KUR’AN KURSLARI DENETİM ALTINDA OLMALI

KUR’AN KURSLARI DENETİM ALTINDA OLMALI
Resmi verilere göre Doğu ve Güneydoğu’da son dönemlerde Kur’an Kursu sayısı yüzde 200 oranında artarken, bölgedeki din adamları kontrol mekanizması ve ortak bir müfredat olması gerektiği görüşünde.

 

 

 Kapatılan DİAY-DER’in eski Başkanı Çiftkuran ise Kur’an Kursları’nın içerik açısından yetersiz olduğunu dile getirdi.

Evsen’e Göre Din Eğitimi Nefes Aldı

Doğu ve Güneydoğu’da son dönemlerde açılan Kur’an kursu sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Resmi verilere göre yüzde 200 civarında artış gözlenirken, bölgedeki din adamları farklı görüşlerle durum değerlendirmesinde bulundu.

Medrese sisteminin İslam tarihinin ilk yıllarından itibaren bölgede var olduğunu belirten Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen,”Tevhidi Tedrisat Kanunu ile medreselerin eğitim sistemi dışına çıkarılmasıyla sıkıntılar yaşasa da medresecilik devam etmiştir.28 Şubat süreciyle tamamen kapanma sürecine girmesine rağmen 2002 yılında AK Parti iktidarıyla beraber medreseler rahat bir nefes almışlardır” dedi.

‘Ortak Bir Müfredat ve Kontrol Olmalı’

“Son beş yıldır Kuran kursu mufredati içinde kendine yer bulmaya çalışan medrese eğitim sistemi eski günleri kadar olmasa da nispeten ferahlamış durumda “ diyen Evsen,en büyük sorunun ise bu sistemin ortak bir müfredatının olmaması ve bir kontrol mekanizması dışında olması olduğunu ifade etti. Evsen,”İlahiyat programı çerçevesinde bir düzenlemeye medreselerin sistem içine alınmasıyla bu sistemden azami fayda görülebilir.Bölgede son dönemde sayısı 500 ile ifade edilecek sayıda medrese açılması sistemle ilgili çalışmayı gerektirir bir hal almasına yol açacaktır” diye konuştu.

 

 

 

 

‘Kur’an Kurslarının İçeriği Yetersiz ve Sorunlu’

Kapatılan Diay-Der’in başkanı ve bölgenin tanınmış din adamlarından Zahit Çiftkuran ise Kur’an Kursları’nın içerik bakımından yetersiz olduğunu dile getirdi. Çiftkuran,”Gönül ister ki sayısı artan Kur’an Kursları içerik bakımından da dolu olsun. Ancak işin aslı öyle değil. Devlet ve hükümetin farklı bir düşüncesi var. İnsanlar Kur’an okumayı öğrensin, gerisi önemli değil gibi bir mantıkla hareket ediliyor. Verilen eğitimde sadece Kur’an okuma öğretiliyor, insanlar okuduklarını anlamıyor bile. Kur’an eğitimi sadece okumaktan ibaret değil. Okuduğunu anlamak, ayrıca diğer dini konularda da aydınlatmak ve yetiştirmek gerekir” ifadelerini kullandı.

‘Donanımlı Eğitim Verilmesi Lazım’

Kur’an Kursları’nın sadece Kur’an okumayı öğretmesinin esas alınmaması gerektiğinin altını çizen Çiftkuran,”Bölgede var olan medreseler bu konuda çok daha ileride. Medrese pratiğinde Kur’an okumayı öğrenmenin yanı sıra tam donanımlı dini eğitim ve öğretim var. Önemli olan Kur’an Kursu sayısının artması değil, sağlıklı ve donanımlı dini eğitimin verilmesidir. Dinimiz özgür düşünceyi emrediyor. Buna uygun bir sistem olmadıktan sonra sadece Kur’an okumayı öğrenmekle bir yere varılamaz. Bu konuda din adamlarının da özgür bırakılması lazım. Maalesef bir zamanlar medreselerin gördüğü işlevi günümüzde sistem tarafından desteklenen Kur’an Kursları görmüyor” dedi.

Ali VURANEL-ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.