’nı bile rafa kaldırdılar. Bürokrasi içinde kıyıma başlandı. Bu durum faşizan iktidarların, tarihin hiç yabancı olmadığı şeylerdir. Bu faşist iktidarlarında sonunu gösterdi.”

‘KHK’ler gidecek ve biz döneceğiz’

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dilan Yakut ise “KHK’ler ile iş güvencemizi ortadan kaldırdılar. Boyun eğmiyoruz, KHK’ler gidecek ve biz döneceğiz. Ev içlerinde görünmez halde olan kadınların omuzuna her daim çocuk bakımı ve diğer yükler bindirilmiştir. Ekonomik kriz, kadınların üzerine etkisini daha ağır bırakmıştır. Krizin bedelini çıkaranlar ödesin. AKP ve saray, iktidarı boyunca kadın kazanımlarının mücadelesini oradan kaldırmayı hedeflemiştir” şeklinde konuştu.    

‘Emeğin birliği ve halkların kardeşliği için’

Mitingde konuşan Mehmet Bozgeyik, KESK Eş Genel Başkanı “Emeğin, barışın, dünyasını yakınlaştıracak, laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegane güç bizleriz! Emeğin birliği ve halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut biziz! Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Sömürü, talan, yağma ve baskı düzenine kitap ile iş ile tırnak ile diş ile umut ile sevda ile düş ile direnenler, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi verenler, ihraç edilen, sürgün edilenler, tutsak edilen kamu emekçileri mücadelesinin yüz akı KESK’liler bir arada bu meydanda!” dedi.

 Miting sanatçı Rojda konseri ile tamamlandı. Haber Merkezi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.