Kum ocakları denetlendi

Kum ocakları denetlendi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce, kum ocaklarını denetlenerek, ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmaları durduruldu.

  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na bağlı Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatları verilen kum ocaklarına yönelik denetimlerini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürlüğü, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı, ilçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir ekip, Ambar Çayı üzerinde bulunan kum ocaklarını denetledi. Ekipler, daha sonra Silvan yolu üzerinde Dicle Nehri kenarında yaptıkları denetimde ruhsatsız çalışma yürüten iki işletmenin faaliyetlerini durdurdu.

  "RUHSATSIZ İŞLETMELERE İZİN VERİLMEYECEK"

  Denetimin ardından bir açıklama yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürü Remzi Akgül, son bir yıl içerisinde özellikle Dicle Nehri Havzası’nda bulunan kum ocakları ile küçük maden işletmelerine yönelik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ve diğer kamu kurumlarıyla ortak çalışma yürüttüklerini belirtti. Denetimlerde, kum ocaklarının mevcut sınırları içinde çalışıp çalışmadıklarını, nehir havzasına zarar verip vermediklerini kontrol ettiklerini söyleyen Akgül, nehir üzerinde 25 kum ocağının bulunduğunu, bunlardan 11’inin Devlet Su İşleri’nin (DSİ) baraj yapımında kullanılacak maddeler için kurulduğunu ifade etti. Dicle Nehri üzerinde bulunan bir kum ocağının kapatıldığını hatırlatan Akgül, dün yapılan denetimde ise ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Silvan yolu üzerindeki iki işletmenin gerekli yasal altyapı oluşturulana kadar çalışmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Akgül, denetimlerin devam edeceğini söyledi.

  “ARTIK RUHSAT VERİLMEYECEK”

  Akgül, Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı’yla birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yapılan başvurular neticesinde Dicle Nehri üzerinde artık kum ocakları için ruhsat verilmediğini, aktif kum ocaklarının ise ruhsat süresi dolduğunda kapatılacağını bildirdi. Kum ocaklarının inşaat altyapı malzemeleri için önemli olduğunu, ancak nehir üzerinde yapılan çalışmaların nehir havzasına ve endemik canlı türlerine zarar verdiğini vurgulayan Akgül, bunun yerine Diyarbakır’ın bazalt taşının kullanılmasını önerdi. Kırma eleme tesisleriyle, nehir havzasında elde edilen kum ve çakılın, bazalttan da elde edilebileceğini ifade eden Akgül, ayrıca bazalt alanlarında taşların temizlenmesinden sonra tarıma uygun arazi elde edileceğini, istihdam alanının da sağlanacağını kaydetti.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.