Kulp’ta yeni su depoları inşa ediliyor

Kulp’ta yeni su depoları inşa ediliyor
Kulp’ta yeni su depoları inşa ediliyor

Kulp’ta 35 bin metre içme suyu şebekesini yenileyerek su sorununu büyük ölçüde çözen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kulp ilçesi kırsal mahallelerine 75 ve 50’şer tonluk üç yeni su deposu inşa ediyor.

 

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kulp’ta içme suyu sorunlarını büyük ölçüde çözdü. İlçede var olan tüm içme suyu şebekelerini değiştiren DİSKİ, 1 Nisan 2014 tarihinden bugüne tam 35 bin metre içme suyu şebekesini yeniledi, onlarca su deposu yaparak merkez ve kırsal mahallelere sağlıklı içme suyu temin etti.

 

Depo sayısı 77’ye çıkacak

 

DİSKİ Genel Müdürlüğü Kulp Şube Müdürü Mehmet Tantekin,ilçenin iki ayrı Grup İçme Suyu’ndan beslendiğini söyleyerek, Akdoruk (Hevedan) Grup İçme Suyu’nun, 38 kırsal mahalle ve 10 mezraya 48 depoyla; Badika Grup İçme Suyu’nun ise 12 köy ve 6 mezraya 26 depoyla hizmet verdiğini söyledi. Kulp’ta Hamzalı Kırsal Mahallesi Akyaprak Mezrası’nda, Başbuğ ve Kayhan kırsal mahallelerinde yeni su depoları yaptıklarını belirten Tantekin, “Merkezde 1500, 500, 250 ve 150 ve iki adet  50 metreküp kapasiteli depolarımız faal olarak çalışıyor. Şu an kırsal mahalleler de dahil olmak üzere 74 adet su depomuz mevcut. Yeni yapılan depolarla birlikte bu sayı 77’ye çıkacak.” dedi.

 

Akyaprak’ta 50 metreküplük depo

 

Tantekin, Hamzalı Kırsal Mahallesi Akyaprak Mezrası’nda 50 metreküplük su deposunun inşaat çalışmalarında sona gelindiğini ifade ederek, “Yatay pompaların takılmasıyla birlikte, keson kuyudan alacağımız su bu depoya pompalanarak verilecek, dezenfekte edildikten sonra mezraya temiz içme suyu verilecek. İş kapsamında 17 adet enerji nakil hattı direği dikildi, 3 bin metre içme suyu şebekesi döşendi. Ev bağlantıları yapılmasının ardından mezraya temiz içme suyu verilecek. Çalışmaların 15 gün sonra tamamlanmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Başbuğ’da 75 metreküplük depo

 

Başbuğ Kırsal Mahallesi’nde 75 mm çapındaki borular kullanarak, 11 bin 500 metre içme suyu şebekesi döşediklerini kaydeden Tantekin, yapım çalışması devam eden 75 metreküplük depo inşasının 15 gün sonra tamamlayacaklarını dile getirdi.

 

Kayhan Mahallesi’ne yeni su deposu

 

Tantekin, aynı şekilde Kayhan Kırsal Mahallesi’nde de 50 metreküplük yeni su deposunun yapım çalışmasında sona geldiklerini söyleyerek, “Bu çalışma kapsamında 15 adet enerji nakil direği kurduk. Mahallede 75 mm çapında borular kullanarak 13 bin metre uzunluğunda şebeke yenileme çalışmaları yaptık. Depo çalışmalarında son işlerin yapılması ile birlikte depomuz faal hale gelecek. Çalışmalarımızı 10 gün içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu depomuz yıllar önce yapılan 50 metreküplük eski depoyla birlikte çalışacak.” diye konuştu.

 

Başbuğ ve Kayhan’daki depoları, Yayık’ta 200 tonluk su deposundan alacakları 100 metreküp suyu aktaracaklarını ifade eden Tantekin, “Yayıktaki su deposundan 20 kırsal mahalleye içme suyu veriyoruz. Bu depomuzdaki su potansiyeli yeterli olduğu için tüm gün çalıştırmamıza gerek kalmıyor. Başbuğ ve Kayhan kırsal mahallelerimizdeki depo çalışmalarımız tamamlandıktan sonra bu depodan 100 metreküplük suyu buraya aktaracağız ve 24 saat esaslı çalıştıracağız.” dedi.

 

Çağlayan’ın içme suyu şebekesi yenileniyor

 

Tantekin, kırsal mahallelerin içme suyu şebekelerini yenilediklerini de ifade ederek, Ağaçlı kırsal Mahallesi’nde 1100 metre içme suyu şebekesi döşediklerini, iki adet yatay pompa yerleştirdiklerini, içme suyu deposu ve enerji nakil hattını yenilediklerini kaydetti. Çağlayan’da içme suyu şebekesini yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirten Tantekin, mahallede 3 bin 300 metre şebekeyi baştan aşağı değiştirdiklerini aktardı.

 

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.