KURDİ-DER Bismil Şubesi açıldı

KURDİ-DER Bismil Şubesi açıldı
KURDÎ-DER Bismil Şubesi'nin açılışında konuşan KURDİ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, bir halkın diliyle var olduğunu belirterek, herkesin çocuklarıyla Kürtçe konuşmasını istedi.

KURDÎ-DER Bismil Şubesi'nin açılışı gerçekleştirilen törenle yapıldı. İlçede etkili olana yağışa rağmen yapılan açılışa KURDİ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, BDP Bismil İlçe Eş Başkanı Tufan Tunç, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Barış Anneleri İnisiyatifi, Eğitim Sen Bismil temsilcileri, Bismil Eşit özgür Yurttaş Derneği üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Yoğunlukta kadınların katıldığı açılışta, saygı duruşunda bulunuldu. "Zimanê me hebuna me ye", "Em perwerdehi ya bi zimanê xwe dixwazin", "Be ziman jiyan na be" ve "Ziwanê ma rumeta ma ye" dövizlerinin taşındığı açılışta sık, sık " Bê ziman jiyan na be" sloganı atıldı.

Şubenin açılış kurdelesini KURDİ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Koçeri Kurt ve BDP Bismil İlçe Eş Başkanı Tufan Tunç tarafından kesildi. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde gerçekleşen açılışın ardından konuşan KURDİ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, herkesin kendi evinde çocuklarıyla Kürtçe konuşmasını istedi.

'Bir halkın dili yoksa o halkta yoktur'

Tüm asimilasyon politikalarına rağmen Kürt halkının kendi diline sahip çıktığını ve daha çok sahip çıkması gerektiğini belirten Gültekin, "Bir halk kendi diliyle vardır. Bir halkın dili yoksa o halkta yoktur. Bunun için çocuklarımız evlerimizde ana diliyle konuştuğunda yok olmaktan korkmamalıyız. Çocuklarımız Kürtçe konuşmuyorsa o zaman korkmalıyız" dedi. Ardından konuşan BDP Bismil İlçe Eş Başkanı Tufan Tunç, Kürt dilinin günümüze taşınmasında annelerin rolünün büyük olduğunu belirterek, "Bu topraklar insanlığın ve medeniyetlerin sesinin yükseldiği bir yerdir. Bu topraklarda çok sayıda dil, isim ve dinler oluştu. Her şey bu topraklarda isim buldu. Yıllardır dayatılan asimilasyon politikalarına karşı herkesi, bu kurumumuz etrafında kenetlenmeye davet ediyorum" çağrısında bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından Bismil Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Koma Kesk û Sor müzik gurubu sahne aldı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.