Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar: Dengbejlik UNESCO’ya alınsın

Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar: Dengbejlik UNESCO’ya alınsın
Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, dengbêjliğin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

Kürt sözlü edebiyatının günümüze taşınmasında önemli rolü bulunan dengbêjliğin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, Change.org adlı internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı. Kampanya Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Almanca ve İtalyanca olmak üzere 5 dilde başlatıldı.

pp-014.jpg

 Böylesi bir adımı bazı opera sanatçısı arkadaşlarının ‘İtalyan Opera ve Belcanto Sanatını’nın kültürel miras sayılabilmesi için UNESCO’ya yaptıkları başvurudan esinlenerek attığını söyleyen Chakar, "Ben de dengbêjîlik geleneğinin kaybolmaması, yaygınlaşması, korunması ve dünya çapında bir değere sahip olmasını istediğim için bu kampanyayı başlattım" dedi.

 Yüz binlerce imza toplanabilir

Çakar, kendisinden önce Ağrı'da faaliyet yürüten Evdalê Zeynikê Kültür ve Sanat Derneği’nin (Komelaya Evdalê Zeynikê) de dengbêjlik kültürünün dünya mirası listesine girmesi için girişimde bulunduğunu belirtti.

 Başlattıkları bu son kampanyanın büyümesi için kültür ve sanat derneklerinin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Chakar, kampanya ile binlerce imza toplanılması halinde bunun bir harekete dönüşebileceğini vurguladı.

 Dengbejliğin UNESCO’ya alınması kampanyasına destek çağrısı

Belediyeler tarafından desteklenen Mala Dengbêjan’ın (Dengbêj Evleri) önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Chakar, dengbêjlik kültürünün bu kültürü yaşatan genç ve yaşlı dengbêjler sayesinde ayakta kalabildiğini belirterek, başta sanatçılar olmak üzere herkesten bu kampanyaya destek vermesini istedi. (Kaynak: MA)

 Kampanyaya imza vermek isteyenler şu linkten sayfaya ulaşabilir:

 https://www.change.org/p/unesco-dengb%C3%AAj%C3%AE-has-to-be-cultural-heritage-by-unesco/psf/promote_or_share?guest=existing&short_display_name=%C3%96mer&recruiter=340758591&source_location=react-fe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum