Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi : Kürtçe zorunlu ders olsun

Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi : Kürtçe zorunlu ders olsun
Kürtçe öğretmenleri yaptıkları açıklamada, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerdeki tüm özel okul, kreş ve kolej gibi eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’ye zorunlu ders olarak yer almasını istediklerini söylediler.

Foto: Arşiv

TİGRİS HABER - Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi, Kürtçe seçmeli dersinde öğretmen atamalarının arttılması ilişkin açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrı yapan İnsiyatif, Kürtçe ilgili her yıl 2-3 kontenjan ayrıldığını belirtti.

Kürtçe'nin Kürt illerinde zorunlu ders olmasını talep eden öğretmenler şöyle dediler:

"Bilindiği üzere 26 Ocak 2011 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumu “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümünün açılmasını onaylamış, bu karar akabinde Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli illerinde ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açılmış ve yüzlerce öğrenci bu bölümlerden lisans diplomalarını pedagojik formasyonla birlikte alarak mezun olmuşlardır. Her sene de en az 100 öğrenci mezun olmaya devam etmektedir.

"Seçmeli dersle ilgili kısıtlamalar var"

Milli Eğitim Bakanlığı ise Seçmeli Kürtçe Dersi için senede 2-3 kontenjan ayırmakta ve buna göre atama yapmaktadır. Seçmeli ders ile ilgili diğer kısıtlamalar da kamuoyunun malumudur.

Bu durum, en temel hak olan anadil hakkından yoksun Kürt öğrencilerin seçmeli ders olarak dahi olsa kendi dillerinde eğitim alamamalarına sebebiyet vermektedir. MEB’in atama ve seçmeli ders uygulamaları hakkın kullanılmasını fiilen ortadan kaldırmaktadır.

 Kürtçe öğretmenleri olarak, hükümetten  ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kürtçe Seçmeli Dersi için öğretmen atamalarında kontejan sayısını arttırılmasını, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerindeki tüm özel okul, kreş ve kolej gibi eğitim kurumlarının  programlarında  Kürtçe’ye zorunlu ders olarak yer verilmesinin sağlanmasını, Kürt dili ile ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak Kürtçe anadilde eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz." (Kaynak: bianet.org)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.