Kürt partilerinden devlete ve PKK’ye çağrı:

Kürt partilerinden devlete ve PKK’ye çağrı:
Hükümet savaşı durdursun, PKK silah bıraksın

Ali Abbas YILMAZ

Kürt partilerinin ’Kürdistan'da savaşın sonlandırılması ve siyasi çözüm perspektifi’ konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Yapılan ortak açıklamada, “devlet ve hükümet;  sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal durdurmalı. PKK, silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendekleri kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır” çağrısında bulundu.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-BAKUR), Azadi Hareketi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistani Parti (PAKURD) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) gibi Kürt partilerinin ortak konferansından devlete ve örgüte çağrıda bulunuldu.

PSK Genel Başkanı Mesut Tek’in Türkçe olarak olduğu Konferans’ın sonuç bildirgesinde, Kürt sorununun temelinde devletin‘tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’ siyasetinin olduğu vurgulanırken, silahlı mücadelenin Kürt halkına yarar getirmediği ve hendeklerin kapatılması gerektiği belirtildi. Çatışmalı ortamdan kaynaklı zarar gören vatandaşların zararlarının devlet tarafından acil olarak karşılanması gerektiği üzerinde durulan konferans bildirisinde, uluslar arası kuruluşlara da yardım çağrısında bulunuldu.

Diyarbakır'da bir araya gelerek, "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" konulu bir konferans yapan Yasal Kürt partileri dün Mitannia otelde düzenledikleri bir basın toplantısıyla iki günlük konferansın sonuç bildirgesi açıkladılar. Kürtçe, Zazaca ve Türkçe olarak açıklanan Konferans sonuç bildirgesini, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Azadi Hareketi Genel Sekreteri Sıtkı Zilan ve PSK Genel Başkanı Mesut Tek okudular.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-BAKUR), Azadi Hareketi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistani Parti (PAKURD) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) gibi partiler tarafından "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" konulu düzenlenen konferansın sonuç bildirgesinin satırbaşları şöyle:

‘Kürdistan’da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi’

Kürdistan siyasi parti ve hareketlerinin çağrısıyla, 6-7 Şubat 2016 tarihinde Diyarbakır’da “Kürdistan’da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi” konulu Konferans, değişik siyasi çevre, parti, STK temsilcileri, akademisyen ve bağımsız şahsiyetlerin katılımıyla gerçekleşti.

‘Kürt sorununun temelinde devletin‘tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’ siyaseti var’

Konferansımız; Kürd ve Kürdistan meselesini bölgesel ve uluslararası siyasal bir mesele olarak görür, sorunun çözümünü Kürd milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı olarak vurgular.

Konferansımız; ülkemizin Güney parçasının bağımsızlık mücadelesini, Güneybatı’nın statü arayışını ve Doğu’nun yeniden ulusal canlanışı yönündeki mücadelesini destekler.

Konferansımız; Kürd, Kürdistan meselesinin halen devam ediyor olmasının temelinde Türk devletinin izlediği ‘’tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’’ siyasetinin bulunduğunu tespit eder. Sorunun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğinin altını çizer.

‘Operasyon anlayışı terk edilsin, müzakereler başlatılsın’

Konferansımız, devlet ve hükümeti; kentlerde, kırsalda ve “sınır ötesi”nde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. Hükümet, Kürdistan’daki tüm siyasal kesim ve toplumsal aktörlerin oluşturacağı ortak temsil heyetini muhatap alarak, uluslararası garantörlerin gözetiminde müzakere sürecini bir an önce başlatmalı; halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanması için acil adımlar atmalıdır.

‘Silahlı mücadele, çatışmalar Kürt halkına yarar getirmiyor, hendekler kapatılmalı’

PKK'nin silahlı mücadelesi ve şehir merkezlerinde yürüttüğü çatışmalar,  bugün Kürd halkına ve davasına yarar getirmemektedir.

PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendekleri kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır.

‘Çatışma ortamında zarar gören vatandaşların zararları için devlet acil olarak önlem alsın’

Konferansımız, Varto, Silvan, Cizre, Sur, Nusaybin, İdil, Şırnak ve diğer yerleşim yerlerinde, çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan, zarar gören, yaşamını yitiren veya yaralananların maddi ve manevi zararlarının tazmini için devleti acil önlemler almaya çağırır. 

Konferansımız; Güney Kürdistan'daki bütün siyasi aktörleri, bağımsızlık fırsatının ortaya çıktığı bu tarihi süreçte kenetlenmeye, Güney Batı Kürdistan'daki siyasal parti ve hareketlerimizi kalıcı ulusal ittifak için adım atmaya; ortak bir askeri, ekonomik ve siyasi yönetim oluşturmaya çağırır.

Uluslar arası kuruluşlara destek çağrısı

 Konferansımız; BM, İKÖ, AP, AB, AK, AGİT ve dünya halklarını, Kürdistan halkının adalet, özgürlük, eşitlik için verdiği mücadeleyi desteklemeye çağırır.

‘Yeni Anayasada Kürt kimliği tanınsın’

Konferansımız; tekrar güncelleşen yeni anayasa çalışmalarında bir taraf olarak tüm Kürdistani güçlerin görüş ve önerilerinin alınmasının gereğini vurgular. Yapılacak yeni anayasada; Kürd kimliğinin tanınması, Kürd ulusal taleplerinin ve Kürdistan’ın statü hakkının yer almasını önemle belirtir. Kürtçenin eğitim ve kamusal alanda kullanılması ve resmi dil statüsüne kavuşmasını talep eder. Herkes için anadille eğitim, gerçek anlamda bir düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün anayasal güvenceler altına alınmasını savunur.

‘Konferansımız, Türk halkını savaş siyasetine sessiz kalmamaya ve tutum almaya çağırır’

Konferansımız; Kürdistan’da yaşayan tüm etnik ve inanç gruplarının özgürlüğünü; kendilerini özgürce ifade etmelerini, varlıklarının ve haklarının anayasal güvenceye alınmasını vurgular.

Konferansımız, Türk halkını savaş siyasetine sessiz kalmamaya ve tutum almaya çağırır. Halkımız ile dayanışma içinde olan savaş karşıtı tüm kesimlerin çabalarını takdir eder.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.